Staar je niet blind voor een mooie tent

Wintersport is cool! De grote witte pandavlekken om de ogen waar je mee thuiskomt wat minder... Er zijn dan ook veel mensen die de hele wintersport zonder (ski)bril de witte bergen af zoeven. Niet doen! Een goede skibril of goggles is samen met de helm misschien wel de belangrijkste accessoire tijdens je wintersport. Neem die witte randen om je ogen dus maar voor lief.

De zon versus... de zon

Dat waterige Nederlandse zonnetje, zelfs degene die schijnt op de momenten dat jij op je handdoek op het strand ligt te bakken, is totaal niet te vergelijken met de zon op wintersport. Je bent in de bergen veel dichter bij de zon en dan heb je ook nog eens die witte sneeuw waardoor de zonnestralen flink worden versterkt. De UV-straling is op wintersport veel sterker, zelfs op bewolkte dagen. Pas op, verblinding ligt op de loer...

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de ijskoude sneeuw, wind en mist waar je ook vaak zat mee te maken krijgt op de piste. Een skibril sluit aan op je gezicht waardoor wind, sneeuw en mist buiten worden gehouden. Hierdoor wordt voorkomen dat de tranen over je wangen biggelen als je van de piste roetsjt. In het ergste geval kunnen de ogen zelfs bevriezen (ja echt!).

Het is dan ook niet voor niets dat je vaak wordt gewaarschuwd en getipt om niet zo eigenwijs en je ogen goed te beschermen. Dus hop.. Zet die bril op!

Bekijk het eens door een andere bril

Je kent het wel, je hebt wekenlang gezocht naar de perfecte wintersportoutfit. No way dat jouw skibril gaat zorgen dat je er alsnog niet uitziet op de piste. Waar goggles vroeger lomp en hoekig waren, zijn ook deze met de tijd mee gegaan. Naast dat de skibrillen van deze tijd veel fijner en comfortabeler zijn om te dragen, zijn deze tegenwoordig juist een mooie eyecatcher en passen deze prima bij jouw outfit.

Het meest ideale scenario is een week lang een strak blauwe lucht met een stralend zonnetje. Helaas weten we allemaal wel dat dit in de werkelijkheid vaak anders is... Ga je ’s morgens de piste op met een fel zonnetje aan de hemel, dan is het geen uitzondering als het een paar uur later helemaal dichttrekt en de sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen.

Deze verschillende omstandigheden vragen ook verschillende eigenschappen van je skibril. De donkere skibril waar je perfect door kunt kijken als de zon schijnt, zorgt dat het voor jou bijna nacht lijkt als het bewolkt begint te worden. Vice versa is dit natuurlijk niet anders. Ski je met een lichte bril om goed te kunnen zien in donkere omstandigheden, kan dit zelfs verblinding tot gevolg hebben als de zon doorbreekt.

Kun je het allemaal nog een beetje volgen? Hier de lenskleuren even op een rijtje:
Categorie 1: zware bewolking en neerslag → gele lenzen
Categorie 2: lichte bewolking → oranje of rode lenzen
Categorie 3: zon → roze, oranje-gele of donkere lenzen

We horen het je al denken... moet ik dan echt met zo veel brillen op pad? Gelukkig bestaan er ook goggles met verwisselbare lenzen. Dit scheelt sjouwen en je bent overal op voorbereid! Heb je écht geen zin in het verwisselen van je bril of lenzen? Kies dan voor een gemiddelde bril met oranje of rode lenzen.

Size does matter

Tijdens het skiën wil je natuurlijk niet dat je bril van je hoofd valt, of dat nadenken steeds lastiger wordt omdat de bril je hoofd afknelt. Zorg dat de bril goed aansluit op je gezicht en niet te strak zit. Hoe je dit kunt bepalen? Hiervoor moet je op twee dingen letten. Kun je nog nadenken doordat de bril niet je hele hoofd afknelt? Dan is punt 1 binnen! Als je je bril af zet en je bent meteen klaar om op de foto te gaan (lees: er staan geen dikke ronde kringen rondom je ogen gedrukt), dan is ook het tweede punt binnen en kun je concluderen dat de bril niet te strak zit.

Schudt tijdens het passen van je goggle nog even goed met je hoofd om te checken of de band van de bril niet te los zit (niet té hard! Zorg dat je de bril niet van de grond hoeft te plukken). Als de bril wel veel beweegt kun je deze strakker zetten door middel van de verstelbare band.

De meeste helmen hebben tegenwoordig een goggle loop aan de achterkant. Dit is een speciaal gedeelte waar je de band van je goggle in vast kunt klikken, zodat deze niet van de helm af kan schuiven.

Hoe boller, hoe beter

Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde wintersporter die graag zijn kunstjes laat zien, goed zicht op de piste is voor iedereen een flinke prio. Naast dat het belangrijk is goed te kunnen zien wat er om je heen gebeurt, wil je niet verrast worden door plotselinge hobbels of kuilen.

Goggles met bolle lenzen (ook wel sferische lenzen genoemd) zorgen voor een breder zichtveld, wat je nét wat meer tijd geeft om een stukje opzij te gaan als er bijvoorbeeld iemand recht op je af komt skiën. Behalve ‘zelfverdediging’ zijn er uiteraard wel meer situaties waar een beetje breder zich goed van pas komt.. Naast dat bolle lenzen een breder zichtveld bieden, zorgen deze ook voor een beter zicht.

Niet hijgen, maar (goed) poetsen

Je hebt eindelijk de perfecte skibril gevonden en wil hier uiteraard zo lang mogelijk van kunnen genieten. Daarom is het handig om te weten dat een beetje spugen en hijgen in je glazen, om ze vervolgens al wrijvend met je mouw 'schoon' te maken, niet helemaal de bedoeling is. Sterker nog.. op deze manier heb je bijzonder snel een nieuwe bril, of tenminste nieuwe glazen nodig.

Aan de binnenkant van de glazen is een speciaal laagje aangebracht, zodat je niet bij elk minimaal temperatuurverschil een spontane witte waas voor je ogen hebt. Als jij hier op gaat zitten spugen of hijgen en er daarna ook nog met je mouw over heen gaat wrijven, dan is dit laagje binnen no-time verdwenen en lijkt het al snel alsof je keer op keer in een mistige wolk terechtkomt.

Als je een bril aanschaft krijg je daar een speciaal zakje of poetsdoekje bij. Gebruik dit zakje of doekje om de (buiten!)kant van de glazen schoon te poetsen. Het is beter om überhaupt van de binnenkant van de glazen af te blijven, zodat er geen vetlaag of vlekken op kunnen ontstaan en de speciale laag die het beslaan van de bril tegengaat, in tact blijft.