Skihelm: niet voor mietjes

You hate it or you love it; de skihelm. Toegegeven, je haar gaat er niet beter van zitten. En na een té gezellige avond in de après-ski bar, is de helm wel het laatste wat je de volgende dag op je hoofd wilt. Toch is het beter als je er wel een draagt. Van alle letsels die op de piste onstaan zijn 15% letsels aan het hoofd. Dus draag die helm voor je eigen veiligheid en die van een ander.

Vonden we helmen vroeger voor mietjes? Door de strakke vormen, felle kleuren en hippe prints is het nu juist een fashionable aanvulling op je ski-outfit.

Muziek luisteren op de piste? Geen probleem. Je hebt nu ook skihelmen met bluetooth. En last but not least: de helm houdt je hoofd heerlijk warm. Ook niet onbelangrijk. Een skihelm dragen is eigenlijk gewoon een must. Maar welke kies je dan? Zoveel keuzes, zoveel helmen. We geven je wat tips zodat jij kunt gaan shinen op de piste!

Hard, zacht of ertussenin?

Nee, het gaat hier niet over hoe jij je eitje het liefst eet. Ook bij het kiezen van een skihelm is dit een vraag die je jezelf kunt stellen. Welke helm je kiest, hangt namelijk af van wat voor type skiër of snowboarder je bent. Hier even de mogelijkheden op een rijtje:

• De hardshell helm heeft een losse, zachte binnenkant met een harde schaal. Dit type helm biedt optimale bescherming, maar is wel vrij zwaar. De hardshell helm is geschikt voor waaghalzen die vaak off-piste te vinden zijn.
• De Softshell/ in-mold helm is de meest comfortabele versie. Deze ventileert beter en is minder dik, waardoor de helm ook lichter is en dus fijner is om te dragen. In-mold helmen bieden helaas wel minder bescherming dan de hardshell helmen. Ben jij een recreatieve wintersporter en blijf je braaf op de geprepareerde pistes? Dan kun je prima voor een in-mold helm kiezen.
• De hybride helm combineert het beste of both worlds. Deze heeft een harde bovenkant waar de bescherming het hardst nodig is en een zachtere, comfortabele zijkant.

One size doesn't fit all

De perfecte helm is de helm die jou het beste past. Punt. Pak een meetlint en meet de omtrek van je hoofd net boven je wenkbrauwen. Dames, staart uit want, naast dat dit voor een scheef beeld zorgt, zit dit ook nog eens alles behalve lekker. Jouw maat is de omtrek in centimeters. Zet de helm op, schud een paar keer met je hoofd en kijk of die goed blijft zitten. Let op, te strak is ook niet de bedoeling! Hoewel de helm dan zeker goed op zijn plaats blijft zitten, krijg je gegarandeerd hoofdpijn en worden je hersenen zo strak bij elkaar gehouden dat nadenken steeds lastiger wordt... De achterkant van je skihelm mag niet je nek raken. Check of je goed zicht hebt door een paar keer naar links en rechts te kijken.

Pas de helm ook even met je skibril om te checken of dit goed aansluit. Niemand wil tenslotte met zo’n gekke rand boven de ogen thuis komen en die kou op je voorhoofd kan zorgen voor een bekende 'brainfreeze'.

Tot slot, kun je de sluiting van het kinbandje makkelijk met één hand vast en los maken? Dan is dit jouw helm!

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Je hebt skihelmen met een ingebouwd of afneembaar vizier. Helmen met vizier bieden een beter zicht doordat je een grotere lensoppervlakte hebt. En zeg nou zelf.. ziet zo’n helm met vizier er niet onwijs gaaf uit?

Ga je liever voor een losse skibril, let er dan op dat de rand van de bril en de rand van de helm goed op elkaar aansluiten. De bril mag de helm niet naar boven duwen.

Vervang je helm op tijd

We gaan er natuurlijk van uit dat je een onbezorgde wintersport hebt met zo min mogelijk vallen en botsingen. Maar mocht dat toch gebeuren, dan kan je helm (onzichtbaar) beschadigd zijn. Je bent dan niet meer zo goed beschermd als je zelf denkt. Dus heb je een goede smakker gemaakt of was er iemand die het nodig vond zich volledig op je te storten waardoor je tegen de vlakte ging? Vervang dan je helm om de volgende keer weer optimaal beschermd de piste op te kunnen.

De gemiddelde levensduur van een skihelm is tussen de drie en vijf jaar. Vervang je skihelm eerder als de bandjes of kussentjes versleten zijn of de bandjes ontbreken of als het piepschuim is ingedrukt.

Het is dus niet voor niets dat kids tot 14, 15 of zelfs 16 jaar in sommige gebieden verplicht een helm moeten dragen*. Voor volwassenen geldt dit (nog) nergens, maar kom op. Je geeft én het goede voorbeeld én je gaat veel beter beschermd de piste op.

Veiligheid voor alles

Mocht je toch nog twijfels hebben over het wel of niet dragen van een skihelm, wintersport kan nog gevaarlijker zijn dan de Formule 1. Dat heeft Michael Schumacher ons wel laten zien. Als hij geen helm had gedragen, had hij het ongeluk in 2013 niet overleefd.

We twijfelen echt niet aan je skills. Je bent vast de koning van het freeriden en freestylen. Maar als je valt, val je hard. En ook voor anderen moet je op je hoede zijn. Je zal niet de eerste zijn die gewond raakt door de onkunde van een ander.

Dus wees niet zo’n muts en draag een helm!

* Helmplicht:
Italië: tot 14 jaar
Oostenrijk: in de deelstaten Salzburg, Steiermark, Kärnten, Niederösterreich en Burgenland tot 15 jaar
Polen: tot 16 jaar