Life is better on wheels!

Om optimaal te kunnen genieten van een rondje skaten, is het wel belangrijk om skates te hebben die goed bij jou passen! Ben je toe aan nieuwe inline-skates, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij leggen je graag het verschil uit tussen skates met drie wielen en skates met vier wielen!

Powerslide

In je zoektocht naar nieuwe skates ben je ongetwijfeld het merk Powerslide al tegengekomen. Powerslide heeft een passie voor skaten, dat merk je in alles! Het plezier dat jij hebt tijdens het skaten, hebben zij tijdens het ontwikkelen van hun producten! Powerslide is een uitblinker in inline-skates en zij hebben dan ook zowel skates met drie wielen als met vier wielen in hun collectie. En hoewel Powerslide de skates met drie wielen niet heeft uitgevonden, hebben ze ze wel naar een hoger niveau getild!

Triskates

Inline-skates met drie wielen worden ook wel triskates genoemd en zijn momenteel helemaal hip! Maar waarom zijn deze triskates ineens zo populair? En zitten er ook nadelen aan skates met drie wielen?

Voordelen

Triskates hebben vaak grotere wielen dan skates met vier wielen, deze wielen zorgen ervoor dat je extra veel en extra makkelijk snelheid kunt maken! Ook zijn triskates licht van gewicht! Ze hebben namelijk een wiel, twee lagers, een spacer en een as minder, waardoor je dus minder gewicht mee hoeft te sjouwen. Daarnaast geven de grote wielen minder trillingen door, waardoor je minder last zult hebben van bijvoorbeeld een slecht wegdek én je benen minder snel moe zullen worden. Triskates hebben vaak een kort frame en zijn hierdoor extra wendbaar. Vooral als je door de drukke binnenstad wilt manoeuvreren zijn deze skates met kort frame natuurlijk ideaal!

Nadelen

Dat je lekker veel snelheid kunt maken met de triskates is voor veel mensen natuurlijk een groot voordeel, maar sommige mensen zullen dit wat minder waarderen... Voor je met de triskates op pad gaat, is het dus wel handig als je het remmen goed onder de knie hebt!

Skates met vier wielen

Deze klassieker ken je natuurlijk wel! Dat deze inline-skates na al die jaren nog steeds in deze vorm te koop zijn, zegt natuurlijk genoeg over het comfort en de kwaliteit ervan. Maar waarom zou je voor skates met vier wielen kiezen? Of waarom juist niet?

Voordelen

De voordelen van de skates met vier wielen zitten vooral in het feit dat je meer kracht moet zetten om snelheid te maken. Daarnaast hebben skates met vier wielen vaak een langer frame en zijn ze hierdoor heel stabiel, waardoor deze skates vaak gebruikt worden om lange, rechte stukken mee te skaten. Zo zijn de skates met vier wielen bijvoorbeeld uitermate geschikt als je in shape wilt komen of blijven!
De vierwielers vragen om iets meer kracht dan de triskates, maar hierdoor zul je dus meer vet verbranden en sneller spierweefsel aanmaken dan tijdens hetzelfde rondje op triskates. Ook zijn skates met vier wielen zeer geschikt voor beginnende skaters, je gaat namelijk minder snel (te) hard en door de vier kleinere wielen heb je meer raakvlakken met de ondergrond en is de kans kleiner dat je achterover zal vallen.
Doordat je veel kracht moet zetten, moet je lichaam harder werken en zul je dus meer vet verbranden en sneller spierweefsel aanmaken dan tijdens hetzelfde rondje op triskates. Daarnaast zijn skates met vier wielen ook zeer geschikt voor beginnende skaters, je gaat namelijk minder snel (te) hard. Veel skates met vier wielen hebben een remblokje waarmee je heel eenvoudig tot stilstand komen, maar lang niet alle skates hebben dit! Dus ga jij zelfverzekerder op pad met skates met een remblokje? Let hier dan op bij de aanschaf van je nieuwe skates!

Nadelen

Heb jij die extra stabiliteit niet nodig en ga je niet skaten om in shape te komen? Dan is het natuurlijk een nadeel dat je harder moet werken om snelheid te maken... Daarnaast zul je oneffenheden op het wegdek meer voelen op de skates met vier wielen en ben je ook minder wendbaar dan op de triskates.

Fitting tips

Als je de juiste skates gevonden hebt, is de volgende stap natuurlijk het uitzoeken van de juiste maat! Maar hoe weet je nu eigenlijk of de skates goed zitten?

Tip 1
Trek beide skates aan en maak de sluiting volledig vast, alleen dan kun je voelen of de skates goed zitten!

Tip 2
Draag tijdens het passen de sokken die je ook aan gaat trekken als je gaat skaten, zo kun je precies voelen hoe de skates daadwerkelijk zullen zitten als je op pad gaat!

Tip 3
De skates mogen niet te strak, maar ook zeker niet te los zitten. Als je rechtop staat, mogen je tenen bijna(!) de voorkant van de schoen aanraken. Maar als je in de skatehouding gaat zitten (met gebogen knieën), mogen je tenen níet de voorkant aanraken!

Tip 4
Draag je in het dagelijks leven zooltjes? Check dan goed of er genoeg ruimte is om deze ook in je skates te dragen!

Tip 5
Het is belangrijk om je nieuwe skates goed in te “lopen”. Het is aan te raden om in het begin steeds korte stukjes (30 – 45 minuten) te skaten op je nieuwe skates, zo kunnen je voeten er langzaam aan wennen en voorkom je blaren en andere ongemakken.