Waarom een skibril?

Een skibril is één van de belangrijkste wintersportaccessoires en dat is natuurlijk niet voor niets! Het dragen van een skibril zorgt er niet alleen voor dat de ogen goed beschermd zijn tegen de uv-straling van de zon, maar draagt ook nog eens bij aan jouw eigen veiligheid! Maar waarom is een goede skibril onmisbaar? En wat is nou eigenlijk een goede skibril? 

 

Wat is een goede skibril?

Een goede skibril biedt 100% uv-bescherming! Boven op de piste ben je redelijk dicht bij de zon en de felle, witte sneeuw versterkt de zonnestralen ook nog eens! De uv-straling is op wintersport, zelfs op bewolkte dagen, zeer sterk. Niet zo gek dus dat je zonder skibril een grote kans loopt om verblind te worden door de zon of zelfs acute sneeuwblindheid oploopt.

Daarnaast kun je op wintersport ook te maken krijgen met sneeuwval, wind én mist... Een goede skibril sluit perfect aan op jouw gezicht, waardoor je alle koude weersinvloeden buiten de deur kunt houden! Zo voorkom je dat de tranen over je wangen biggelen tijdens de afdaling. Zonder skibril loop je zelfs het risico dat je ogen bevriezen, en dat is natuurlijk wel het laatste dat je wilt op wintersport!

Tip: Het is belangrijk dat de skibril goed aansluit op de skihelm, het is dan ook heel verstandig om tijdens het passen van een skibril ook je skihelm op te doen. 

Welke skibril heb ik nodig?

Het meest ideale scenario is een week lang een strak blauwe lucht met een stralend zonnetje. Helaas weten we allemaal wel dat dit in de werkelijkheid vaak anders is... Ga je ’s morgens de piste op met een fel zonnetje aan de hemel, dan is het geen uitzondering als het een paar uur later helemaal dichttrekt en de sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen. Deze verschillende omstandigheden vragen ook om verschillende eigenschappen van de skibril. De donkere skibril waar je perfect door kunt kijken als de zon schijnt, kan er dan voor zorgen dat het voor jou bijna nacht lijkt als het bewolkt begint te worden. Vice versa is dit natuurlijk niet anders... Ski je met een lichte bril om goed te kunnen zien in donkere omstandigheden, kan dit zelfs verblinding tot gevolg hebben als de zon plotseling doorbreekt. Skibrillen zijn verkrijgbaar in drie verschillende categorieën, om zo bij alle weersomstandigheden de juiste bescherming én goed zicht te kunnen bieden!

 

Bij zware bewolking en neerslag kun je het beste kiezen voor een skibril met categorie 1. Deze skibrillen hebben gele lenzen en laten ongeveer 45 tot 80% van het daglicht door, waardoor je zicht niet belemmerd wordt en je ogen toch goed beschermd zijn! Met een skibril uit categorie 1 kun je op bewolkte dagen alsnog goed de contouren van de piste zien.

 

 

Bij lichte bewolking kun je het beste kiezen voor een skibril met categorie 2! Deze skibrillen hebben vaak oranje of rode lenzen en laten ongeveer 20 tot 40% van het daglicht door. Ben jij op zoek naar een skibril die je bij alle weersomstandigheden kunt dragen? Dan kun je het beste kiezen voor een skibril uit categorie 2.

 

 

Schijnt de zon? Kies dan voor een skibril met categorie 3! Deze skibrillen hebben vaak roze, oranje of donkere glazen en laten zo'n 10 tot 20% van het daglicht door. De spiegelende coating van deze skibril weerkaatst het licht en zorgt er daardoor voor dat jouw ogen goed beschermd zijn!

 

Hoe kan ik mijn skibril schoonmaken?

Een vieze skibril kan knap vervelend zijn, het kan je zicht belemmeren en daarnaast kan een vieze skibril ook nog eens sneller beslaan dan een schone skibril! Even hijgen en schoonvegen is dan helaas niet de oplossing, sterker nog, je kunt de skibril ermee beschadigen! Aan de binnenkant van de glazen is een speciaal laagje aangebracht, zodat je niet bij elk temperatuurverschilletje een witte waas voor je ogen hebt. De binnenkant van de skibril kun je beter helemaal niet aanraken, zodat deze speciale laag zo lang mogelijk in tact blijft! Bij de aanschaf van een skibril wordt vaak een poetsdoekje meegeleverd, dit doekje kun je gebruiken om de buitenkant van je glazen schoon te poetsen.

Tip: Berg je skibril na gebruik altijd netjes op in het daarvoor bestemde zakje en laat de bril bij thuiskomst zéker niet op de skihelm zitten, op die manier kun je het langst plezier hebben van de skibril!