HOKA ONE ONE Bondi hardloopschoenen

Door Celeste Engwerda – Marathonloopster en triatleet

Celeste heeft een grote passie voor hardlopen! Waarom? Hardlopen is simpel, relatief goedkoop en makkelijk in te plannen in een druk leven.
Maar bovenal is het gewoon heerlijk om te doen: frisse lucht, endorfines, vitamine D en zo kan ze nog wel even doorgaan.

Om het hardlopen leuk én veilig te houden, zijn goede hardloopschoenen van essentieel belang. Celeste, als voormalig ‘blessurekoningin’, weet daar alles van.
Sinds november 2019 is Celeste op hardloopschoenen van het merk HOKA ONE ONE gaan lopen en zo ontstond een nieuw (blessurevrij) hardloopleven!

hoka one one hardloopschoenenhoka one one hardloopschoenen

HOKA ONE ONE Bondi hardloopschoenen

De HOKA ONE ONE Bondi zijn hardloopschoenen voor de hardloper met een neutrale afwikkeling. Van het merk HOKA is dit de schoen met de meeste demping. HOKA is bekend om de EVA tussenzool, wat zorgt voor goede schokabsorptie op verharde wegen. Wanneer ik het gewicht vergelijk met mijn voormalige schoenen met veel demping, is de Bondi zeker de lichtste schoen. Verder vind ik de ‘heel drop’ belangrijk. De drop is het hoogteverschil tussen de hak en de teen. De Bondi schoenen hebben een drop van slechts 4mm. Hoe lager de drop, hoe minder je geneigd bent om op je hak te landen. Voordat ik de HOKA hardloopschoenen ontdekte, rende ik meestal op schoenen met een drop tussen de 10 en 12mm. Tegenwoordig kies ik voor schoenen met een maximale drop van 5mm. Als extra handigheidje zit er aan de achterkant van de schoen een ‘labeltje’ waarmee je de schoen makkelijk uit kunt trekken.

hoka one one hardloopschoenenhoka one one hardloopschoenen

Hoe zien de HOKA ONE ONE Bondi hardloopschoenen eruit?

Mijn eerste indruk van de HOKA hardloopschoenen was dat ik ze nogal lomp vond met een forse zool. Echter zag ik, met name tijdens triatlonwedstrijden, steeds meer mensen op de HOKA hardloopschoenen rennen en hierdoor veranderde mijn mening langzaam. Ik begon de schoen namelijk te associëren met stoere triatleten.

Ik ben fan van de kleur van mijn Bondi’s, ze zijn lichtgrijs en wit met een koningsblauwe rand. Het wit maakt de schoen wel besmettelijk. Ik zou dan ook niet adviseren om modderige trails op deze schoen te lopen.

Hoe comfortabel zijn HOKA ONE ONE Bondi hardloopschoenen?

De Bondi schoenen zijn ontzettend comfortabele schoenen. Ik was positief verrast toen ik ze voor het eerst aantrok en er een paar meter mee door het huis rende. De pasvorm was perfect!

Tijd voor de eerste run! Ook tijdens mijn eerste rondje verrasten de schoenen mij positief. In vergelijking met mijn HOKA Rincon en HOKA Clifton schoenen voelden de Bondi’s iets zwaarder aan, maar het irriteerde me niet. Ik liep verschillende tempo’s en het verbaasde me hoe makkelijk en comfortabel ik in staat was om snellere tempo’s op de schoenen te lopen.

Inmiddels heb ik meer dan 100 kilometer op de HOKA Bondi schoenen gelopen. De schoenen geven veel ondersteuning en zorgen voor een ‘comfortabele ride’. Ook tijdens de langere duurlopen heb ik hier veel profijt van!

hoka one one hardloopschoenenhoka one one hardloopschoenen

Welke hardloopschoenen voor welke training of wedstrijd?

De Bondi schoenen zijn in mijn ogen perfect voor lange duurlopen en herstelloopjes. Ik zou de Bondi schoenen niet aanraden voor een snelle 5km, daarvoor gebruik ik zelf altijd mijn HOKA ONE ONE Rincon hardloopschoenen. Maar wanneer mijn benen wat zwaar aanvoelen, vind ik het heerlijk om een herstelloop te doen op de comfortabele Bondi schoenen. Maar ook in de weekenden wanneer ik naar buiten ga voor een lange duurloop kies ik voor de Bondi hardloopschoenen. Door de maximale demping worden de gewrichten ontlast en wordt de kans op blessures verkleind. Ik zit er zelfs over na te denken om mijn volgende marathon op de Bondi schoenen te lopen!

Ik kan me ook voorstellen dat een beginnende hardloper blij zal zijn met de Bondi schoenen. Aan het begin moeten de gewrichten en pezen namelijk wennen aan de klappen die hardlopen met zich meebrengt. De HOKA ONE ONE Bondi hardloopschoenen met extra demping komen dan goed van pas!

Waarom HOKA ONE ONE Bondi hardloopschoenen?

De HOKA ONE ONE Bondi is een hele fijne schoen met maximale demping en veel ondersteuning. Het is de perfecte trainingsschoen voor lange duurlopen en rustige herstelloopjes, maar het is ook een goede wedstrijdschoen voor marathons! Ik zou de schoen zeker aanraden aan mijn hardloopvrienden.