Rolschaatsen voor beginners

Rolschaatsen, je kent ze vast wel als is het maar vanuit de films van vroeger! Maar zo gemakkelijk erop wegrijden is nog een uitdaging, het is namelijk wel echt anders dan wanneer je gaat skaten. Wij geven je graag wat tips waar je op moet letten als je begint met rolschaatsen. 

Een goede voorbereiding, is het halve werk

Met rolschaatsen gebruik je ontzettend veel spieren, wij raden je daarom aan om thuis alvast te oefenen zodat je geen verkrampingen krijgt tijdens het rolschaatsen. Oefen je balans door bijvoorbeeld te balanceren op één been en train je beenspieren door verschillende lunges en squats te doen. Wanneer je denkt dat jouw balans en beenspieren wel op niveau zijn, kun je de voorbereiding overslaan!  

Hoe begin ik met rolschaatsen?

Rolschaatsen hebben net zoals bij skates vier wielen, alleen zitten ze aan de voor- en achterkant in een rij van twee naast elkaar. Dit voelt in het begin wellicht wat onwennig en ons advies is dan ook om voorzichtig te beginnen. Als je de eerste stappen gaat zetten met rolschaatsen aan, kun je het beste als een eend lopen. Houd de achterste wielen bij elkaar en zet je tenen naar buiten wijzend, zo kun je goed ervaren hoe het is om rolschaatsen te dragen. Heb je dit onder de knie? Dan kun je wat grotere slagen gaan maken. Zet je af met de ene voet en rijd met de andere voet totdat je bijna stilstaat, daarna wissel je om en zo heb je de smaak van rolschaatsen te pakken!

Tip: Hoe meer druk je op de wielen zet, hoe meer vaart je krijgt! Ook helpt het om je lichaam naar voren te bewegen zodat je meer snelheid krijgt.  

Vergeet de remmen niet! 

De remmen bij rolschaatsen zitten aan de voorkant, onder de neus van de rolschaats. Je kan de rolschaatsen uitlaten rollen maar het is wel zo fijn dat je weet hoe de rem werkt, mocht je abrupt een noodstop moeten maken! Rijd met je rolschaatsen parallel aan elkaar, laat je standbeen staan en beweeg je andere voet naar achter. Til vervolgens de neus van deze rolschaats op en duw op de dop (rem) aan de voorkant.  

Hoe onderhoud ik mijn rolschaatsen?

Net zoals bij skates en skeelers is het aan te raden om de rolschaatsen eens in de zoveel tijd schoon te maken. Haal de rolschaats uit elkaar en maak de wieltjes schoon zodat al het vuil en vet wordt verwijderd. Laat de wielen wel goed drogen na het schoonmaken, als je ze nat terug in elkaar zet is de kans groot dat je rolschaatsen sneller toe zijn aan vervanging.

Tip: Spuit de rolschaatsschoen in met waterafstotende spray, mocht je regen krijgen onderweg kan je schoen niet beschadigen!

Leer jezelf de meest toffe trucs!

Als je het rolschaatsen eenmaal onder de knie hebt, is het natuurlijk tof om ook enkele trucs te kunnen doen zoals achteruitrijden of bepaalde “dansjes” te doen. Wist je dat je op verschillende social media kanalen videos kunt vinden waarin ze uitleggen hoe je bepaalde trucjes kunt doen?