Hoe bereid je je voor op een (halve) marathon?

42 kilometer en 195 meter, 42.195 meter, tweeënveertigduizendhonderdvijfennegentig meter. Een marathon loop je natuurlijk niet zomaar even, daar gaat maanden van voorbereiding aan vooraf! Welkle kleding moet je bijvoorbeeld aantrekken? Hoeveel rust moet je inplannen tussen de verschillende trainingen? En welk voedsel gaat jou richting de finish helpen?

hardloopkledinghardloopkleding

Welke kleding draag je tijdens de marathon?

Hardlopen is al pittig zat, het laatste waar je je mee bezig wilt houden tijdens het lopen is je kleding. Kies daarom de juiste tight/short om schuurplekken te voorkomen, een shirt (en voor de dames een sportbeha) waarin je lekker vrij kunt bewegen en ondergoed dat goed op z'n plek blijft zitten. Om in de winter ook warm te blijven tijdens het lopen kun je thermokleding en een hardloopjack dragen.Speciale hardloopsokken hebben weinig of geen naadjes en als je de juiste maat draagt heb je er alles aan gedaan om blaren te voorkomen.

Sommige hardlopers zweren erbij: compressiekleding, een extra optie om jouw outfit mee af te maken. Deze strakke kleding zorgt dat de spieren minder trillen en de bloedcirculatie op gang wordt gehouden. Hierdoor kost het hardlopen minder energie en krijg je (veel) minder snel last van verzuring. Ook mooi meegenomen: door een compressieshirt te dragen ga je automatisch rechtop lopen.

hardloopschoenenhardloopschoenen

Welke hardloopschoenen voor een marathon?

Hardloopschoenen zijn er als wedstrijd- en trainingsschoenen. Wedstrijdschoenen zijn lichter waardoor het minder energie kost om ermee te lopen. Daarentegen bieden deze schoenen minder demping en gaan ze niet erg lang mee, wat wedstrijdschoenen minder (niet!) geschikt maakt om op te trainen. Zeker als dit de eerste marathon is die je gaat lopen, kun je het beste kiezen voor de vertrouwde trainingsschoenen, deze bieden meer stabiliteit en demping. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om de juiste hardloopschoenen aan te schaffen!

marathonmarathon

Hoe lang moet je trainen voor een marathon?

Op internet zijn duizenden schema's te vinden om jezelf klaar te stomen voor de marathon, het is nu de kunst om er eentje te selecteren die bij jou past. Let hierbij op het aantal dagen in de week dat je kunt trainen en hoeveel kilometer je nu al kunt hardlopen!

Tip: De appstore staat vol met verschillende hardloopapps die je route, afstand en tijd bij kunnen houden, hierdoor kun je checken of je al vorderingen maakt.

Sommige hardlopers vinden het heerlijk om tijdens hun training te luisteren naar alle omgevingsgeluiden, terwijl anderen het juist lekkerder vinden om met een muziekje op te lopen! Wist je dat je jouw stappen om kunt zetten naar 'beats per minuut'? Hierdoor kun je liedjes uitzoeken die bij jouw looptempo passen. Het aantal beats per minuut staat gelijk aan het aantal stappen dat je zet in één minuut, dit is dus gewoon een kwestie van tellen. Op www.jog.fm staan verschillende playlists die al geselecteerd zijn op b.p.m. en op www.songbpm.com kun je opzoeken hoeveel b.p.m. bepaalde liedjes hebben!

hardlopenhardlopen

Waarom zijn rustdagen zo belangrijk voor sporters?

Om alles uit je trainingen te kunnen halen, is er niets belangrijker dan het inplannen van rustdagen. Tijdens rustdagen kan je lichaam herstellen van de afgelopen training(en) en opladen voor de komende training. Op deze manier voorkom je dat je 'overtraind' raakt en kun je juist sterker en fitter aan je volgende training beginnen. De verhouding tussen rust- en trainingsdagen is voor iedereen anders. Bij beginners wordt aangeraden om in het begin ongeveer 48 uur rust te houden tussen de trainingen. Meer gevorderde lopers hebben soms aan één of twee rustdagen per week voldoende. Plan de rustdagen in, maar luister vooral ook goed naar je lichaam! Staat er voor vandaag een training ingepland, maar voel je je niet helemaal fit? Dan doe je er goed aan om de training een dag uit te stellen. Als je hier vaker last van hebt, bedenk dan of het verstandig is om het trainingsschema helemaal aan te passen. Voel je een blessure aankomen? Op die momenten is het extra belangrijk om goed naar jouw lichaam te luisteren en deze de kans te geven om goed te herstellen. Had je juist een lange duurloop op de planning staan? Het kan geen kwaad om dan te kiezen om een kort rondje uit te lopen en de langere afstand later in de week te doen.

marathonmarathon

Wat kun je eten en drinken voor een marathon?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Ieder lichaam werkt anders en lopers trainen op verschillende tijden. Toch is het voor iedereen belangrijk om tijdens het lopen zoveel mogelijk energie te hebben. Het trainen voor een marathon is niet niks en dat vraagt veel van je lichaam, daarom heb je extra brandstof nodig. Eet daarom op trainingsdagen voldoende koolhydraten zodat je voldoende energie hebt. Deze energie heb je nodig om optimaal te kunnen trainen, maar ook om te zorgen dat je lichaam goed kan herstellen.

Na twee stappen steek, het omhoog komen van jouw maaginhoud, het gevoel alsof je bijna omvalt door te weinig energie... Dit is allemaal te verhelpen door tactisch te eten en te drinken! Het is dan ook nuttig om óf minimaal twee uur voor de training een maaltijd te nuttigen óf kies ervoor om een half uur voor de training een tussendoortje (bijvoorbeeld een stukje ontbijtkoek of fruit) te nemen en pas na je training een warme maaltijd naar binnen te werken.

Tijdens korte trainingen is het voldoende om water mee te nemen om het verloren vocht weer aan te vullen. Ga je langer lopen? Neem dan sportdrank mee om te zorgen dat ook je energievoorraad op peil blijft! Neem binnen 45 minuten na de training wat eiwitten tot je. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een shake of kwark. Deze eiwitten bevorderen het herstel van de spieren.

hardlopenhardlopen

Wat doe je in de laatste weken voor een marathon?

Probeer in de voorbereiding op de marathon ook wat andere wedstrijden te lopen, zodat je een beetje gewend kunt raken aan het lopen in een grote mensenmassa! Bij voorkeur pak je ongeveer vier weken voor de marathon nog een wedstrijd van ongeveer twintig kilometer en in de laatste weken kun je het iets rustiger aan gaan doen. De afstanden van deze laatste trainingen zullen korter zijn en de week voor de grote dag raden wij je aan zelfs helemaal niet meer te lopen. Zo Kun je én goed voorbereid én goed uitgerust aan de start verschijnen!

Een week voor de marathon kun je beginnen met 'koolhydraten stapelen'. Dit houdt in dat je deze week meer koolhydraten eet dan normaal en hierdoor je glycogeenvoorraad maximaal aanvult. Producten met veel koolhydraten zijn pasta, aardappels, rijst en brood. En vergeet natuurlijk ook niet om voldoende vitaminen (lees: groente en fruit) binnen te krijgen! Zorg ook dat je deze week extra veel water drinkt.

hardlopenhardlopen

Wat doe je op de ochtend van de marathon?

Je wordt wakker... Het is zover, de dag van de (halve) marathon is aangebroken! Alle spullen heb je van tevoren al klaargelegd, waardoor je nu eigenlijk niets hebt om je zorgen over te maken!

Zorg dat je op tijd opstaat zodat je genoeg tijd hebt voor een lekker en uitgebreid ontbijt! Houdt er rekening mee dat je tot twee uur voor de inspanning je laatste grote (koolhydraatrijke en vet- en vezelarme) maaltijd kunt eten, anders loop je de kans dat de maaltijd nog niet verteerd is op het moment dat je moet gaan rennen. Krijg je na de maaltijd en voor de marathon nog trek? Dan kun je tot een half uur van tevoren een tussendoortje nemen, zoals bijvoorbeeld een banaan, een sportreep of een smoothie. Probeer een half uur voor de start nog wat (max. 250ml) te drinken.

Tip: Probeer tijdens de marathons niks, maar dan ook echt níks voor het eerst! Geen petje, geen heupgordel, geen sokken, geen niks... Onschuldig lijkende kleine toevoegingen als deze kunnen voor irritaties zorgen of de reden zijn dat je nét een beetje anders gaat lopen. Juist als je zoveel hebt getraind en er helemaal klaar voor bent laat jij dit niet gebeuren, toch?

marathonmarathon

Wat doe je tijdens de marathon?

*Pang!* Het startschot heeft geklonken en de marathon is nu echt begonnen! De komende uren ben je nog wel even bezig en tijdens de 42,195 km die ja gaat afleggen is het op peil houden van je energievoorraad één van je belangrijkste taken! Dit kun je doen door (isotone) sportdrank of sportgel i.c.m. water te nuttigen, omdat koolhydraten in vloeibare vorm het snelst worden opgenomen in het lichaam. Als je liever vast voedsel neemt, zijn bijvoorbeeld krentenbollen, bananen, ontbijtkoek of mueslirepen geschikt als snelle energietoevoer.

Het lichaam heeft ongeveer 60 gram koolhydraten en 500 – 750 ml vocht per uur nodig tijdens een marathon, maar ook dit is zeer persoonlijk en je zult dus van tevoren uit moeten zoeken welke combinatie voor jou het beste werkt!

Deze dag loopt sowieso anders dan je van tevoren dacht.. Laat alles lekker op z'n beloop, kijk om je heen, lach naar de vele toeschouwers en vergeet vooral niet te genieten! Voor je het weet is het alweer afgelopen!

Weken van trainen, voorbereiden, uren ploeteren, alles doet pijn... Maar in de verte is die eindstreep eindelijk in zicht. Haal een keer diep adem, steek die armen in de lucht, lach je tanden bloot en finish als een held, dit is jóuw moment!

hardlopenhardlopen

Wat doe je na een marathon?

Binnen? Gefeliciteerd! Nog een laatste aanrader: eet kleine koolhydraatrijke snacks en blijf voldoende drinken, op deze manier zal je lichaam het snelst herstellen!

's Nachts slaap je als een roosje. Blijf de volgende dag nog maar even liggen, want er staat niet zoveel op het programma! Denk er wel aan dat het ook vandaag nog belangrijk is om voldoende koolhydraten, eiwitten en vocht binnen te krijgen, je voorraden zijn namelijk enorm aangetast!

Verder kun je vandaag een stukje wandelen, je spieren licht oprekken en genieten van die verdiende massage die je natuurlijk allang hebt ingepland!

marathonmarathon

Welke marathons zijn er in Nederland?

En? Eén keer en nooit meer? Of denk je stiekem al aan je volgende marathon? We hebben de leukste marathons voor je op een rijtje gezet!

1. Rotterdam Marathon
De bekendste marathon van Nederland! Starten op de Erasmusbrug en finishen op de Coolsingel is een droom van vele marathonlopers!

2. Leiden Marathon
Een marathon door prachtige landelijke landschappen, na 42 kilometer keer je weer terug in het feestelijke centrum van Leiden!

3. Berenloop Terschelling
Het fraaie parcours van deze marathon loopt door de duinen, over het strand, door het bos én door de polder! Zowel de start als de finish zijn onder de Brandaris in West-Terschelling!

hardlopenhardlopen

Wat zijn de leukste marathons ter wereld?

De marathons in Nederland zijn natuurlijk leuk, maar ook in het buitenland worden er fantastische marathons georganiseerd!

1. New York City Marathon (Verenigde Staten)
De marathon der marathons! In november wordt aan de andere kant van de oceaan de beroemdste marathon van de wereld gelopen. De New York City Marathon loopt van Staten Island via Brooklyn, Queens en The Bronx naar de finish in het Central Park in Manhattan!

2. Marathon van Athene (Griekenland)
Waar het allemaal begon... De Griekse soldaat Filípides rende van Marathon naar Athene om de boodschap te brengen dat de Grieken de Perzen hadden verslagen! En je raadt het al: deze marathon start in het plaatsje Marathon en eindigt in Athene.

3. Great Wall Marathon (China)
Dit is er eentje voor de allerstoerste lopers, deze marathon gaat namelijk gedurende 7 kilometer over de Chinese Muur! De organisatie noemt het ook wel '5164 treden door de geschiedenis'.

Heel veel succes op weg naar de marathon! Zet 'm op!

Lees meer hardlopen tips, trends & adviezen

Bekijk de hardloopcollectie
Beginnen met hardlopen
Hardlopen

Beginnen met hardlopen

Niets is fijner dan tijdens een pittige training even lekker je ei kwijt te kunnen! Maar je wil wel kunnen gaan wanneer jíj daar zin in hebt en niet aan vaste tijden vast zitten.. hardlopen is voor jou dé oplossing!

arrow-right Lees meer
Wat trek ik aan tijdens het hardlopen?
Hardlopen

Wat trek ik aan tijdens het hardlopen?

In de zomer is het misschien makkelijker om te bepalen welke hardloopkleding je aantrekt. Maar hoe zit het als het wat kouder is, er veel wind staat of het regent? Kortom: welke hardloopkleding heb je nodig tijdens de verschillende weersomstandigheden?

arrow-right Lees meer
Welke hardloopschoenen heb ik nodig?
Hardlopen

Welke hardloopschoenen heb ik nodig?

Als je hardloopschoenen gaat kopen is het belangrijk om je goed te verdiepen en niet alleen naar de kleur te kijken. Er komt veel meer bij kijken wanneer je echt goede hardloopschoenen wilt kopen. Wij leggen je graag uit waar je rekening mee moet houden.

arrow-right Lees meer
Welke hardloopaccessoires mag ik niet vergeten?
Hardlopen

Welke hardloopaccessoires mag ik niet vergeten?

Hardlopen is leuk, maar met wat extra accessoires kun je het nog veel leuker maken! Er zijn zelfs accessoires die het hardlopen comfortabeler maken en de kans op blessures verkleinen. Benieuwd welke hardloopaccessoires onmisbaar zijn voor jou als hardloper?

arrow-right Lees meer
Is hardlopen goed voor je?
Hardlopen

Is hardlopen goed voor je?

In januari stromen de parken, bossen en straten weer vol en in het donker zie je overal reflecterende bewegende streepjes of knipperlichtjes. Het lijkt wel heel Holland holt. Iedereen doet het en zelfs op feestjes ontkom je niet aan gesprekken over hardlopen.

arrow-right Lees meer
Review: de beste New Balance hardloopschoenen
Expert review
Hardlopen

Review: de beste New Balance hardloopschoenen

Van de eerste 5 km ging ik al snel naar 10 km om vervolgens ook een halve en zelfs een hele marathon te lopen! Vandaag de dag staat de teller op 3 marathons en bijna 50 halve marathons! Dat ik hardlopen leuk vind mag duidelijk zijn, iedere week loop ik 3 a 4 keer per week met veel plezier.

arrow-right Lees meer
Review: de beste hardloopschoenen van Mizuno
Expert review
Hardlopen

Review: de beste hardloopschoenen van Mizuno

Hardloopschoenen zijn er tegenwoordig in alle soorten, maten, merken, kleuren en prijzen. Toen ik laatst nét iets te lang doorliep op mijn oude, afgetrapte schoenen, besefte ik weer even hoe belangrijk goede schoenen eigenlijk zijn en welk verschil dat kan maken.

arrow-right Lees meer
Review: de beste Saucony hardloopschoenen
Expert review
Hardlopen

Review: de beste Saucony hardloopschoenen

Het hardloopvirus wie kent het niet, ook ik ben ermee besmet, inmiddels loop ik alweer heel wat jaartjes hard. Met het bos, de heide en verschillende andere trailpaden vlakbij mijn huis ging ik mij ook meer verdiepen in trailrunnen. Een paar goede trailschoenen mogen dan niet ontbreken!

arrow-right Lees meer
Saucony vs Brooks
Hardlopen

Saucony vs Brooks

Als je begint met hardlopen en nieuwe hardloopschoenen gaat kopen, is Saucony misschien niet het eerste merk waar je aan denkt. Een ander merk dat ook gespecialiseerd is in het fabriceren van hardloopschoenen is Brooks.

arrow-right Lees meer
Review: de beste hardloopschoenen van Asics
Expert review
Hardlopen

Review: de beste hardloopschoenen van Asics

Hardlopen is een ideale manier om je hoofd leeg te maken, fit te blijven en jezelf uit te dagen. Het liefst springt Stéfani (fanatiek hardloopster) 's ochtends vroeg haar bed uit voor een rondje hardlopen, maar hardlopen kun je altijd en overal. Stéfani testte verschillende Asics hardloopschoenen, benieuwd naar haar bevindingen?

arrow-right Lees meer
Maken hardloopsokken het verschil?
Hardlopen

Maken hardloopsokken het verschil?

De juiste hardloopsokken kunnen niet alleen blaren voorkomen, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je fijner loopt en beter presteert. Hoe dat werkt, verschilt echter per loper.

arrow-right Lees meer
HOKA ONE ONE Bondi hardloopschoenen
Expert review
Hardlopen

HOKA ONE ONE Bondi hardloopschoenen

De HOKA ONE ONE Bondi 6 zijn hardloopschoenen voor de hardloper met een neutrale afwikkeling. Van het merk HOKA is dit de schoen met de meeste demping. HOKA is bekend om de EVA tussenzool, wat zorgt voor goede schokabsorptie op verharde wegen.

arrow-right Lees meer
Trainen voor een obstacle run
Hardlopen

Trainen voor een obstacle run

Bijna ieder weekend wordt er wel ergens in Nederland een obstacle run georganiseerd. En geloof het of niet, maar veel mensen zijn er een beetje aan verslaafd geraakt. Maar wat is er nou zo leuk aan een obstacle run? En hoe bereid je je goed voor op deze prestatie?

arrow-right Lees meer
Wat zijn de beste trailschoenen?
Hardlopen

Wat zijn de beste trailschoenen?

Wat is er lekkerder dan een fijn stukje hardlopen? Een fijn stukje hardlopen in de natuur natuurlijk! Trailrunnen is hardlopen met een uitdaging en zelfs als het hardlopen even niet zo lekker gaat, kun je toch positieve vibes oppikken door de schoonheid en de rust van de natuur.

arrow-right Lees meer
Wandelen versus hardlopen
Hardlopen
Wandelen

Wandelen versus hardlopen

Als je op zoek gaat naar een laagdrempelige sport kom je al gauw bij hardlopen of wandelen uit! En dan ontstaat natuurlijk de grote vraag: kan ik beter gaan hardlopen of gaan wandelen?

arrow-right Lees meer
Hardlopen in de winter? Zo doe je dat!
Hardlopen

Hardlopen in de winter? Zo doe je dat!

Hardlopen in de winter, de één vindt het heerlijk en de ander heeft misschien een extra duwtje in de rug nodig om ook in de koude wintermaanden naar buiten te gaan. Maar één ding is zeker: met de juiste hardloopkleding hoef je het niet koud te hebben!

arrow-right Lees meer
Hoe kies ik de juiste thermokleding?
Wintersport
Hardlopen

Hoe kies ik de juiste thermokleding?

Er bestaan zóveel verschillende merken en soorten thermokleding! Maar op welke manier kies je nu de juiste thermokleding? Wij geven je graag advies!

arrow-right Lees meer
Wanneer draag je thermokleding?
Hardlopen
Wintersport

Wanneer draag je thermokleding?

Of je nu gaat hardlopen, wandelen, voetballen of wintersporten, het is nooit fijn om het koud te hebben! Maar binnen blijven is eigenlijk ook geen optie, want dan wordt het onmogelijk om voor de zomer weer bikiniproof te zijn!

arrow-right Lees meer