(Hand)schoenen maken de man!

Het is bijna zover! De wintersport is eindelijk in zicht en het is dan ook tijd om stapje voor stapje je koffer in te gaan pakken. Misschien wel de belangrijkste must-have als je de witte bergen op gaat zoeken: handschoenen! Als je eenmaal koude handen hebt, worden deze voorlopig niet meer warm. Zover mag het dus niet komen.

In de lift richting de top van de berg, wandelend in de sneeuw of gure wind, terwijl je zittend je schoenen aan je board klikt of roetsjend van de piste.. koud is het sowieso! Zelfs als de zon schijnt voelt de koude lucht, zeker als je snelheid maakt en/of hoog in de bergen zit, toch wel koud aan. Bevroren handen voorkomen? Handschoenen aan en gaan!

Waar moet ik op letten?

De meeste beginnende skiërs hebben zo af en toe wel een 'knuffelmomentje' met de piste. Een fractie van onoplettendheid en *poef!* daar lig je weer. Niets ergs en je valt meestal lekker zacht in de sneeuw, maar sneeuw blijkt toch wel erg koud en nat te zijn. Belangrijk dus dat dit niet in jouw handschoenen kan trekken. Kies, zeker als beginner, voor een handschoen met een Gore-Tex of soortgelijk membraan. Deze beschermt de handen tegen water en wind, maar voorkomt door het ademend vermogen ook dat je zweethanden krijgt.

Dan zijn daar nog de snowboarders. Met hun voeten vastgeklikt aan het board, kunnen zij zich niet corrigeren als ze uit balans raken. De enige manier om zichzelf op te vangen is met de handen. De polsen van een snowboarder hebben het dan ook altijd zwaar te verduren tijdens een dagje op de piste. Er zijn speciale snowboardhandschoenen die voorzien zijn van polsprotectie. Deze hebben een soort spalk welke het ‘doorklappen’ van de pols voorkomt. Laten we het er maar op houden dat er sinds deze ontwikkeling een hoop plekjes zijn vrijgekomen op de gipsvluchten!

En verder...

Een ander dingetje om op te letten is de boord. Kies je voor een handschoen met een lange boord voor over de mouwen van je jas, een strakkere boord voor onder je mouwen, of een combinatie? Check voordat je deze keuze maakt eerst even de mouwen van je jas. Heb je hele strakke mouwen? Kies dan voor een boord die over de mouw heen gaat en vice versa.

Handschoenen kunnen over het algemeen na de wintersport in de wasmachine gegooid worden. Gebruik in dat geval wel speciaal wasmiddel, wat het ademend membraan en de water- en winddichtheid van de handschoen beschermt. Laat de handschoenen drogen, maar vermijd rechtstreeks contact met de verwarming.

Leren handschoenen zitten heerlijk. Vooral als het stugge er na twee à drie dagen af is, voelen deze als een tweede huidje. Het materiaal is bijzonder duurzaam en van zichzelf al water- en winddicht. Een nadeel is wel dat deze handschoenen meer onderhoud nodig hebben. Zo kunnen ze niet tegen de wasmachine en moeten ze na ski/snowboard dag op een natuurlijke manier drogen. Ze op de verwarming leggen is uit den boze en het is ook niet verstandig om ze achter te laten in je locker (deze zijn namelijk vaak verwarmd). Behandel de handschoenen na elk seizoen met wax of balsem, zodat ze soepel blijven en het leer niet scheurt.

Tip: Check de maattabellen bij de artikelen om de juiste maat te kunnen bepalen. Zowel te krappe als te grote handschoenen, bieden geen optimale warmte. Kom je met jouw handomtrek precies tussen twee maten uit? Kies dan voor de grotere maat.

Handschoenen vs wanten

Keuzes.. keuzes.. kan ik beter voor handschoenen gaan? Of is het toch verstandiger om te kiezen voor wanten?

Bij wanten zitten je vingers, op je duim na, in één ruimte, waardoor de vingers kunnen profiteren van elkaars warmte. Daarnaast is er bij wanten meer ruimte voor een dikke laag isolatiemateriaal, waardoor warmte niet snel verloren kan gaan. In een handschoen moet elke vinger zichzelf opwarmen en is de ruimte tussen de vingers beperkt, waardoor hier minder plek is voor isolatiemateriaal. Het wordt nog wel eens als een fabeltje gezien, maar wanten zijn dus wel degelijk warmer dan handschoenen.

Met handschoenen is het dan weer gemakkelijker om iets vast te pakken. Even een foto maken, je sjaal recht trekken of je skischoen strakker doen.. dit alles gaat makkelijker als elke vinger los van elkaar kan bewegen. Aan de andere kant.. als je de wanten alleen draagt tijdens het skiën/snowboarden, is het dan écht zo belangrijk dat je dingen vast moet kunnen pakken?

En als je onderuit gaat, is de kans dat je met één vinger ergens achter blijft hangen een stuk groter. En deze kan je dan zo maar in een heel andere houding aantreffen dan je zou willen...

Keuzes... keuzes... Ga je voor de warme wanten of worden het toch de handige handschoenen?

Veiligheid voor alles?

"Handschoenen? Maar ik heb hartstikke warme handen!" Helaas, geen goede reden om de handschoenen thuis te laten! Naast dat het zo maar een heel stuk kouder kan zijn als je wat hoger de berg op gaat, draag je handschoenen ook voor je eigen veiligheid.

Je kan (volgens jezelf) fantastisch skiën en valt nóóit... maar dat zegt natuurlijk niets over de andere pistegebruikers. Stel, je bent rustig bezig je bochtjes te maken maar je wordt omver geschoffeld door een ander. Preciés op dat moment komt er iemand voorbij die net over dat plekje glijdt waar jij zojuist jouw hand hebt geplaatst...

Laten we het er maar op houden dat ski’s en snowboards bijzonder scherp zijn en dat je op dat moment maar al te blij gaat zijn dat jij toch je handschoenen aan hebt getrokken!