Zo vervang je de wielen van jouw skates of skateboard!

Ben jij een échte skate of skateboard fanaat? Dan is de kans groot dat door het vele gebruik jouw wielen aan vervanging toe zijn. Na het vervangen van jouw skate(board) wielen kan je weer met volle vaart op pad en hoef je jouw skates of skateboard ook minder snel te vervangen. Maar hoe vervang je de wielen? Wij leggen het voor je uit!

Wanneer moet ik mijn skate of skateboard wielen vervangen?Wanneer moet ik mijn skate of skateboard wielen vervangen?

Wanneer moet ik mijn skate of skateboard wielen vervangen?

Goeie vraag, je wilt niet onnodig je wielen vervangen als dit nog niet nodig is! Als je gemiddeld 2 tot 3 keer per week op pad gaat adviseren we je om de wielen na één jaar en maximaal na anderhalf jaar te vervangen. Aangezien je waarschijnlijk niet in de wintermaanden gaat skaten, slijten je wielen ook minder snel waardoor je er nog langer mee kunt doen. Ook kun je de wielen 180 graden draaien zodat alle wielen gelijkmatig slijten. Vaak merk je zelf ook wel als je skate(board) wielen aan vervanging toe zijn, je gaat stroef over het asfalt en je verliest snelheid.

Tip: Als je van plan bent je wielen te vervangen is het aan te raden om ook meteen je lagers te vervangen. Zo zijn je skates of skateboard weer als nieuw!

Vervangen van jouw skate en skateboard wielen doe je zo!Vervangen van jouw skate en skateboard wielen doe je zo!

Vervangen van jouw skate en skateboard wielen doe je zo!

Laten we vooropstellen dat het wellicht moeilijker klinkt dan dat het daadwerkelijk is. Zorg allereerst dat je de juiste wielen koopt, want hierin heb je verschillende maten en hardheid. De wielen en een twee inbussleutels (bij een skateboard voldoet één inbussleutel) zijn de benodigdheden voor het vervangen van de wielen. Met beide inbussleutels draai je de wielassen los en haal je deze samen met de wieltjes uit de skates. Verwijder vervolgens de lagers én maak deze voor de zekerheid ook goed schoon en voeg een laagje olie toe. De lagers maak je vast in de nieuwe wielen en je draait met de inbussleutels de wielassen weer vast!

Welke skate(board) wielen moet ik kopen?Welke skate(board) wielen moet ik kopen?

Welke skate(board) wielen moet ik kopen?

Bij het kiezen van jouw skate(board) wielen moet je letten op de A-waarde, deze waarde geeft aan hoe hard de wielen zijn. Hoe harder de wielen, hoe lekker je over het asfalt rolt en hoe zachter de wielen hoe meer grip je hebt. Nijdam heeft veel verschillende soort skate(board) wielen in het assortiment. En als er één merk hier verstand van heeft is het Nijdam wel! Als je op zoek bent naar wielen voor skeelers kun je het beste kijken naar een waarde tussen de 90A en 100A, deze waardes worden bestempeld als hard. Bij inline skates ligt deze waarde weer wat lager, namelijk tussen de 80A en 86A wat wordt gezien als een gemiddelde hardheid. Voor skateboards kun je kiezen uit een hardheid tussen de 75A – 100A, afhankelijk van je niveau en doel van het skateboarden.

Wees lief voor je skates of skateboard!

Nu je weer verse wielen hebt is het natuurlijk wel fijn om jouw skates of skateboard in goede staat te houden. Naast het vervangen van de wielen, moet je niet vergeten je lagers eens in de zoveel tijd te smeren én je skate(board) na iedere rit even goed schoon te maken. Hoe je het beste je skates en skateboard kan onderhouden lees je in onze blog: Hoe onderhoud ik mijn skates?