Review: de beste hardloopschoenen van Mizuno

Door Roos - rent binnenkort haar eerste marathon

Hardloopschoenen zijn er tegenwoordig in alle soorten, maten, merken, kleuren en prijzen. Toen ik laatst nét iets te lang doorliep op mijn oude, afgetrapte schoenen, besefte ik weer even hoe belangrijk goede schoenen eigenlijk zijn en welk verschil dat kan maken. Vooral op lange termijn in het voorkomen van blessures en om lekker te blijven lopen. Momenteel train ik voor de marathon van Valencia en kun je dus wel zeggen dat ik hardloopschoenen verslind.

Review: de beste hardloopschoenen van MizunoReview: de beste hardloopschoenen van Mizuno
Fotografie: @runningroos

Mizuno Wave Sky 5

De Mizuno Wave Sky 5 is een schoen met DynamotionFit. Volgens Mizuno geeft dit het gevoel alsof je op blote voeten loopt. De U4icX en SmoothRide tussenzool zorgt voor comfort en geven een responsief gevoel. De schoen is geschikt voor een harde ondergrond en heeft een gewicht van 310 gram.

De schoen biedt veel stevigheid en stabiliteit. Ook vangt de Wave Sky 5 de klappen van het asfalt goed op. Dit model heeft bovenaan de achterkant van de hak een zacht kussentje zitten ter versteviging. Helaas is deze pasvorm wat minder geschikt voor mijn voet. Ik merk dat mijn hak te veel op en neer beweegt, hoewel de schoen qua maat verder wel goed zit. Hieruit blijkt maar weer, het vinden van de juiste schoen is geen universeel kunstje. Wat voor de een lekker zit, past een ander weer minder goed. Mocht de schoen wel jouw fit zijn, kan ik me zo voorstellen dat de schoen ook prettig is als wandelschoen, vanwege de stevigheid.

De Mizuno hardloopschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en zijn ideaal voor hardlopers die graag op neutrale schoenen lopen zonder al te veel poespas.

Review: de beste hardloopschoenen van MizunoReview: de beste hardloopschoenen van Mizuno
Fotografie: @runningroos

Mizuno Wave Rider 25

Ook de Mizuno Wave Rider 25 heeft DynamotionFit, waardoor de schoen met de voet meebeweegt. Dankzij de Mizuno Wave Technology biedt de schoen veel demping en stabiliteit. De schoen is geschikt voor een harde ondergrond en heeft een gewicht van 275 gram.

Zelf gebruik ik deze schoen momenteel heel graag voor mijn langere duurlopen en herstelloopjes. Dit model biedt stevigheid, maar niet dusdanig dat de schoen als een blok aan je been voelt en ten koste gaat van de soepele afwikkeling van je voet. De hoeveelheid demping is wat mij betreft perfect gedoseerd. Ook voor een rondje sportschool of een wandeling is de Waverider 25 goedgekeurd. Een klein minpuntje: Bij een regenbui laat ik dit paar liever in de kast staan, vanwege de stof zijn je voeten namelijk binnen de kortste keren doorweekt. Maar gelukkig zijn er ook genoeg dagen waarop het niet regent ;-). Ik heb mijn nieuwe favoriete duurloopschoen gevonden!

De Mizuno Waverider 25 is verkrijgbaar in verschillende modellen, met keuze tussen een neutraler en opvallender model. Voor ieder wat wils dus.

Review: de beste hardloopschoenen van MizunoReview: de beste hardloopschoenen van Mizuno
Fotografie: @runningroos

Tips bij het kiezen van de juiste hardloopschoenen

Bij het kiezen van nieuwe hardloopschoenen, heb ik altijd een korte checklist in mijn hoofd die ik meeneem in mijn uiteindelijke keuze. Welke dat zijn lees je hieronder!
  • Laat het uiterlijk van de schoen los. Een mooie schoen is leuk, maar van een schoen die fijn loopt heb je veel meer profijt.
  • Schaf als het even kan meerdere modellen en merken hardloopschoenen aan. Ieder model belast je lichaam net weer anders, dus door af te wisselen kun je de kans op blessures verminderen.
  • Iedereen kan je nog adviseren dat paar X goed bij jouw loopstijl past, als jij lekker loopt op paar Y, ga daar dan voor. Jouw gevoel over de schoen is het allerbelangrijkste!