Is skaten een sport?

Zijn sporten als hardlopen, zwemmen en fitness niets voor jou en ben je toch op zoek naar een leuke manier om in shape te komen? Dan kan skaten het wél zijn voor jou! Lekker buiten bezig zijn en terwijl je een beetje aan je kleurtje werkt, werk je ook nog eens aan je lichaam. Ideaal toch!?

Een beetje touren op je skates of rolschaatsen is niemand onbekend, maar wist je dat er nog veel meer manieren zijn om met skaten bezig te zijn?

skatesskates

Fitness skaten

De meest bekende en toegankelijke manier om met skaten bezig te zijn is fitness skating. Een leuke manier van in shape komen en het kan overal, als er maar asfalt is! Fitness skaters skaten meestal middellange afstanden op een constant tempo. Een perfecte cardioworkout die veel minder zwaar is voor je gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen. Daarnaast krijg je door skaten ook nog eens sterkere beenspieren en strakkere billen!

rolschaatsenrolschaatsen

Roller Derby

Een jonge sport, overgevlogen van uit de VS is Roller derby. Roller derby is een full contact sport op rollerskates, ook wel quad skates of rolschaatsen genoemd. Hoewel het een sport is die oorspronkelijk alleen door vrouwen werd beoefend, zijn er nu ook veel mannen die aan roller derby doen. Sinds 2009 bestaat het ook in Nederland, bijna elke grote stad heeft nu een vereniging en er zijn twee nationale teams.

Twee teams strijden tegen elkaar op een ovale baan. Een speler van het ene team moet bij deze sport de spelers van het andere team inhalen, waarbij het geoorloofd is voor de spelers om de tegenstanders te hinderen.

skatesskates

Stuntskaten

Stuntskaten valt in de categorie 'extreme sports'. Deze skaters doen veel tricks op skates: sprongen over gaten, lange grinds (glijden) over railings of randen en ook veel spectaculaire trick op ramps in skateparks.

skeelersskeelers

Skeeleren

Skeeleren is de F1 van de inline wereld. Wedstrijden worden gereden op een ovale baan of op de weg en de afstanden variëren van 100m tot volledige marathons. Professionele inline racers kunnen tijden skeeleren van minder dan één uur op een marathon. Dat betekent dat ze gemiddeld meer dan 40 km/h gaan!

skatesskates

Inline hockey

IJshockey, maar dan op wielen. Een spel dat gekenmerkt wordt door snelle acties, wendbaarheid, uithoudingsvermogen en kracht. Dit kan gewoon lekker buiten op straat met sticks en een bal. Maar kijk ook eens om je heen, er zijn zelfs verenigingen in Nederland!