Welke hardloopaccessoires mag ik niet vergeten?

Hardlopen is leuk, maar met wat extra accessoires kun je het nog veel leuker maken! Er zijn zelfs accessoires die het hardlopen comfortabeler maken en de kans op blessures verkleinen. Benieuwd welke hardloopaccessoires onmisbaar zijn voor jou als hardloper?

Waar laat ik mijn telefoon tijdens het hardlopen?Waar laat ik mijn telefoon tijdens het hardlopen?

Waar laat ik mijn telefoon tijdens het hardlopen?

Misschien wel de meestgestelde vraag tegenwoordig! De makkelijkste oplossing is om je telefoon thuis te laten, maar voor je muziek, hardloopapp of in geval van nood is het wel fijn je telefoon mee te nemen tijdens het hardlopen. Er zijn speciale heup- en armbanden ontwikkeld zodat je gemakkelijk je smartphone mee kan nemen. Deze accessoires maak je gemakkelijk vast en blijft goed om je heup of arm zitten. 

Ga veilig de weg op in het donkerGa veilig de weg op in het donker

Ga veilig de weg op in het donker! 

Wanneer je gaat hardlopen in het donker of met slecht weer, is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Besteed daar dan ook een beetje extra aandacht aan! Door het dragen van reflectiekleding of een lichtgevend of reflecterend bandje om je arm of schoen zorg je dat anderen je zien en rekening kunnen houden met jouw aanwezigheid, waardoor ongelukken kunnen worden voorkomen. 

Hardloopvest versus arm LED-verlichting

Als je veilig wilt hardlopen in het donker, raden wij aan om een combinatie van een reflecterende hardloopvest én LED-verlichting te dragen. Bij het dragen van LED-verlichting om je arm of schoen verlicht je alleen dat specifieke gedeelte van je lichaam, een hardloopvest valt mede door de opvallende kleur nóg meer op. Wel is het aan te raden om goed te controleren of je bij de hardloopvesten zowel aan de voor- als achterkant verlicht bent, dit kan namelijk ook per merk verschillen!

Voorkom koude handen en kies voor hardloophandschoenenVoorkom koude handen en kies voor hardloophandschoenen

Voorkom koude handen en kies voor hardloophandschoenen

In de winter wil je zo min mogelijk warmte verliezen als je aan het hardlopen bent. Doordat je handen minder bewegen, stroomt er minder bloed naar, waardoor je handen afkoelen. Draag daarom bij temperaturen lager dan 5 graden handschoenen. En dan hebben we het niet over handschoenen die je aantrekt als het sneeuwt. Kies voor speciale hardloophandschoenen die gemaakt zijn van ademend materiaal, maar toch de wind en kou tegenhouden.

Wist je dat je lichaam ongeveer 40% warmte verliest in de winter? Draag daarom tijdens het hardlopen een muts! 

Vergeet je hoofd en nek niet warm te houden!Vergeet je hoofd en nek niet warm te houden!

Vergeet je hoofd en nek niet warm te houden!

Het is belangrijk om er tijdens het hardlopen voor te zorgen dat je hoofd beschermd is. In de zomer kan dit met behulp van een cap en zonnebril. In de winter wil je zo min mogelijk warmte verliezen en kies je voor een hardloopmuts, hardloopband of nekwarmer van Buff. Wij raden je aan om bij temperaturen lager dan 10 graden hoofdbescherming te dragen. De beste hoofdbescherming is gemaakt van polyester, dit materiaal reguleert de warmte van je hoofd waardoor je hoofd niet te warm maar ook niet te koud wordt.

Wist je dat je lichaam ongeveer 40% warmte verliest in de winter? Draag daarom tijdens het hardlopen een muts! 

Lange run op de planning? Neem voldoende drinken mee! 

Tijdens het hardlopen kan er tot wel twee liter vocht per uur verloren gaan. De hoeveelheid ligt aan de temperatuur en de intensiviteit van de training. Dit vocht is veelal zweet, maar ook de lucht die uitgeademd wordt bevat vocht. Te veel vochtverlies kan resulteren in kramp of zelfs uitdroging, wat op de langere termijn schadelijk kan zijn. Drink daarom genoeg voor, tijdens en na het hardlopen.

Er zijn verschillende drinksystemen die handig zijn wanneer je een lange afstand gaat hardlopen. Zo kun je kiezen uit een drinkrugzak en drinkgordel, beide zitten uiteraard niet in de weg tijdens het hardlopen. Welke van de twee heeft jouw persoonlijke voorkeur? 

Drinkrugzak

De drinkrugzakken zijn licht in gewicht en perfect voor als je van plan bent om een lange afstand te hardlopen. De drinkrugzakken zijn voorzien van verstelbare heup-, borst- en schouderbanden zodat ze goed blijven zitten. Tijdens het hardlopen kun je gemakkelijk drinken door de slang die uit de tas loopt. Bij veel drinkrugzakken zit zelfs een mogelijkheid om de slag dicht te zetten, zodat je geen lekkage krijgt en zonder water komt te zitten!

Drinkgordel

De drinkgordel is een veilige manier om jouw bidon en drinkflessen op te bergen! Niets zo onhandig om je bidon tijdens het hardlopen in jouw hand te hebben. De drinkgordel is als het ware een soort riem die je om je heupen heen hangt. Tijdens het hardlopen zit de drinkgordel niet in de weg en je voelt hem ook niet zitten als je beweegt!