Zon, sneeuw, wind... wat moet ik aan?

Iedere wintersporter weet dat je, zelfs als je maar een paar dagen weg bent, te maken kunt krijgen met verschillende weersomstandigheden. Je kijkt ’s morgens uit het raam en de ene dag zie je dat de bergen prachtig worden belicht door felle zonnestralen, terwijl een dag later dikke sneeuwvlokken langs je raam dwarrelen. Als je vervolgens opzoekt wat het weer de rest van de dag gaat doen, kan het zomaar zijn dat het weer ’s middags om lijkt te gaan slaan van een sneeuwstorm naar een stralend zonnetje of andersom. Hoe kun je je in godsnaam zó kleden dat je op al deze omstandigheden voorbereid bent? Denk in laagjes!

Om te zorgen dat je het in deze verschillende weersomstandigheden niet té warm of koud gaat krijgen, is het 3-lagensysteem ontwikkeld. Kleed je aan de hand van dit systeem en jij kunt elke sneeuwvlok, windvlaag en zonnestraal aan!

Het 3-lagensysteem

Het klinkt simpel, trek wat laagjes over elkaar aan en dan moet het goed komen. Zo werkt het helaas niet helemaal. Alle lagen hebben een eigen functie en als een van deze lagen niet werkt zoals gewenst, vervalt ook de functie van de andere lagen. Draag de goede lagen en je kunt warm, maar zonder klotsende oksels van de piste!

Laag 1: de basislaag

De onderste laag is niet zichtbaar voor anderen (en dat is misschien maar beter ook!), maar heeft wel een belangrijke functie. Wintersporten is naast een leuke hobby ook wel degelijk hard werken en tijdens dit harde werken kun je aardig gaan zweten. Thermokleding neemt dit vocht op en voert het vervolgens af naar laag nummer 2, waardoor de kleding en het lichaam droog blijven. Pas op met kleding die dit vocht niet afvoert. Je kleding kan dan erg nat worden en op de momenten dat je stilzit in de skilift of staat te wachten op je skimaatjes zorgt dit ervoor dat je snel afkoelt en kou vat!

Laag 2: de isolerende laag

De tweede laag voert het transpiratievocht dat de basislaag heeft afgegeven verder af naar de buitenste laag. Daarnaast wordt deze laag ook wel de isolerende laag genoemd. Terwijl jij loopt te ploeteren om zo netjes, snel of spectaculair mogelijk beneden te komen, produceer je warmte. Deze laag valt wat losser om het lichaam, waardoor er tussen deze laag en de thermokleding een isolerend luchtlaagje ontstaat. Op deze manier wordt de geproduceerde warmte vastgehouden zodat je lichaam op temperatuur gehouden kan worden. Als isolerende laag kun je kiezen voor een pulli of een sweater.

Tip: Dit is de laag waar je zelf een beetje mee kunt spelen om de temperatuur voor jou zo aangenaam mogelijk te houden. Veel van deze isolerende kleding is voorzien van een rits, welke je open kunt zetten als je het warm krijgt. Daarnaast is dit de laag die je weg kunt laten of uit kunt doen op warme dagen. Op extreem koude dagen kun je deze laag verdubbelen.

Laag 3: de wind-/waterdichte laag

Dan is daar nog de buitenste laag: de skijas. Naast dat dit het echte pronkstuk is van je outfit (mits deze perfect past bij de kleuren van je skibroek natuurlijk) biedt deze laag veel bescherming. De skijas is water- en winddicht en houdt sneeuw buiten. Het transpiratievocht dat inmiddels al door 2 lagen is afgevoerd, wordt door de skijas aan de lucht afgegeven.

De skijassen van tegenwoordig zijn ook nog eens voorzien van allerlei handige foefjes. Waar je vroeger constant je pasje uit je zak moest halen was daar later een borstzakje om deze in te bewaren. Even terugdenkend? Dit was eigenlijk nog veel onhandiger! Zie je jezelf nog half achterover leunend en bukkend tegelijk in allerlei bochten wringen terwijl je per ongeluk met je ski’s in de pizzapunt van de persoon voor je terecht was gekomen? Gelukkig hebben ze nu een handig zakje op de mouw ontwikkeld waardoor je alleen je arm langs het scanapparaat hoeft te halen, halleluja! Ook ingebouwde capuchons, waterdichte ritsen en van die mouwen waar je met je duim doorheen kunt zodat deze niet omhoog kan kruipen vind je in de meeste jassen terug.

Tip: Als er écht warm weer is voorspeld kun je kiezen om een softshelljas te dragen in plaats van een skijas. Deze is niet 100% waterdicht maar biedt genoeg warmte op dagen als deze.