Blessureleed

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker tijdens het sporten kan er nog wel eens wat misgaan. Een verkeerde beweging, ongelukkig duel met je tegenstander of sprong waarbij je net verkeerd terecht komt, je ontkomt er soms niet aan. Een dikke enkel, instabiele knie, gevoelige arm of andere pijntjes.. vrijwel elke sporter heeft hier wel eens mee te maken gehad en dan hebben we het nog niet eens over de blessures die gewoon in het dagelijks leven opgelopen worden.

Het aantal sportblessures in Nederland ligt rond de 3,5 miljoen per jaar. Daarbij komen ook nog de blessures die buiten het sporten worden opgelopen, welke door de toenemende vergrijzing ook nog toe zullen nemen. Een groot deel van de blessures, zo’n 80%, zijn gerelateerd aan arm of benen. De andere 20% zijn blessures aan de romp, rug en het hoofd.

In veel blessuregevallen kan een brace ondersteuning bieden. Bij de volgende klachten raden wij je toch aan om even een bezoekje te brengen aan een arts of fysio:
- Gewichtsverlies
- Nachtelijke pijn (pijn in ruststand)
- Toenemende pijn
- Pijn is nog niet afgenomen na 2 à 3 weken
- Koorts
- Krachtverlies
- Uitvalverschijnselen

De twee meest essentiële factoren bij een blessure vocht en stabiliteit. Ben je op zoek naar een brace? Dan kun je op basis hiervan deze factoren bepalen welke brace jij nodig hebt. Als je nog veel last hebt van vocht rond het gewricht, heb je een brace nodig die druk biedt. Is het gewricht niet (meer) dik maar heb je veel last van instabiliteit, kies dan voor een brace die deze stabiliteit wel biedt.

Knie

Waar veel mensen zich in vergissen, is dat de knie niet een 1-assig- maar 2-assig gewricht is. Dit houdt in dat je deze, ten opzichte van het bovenbeen, naast van voor naar achter kan buigen ook nog van links naar rechts kan draaien. Ook terwijl het bovenbeen al gebogen is.

In de knie bevindt zich de meniscus die zorgt voor een goed glijvlak bij het bewegen. Daarnaast zorgen de binnenband, buitenband en kruisbanden, samen met de spieren die over het gewricht heen liggen, voor stabiliteit in de knie.

De meeste knieblessures zijn aan de meniscus en bovenstaande kniebanden maar de klachten kunnen zich ook net onder de knie bevinden. Dit worden ook wel retropatallaire klachten genoemd.

Onder de knieschijf loopt de zogenoemde patella band. Als de pijn zich onder de knie bevindt, is de kans groot dat deze band geïrriteerd, overbelast of aangetast is. Klik hier voor de braces die geschikt kunnen zijn bij dit soort klachten.

Enkel

Ook de enkel is een 2-assig gewricht. Eigenlijk is dit een samenstelling van twee gewrichten: het bovenste- en onderste spronggewricht. De enkel is het gewricht dat de klappen krijgt als je springt, rent en zelfs als je loopt. Het gewricht wordt verstevigd door gewrichtsbanden. Deze banden bestaan uit stug bindweefsel, wat zorgt voor de stabiliteit van het gewricht. De spieren in de enkel zorgen ervoor dat jij je voet in verschillende richtingen kunt bewegen.

De meeste enkelblessures ontstaan door verzwikkingen wat meestal gebeurt door het naar buiten klappen van de enkel. Hierbij komen de buitenste enkelbanden op spanning te staan, wat voor beschadiging kan zorgen. Een verzwikking kan ontstaan door een verstapping, een trap van een tegenstander (bij fysieke sporten als voetbal) of door een verkeerde landing. Bij een lichte verstapping kunnen de banden het vaak zelf opvangen. Bij een hevigere verzwikking kunnen de banden beschadigingen oplopen in de vorm van een verrekking of (af)scheuring.

Pols

De pols is opgebouwd uit meerdere kleine botjes, pezen en spieren die samen voor de bewegelijkheid in onze hand zorgen. Dit zorgt er dan ook voor dat wij onze handen bijna in alle mogelijke richtingen kunnen bewegen. De duim speelt een cruciale rol in onze hand als het gaat om het vastpakken en vast kunnen houden.

Bij plotselinge gebeurtenissen steek je zonder er over na te denken je handen uit. Accute polsblessures ontstaan in de meeste gevallen dan ook als gevolg van een botsing of val. De pols vangt op deze momenten de klap op en in de meest vervelende gevallen klapt de pols ‘dubbel’, waardoor de spieren op rek komen te staan. De pijn wordt in dit soort gevallen veroorzaakt doordat het weefsel rond het gewricht beschadigd is.

Elleboog

Het ellebooggewricht word gevormd door de ellepijp en spaakbeen aan de ene kant en de bovenarmbeen aan de andere kant. Naast buigen en strekken van de arm kunnen we deze ook nog draaien om zijn lengte as. De combinatie van beide kan leiden tot serieuze problemen in het ellebooggewricht.

Ook dit gewricht kan erg belast worden als je jezelf op probeert te vangen tijdens een val of botsing. Daarnaast worden veel blessures m.b.t. de elleboog veroorzaakt door overbelasting. De meest voorkomende elleboogblessures zijn: een tennisarm, golfarm en bursitis (slijmbeurs).

Voet

Gel inlegzool:

De gel inlegzool zorgt voor een betere verdeling van druk op de voet. Hiermee stelt het de vermoeidheid van u voeten uit waardoor u langer en optimaler kunt presteren. Geschikt voor zowel sportschoenen als vrije tijds schoenen.

Gel hakje:

Het gel hakje geeft een verlichting op de kuit en hiel die pijnlijk kan zijn door overbelasting of dragen van slecht schoeisel in het verleden. Door de hiel iets hoger te zetten op wat zachter materiaal word de kuit spier verkort waardoor er minder spanning op staat. Daarnaast dempt het hakje de impact bij landen op de hiel.

Tapes:

Door het geblesseerde gewricht in te tapen krijgt dit gewricht extra ondersteuning, waardoor de klap bij ongecontroleerde bewegingen (deels) wordt opgevangen.