Review: de beste hardloopschoenen van Saucony

Door Stans - hardloopster die ook het trailrunnen heeft ontdekt!

Het hardloopvirus wie kent het niet, ook ik ben ermee besmet, inmiddels loop ik alweer heel wat jaartjes hard. Van oorsprong ben ik een zwemmer/waterpoloër, maar waar mijn waterpoloseizoen ten einde liep, bleef mijn energie aanwezig! Voorzichtig en met de opbouw die velen van ons hebben gevolgd begon ik, met de Belgische mevrouw (Evy) in mijn oren die precies vertelde wat ik moest doen, met hardlopen. Super blij en trots was ik dan ook op mijn eerste 5km!

Review: de beste hardloopschoenen van SauconyReview: de beste hardloopschoenen van Saucony
Fotografie: @runningangelstans

De 5km rook naar meer!

Die 5km bereidde zich uit naar een 10km, naar een halve en zelfs één keer naar een hele marathon. Een nare blessure hield mij gedurende de COVID pandemie van het hardlopen. Het duurde lang, heel lang, maar inmiddels loop ik weer hard en ga ik vol energie opzoek naar nieuwe uitdagingen binnen het lopen. Waar ik altijd zweer bij het merk Asics koos ik dit keer voor het merk Saucony. Hoewel het bos, de heide en verschillende andere trailpaden op niet meer dan 5km van mijn huis liggen, loop, of liever gezegd liep ik er nooit. Daar kwam recent verandering in. En met deze verandering verdiepte ik me ook in de juiste trailschoen.

Review: de beste hardloopschoenen van SauconyReview: de beste hardloopschoenen van Saucony
Fotografie: @runningangelstans

Saucony Peregrine 12 trailschoenen

Wie gaat trailrunnen, heeft daar andere schoenen voor nodig dan wanneer je gaat hardlopen. De smallere Perergrine 12 van Saucony is een all-round ondergrond schoen. Zelf ben ik een midden/voorvoet loper en de hoge hieldrop, oftewel het verschil in hoogte tussen de voor- en achterkant van de schoen, was niet perse nodig. Bij het aantrekken sluit de trailrunschoen wat hoger om de enkel, die extra steun is erg fijn! Tijdens het hardlopen voel je de fijne stevigheid die deze schoen biedt, maar tegelijk voelt het niet als een massief blok aan je voeten. De zool, met grove noppen, geeft echt dat extra beetje grip tijdens het rennen door het mulle zand of juist de zachtere, natte, modderige ondergrond in het bos. Het felle kleurtje past goed bij mij, maar ze zijn ook in wat minder gewaagde kleuren te krijgen.

Review: de beste hardloopschoenen van SauconyReview: de beste hardloopschoenen van Saucony
Fotografie: @runningangelstans

Saucony Guide 15 hardloopschoenen

Voor het hardlopen op geasfalteerde wegen koos ik voor de Saucony Guide 15, een pronatieschoen die voor goede ondersteuning zorgt. Het valt me meteen op hoe licht deze hardloopschoen eigenlijk is en tijdens het lopen voel ik dat nog meer! Een fijne demping zowel in de hak als in de voorvoet laten me bijna dansen over het asfalt. In vergelijking met de smalle, stuggere, stabielere Asics GT2000, die ik hiervoor altijd kocht, is deze schoen wat wijder en wat flexibeler aan de voorkant, maar geven ze me toch genoeg stabiliteit. Hoewel de voorkant vrij buigzaam is, is de hak juist wat steviger en sluit netjes en fijn aan. Tijdens het lopen slip ik er niet uit. Ik koos voor een veilige zwarte variant, maar ook deze schoen is er in heel veel verschillende kleurtjes. Het is echt een schoen om heel wat fijne kilometers mee te maken!

Review: de beste hardloopschoenen van SauconyReview: de beste hardloopschoenen van Saucony
Fotografie: @runningangelstans

De juiste maat Saucony hardloopschoenen

Het kopen van de juiste maat hardloopschoenen is echt belangrijk, controleer bij het passen of je tenen vrij kunnen bewegen en de schoen niet te strak om je voet zit. Hier kan per merk best verschil inzitten, niet voor niets dat je als hardloper al snel een favoriet merk hebt. Ik besloot om voor mijn gebruikelijke hardloopschoenmaat te gaan, twee maten groter dan mijn gebruikelijke schoenmaat. En daardoor zaten beide Saucony hardloopschoenen als gegoten! Niets te groot of te klein. Ze zijn vallen qua maatvoering echt heel goed. Heb je een hele brede voet, dat is de Guide 15 ook te verkrijgen in de ‘wide’ variant.