Hardloop meetapparatuur

Benieuwd hoe jouw trainingen verbeterd kunnen worden door het gebruik van deze meetapparatuur? Zo kun je sneller de trainingsdoelen bereiken. Want de beste manier om fit te worden is door slim te trainen. Lees meer...
Geen producten gevonden voor deze selectie.

De verschillende soorten meetapparatuur

In ons assortiment hebben wij verschillende soorten meetapparatuur. Zo hebben we een stopwatch waarmee rondetijden te klokken zijn en horloges die uitgebreider zijn dan de stopwatch. Deze meten niet alleen de hartslag, maar ook de gelopen afstand, het tempo, de tijd, het aantal verbrande calorieën en de gemaakte stappen.

Stopwatch

De stopwatch kan voor allerlei trainingen gebruikt worden. Zo kun je de stopwatch gebruiken bij een interval training. Je kunt hiermee bijhouden wanneer je mag rusten of moet versnellen. Ook kun je een stopwatch gebruiken om jouw resultaten te meten, zodat je vervolgens kunt proberen deze te verbeteren.

De horloges

Wij hebben drie verschillende soorten horloges in het assortiment, welke allen beschikken over de GPS functie. Deze horloges houden de afstand, het tempo, de tijd, het aantal verbrande calorieën en de gemaakte stappen bij. Dan zijn er twee verschillende extra functies: de mogelijkheid om muziek te luisteren via het horloge en het meten van de hartslag. Lees in de productomschrijvingen van welke van deze functies het betreffende horloge is voorzien.

De hartslag

Het hart geeft continu informatie over de toestand van het lichaam en daarom is het van belang in de gaten te houden hoe het hart klopt. Aan de hand van de hartslag kun je bijvoorbeeld zien of het lichaam al volledig hersteld is van de vorige training. Als je een hogere hartfrequentie hebt in rust dan normaal, kan dit bijvoorbeeld wijzen op een beginnend griepje. Voor een gezond lichaam telt: hoe beter de conditie, hoe lager de hartslag.

Tip

Zorg dat je gevarieerd traint. Als je altijd hetzelfde traint, raakt je lichaam eraan gewend en zal het trainen steeds minder invloed hebben op je lichaam en fitheid. Variatie is gemakkelijk te behalen door het afwisselen van oefeningen en het trainen in verschillende intensiteiten, zoals bijvoorbeeld intervaltrainingen.

Toch nog vragen over de meetapparatuur? Stel ze gerust aan onze klantenservice.

Hoe bereken ik de TI?

Een training kan geoptimaliseerd worden wanneer bekend is wat de HFmax (maximale hartslag), HFrust (hartslag in rust) en de HFinspan (hartslag tijdens inspanning) is. Daarmee kan de TI (trainingsintensiteit) worden berekend.

De HFrust is gemakkelijk te meten, deze is het best af te lezen wanneer je ’s morgens nog in bed ligt. Doe dit een aantal dagen achter elkaar en neem daarvan het gemiddelde. Het berekenen van de HFmax kun je doen aan de hand van de volgende formule: voor heren HFmax= 214-(0,8*leeftijd in jaren, voor vrouwen is dit 209-(0,7*leeftijd in jaren). Dit is slechts een richtlijn en verschilt bij mensen met een goede, of juist minder goede conditie.

Om dit exacter te weten te komen kun je langs een sportarts gaan. Voor mensen met een redelijk- tot goede conditie is er ook nog de veldtest. De veldtest is als volgt:
De weersomstandigheden moeten goed zijn, niet te veel wind, niet te koud en ook niet heel warm.
- Loop 15 minuten rustig in.
- Loop daarna 5 minuten bijna sprintend.
- Geef daarna de laatste 20-30 seconde alles wat er nog in zit (het is de bedoeling dat je stuk gaat), sprint het liefst heuvel op.
- Kijk daarna direct op de hartslagmeter, dan zul je de HFmax te zien krijgen.

De HFinspan is af te lezen tijdens de inspanning, zo kun je uitrekenen in welke intensiteit er getraind wordt. De formule die dan gebruikt wordt om aan de TI te komen is als volgt: TI= (HFinspan-HFrust)/(HFmax-HFrust)*100%. Wanneer de HFinspan=130, de HFrust=60 en de HFmax=190 dan is de formule gemakkelijk in te vullen. Voorbeeld: TI= (130-60)/(190-60)*100%=>70/130*100%=>54%.

De intensiteiten

De verschillende intensiteiten zijn in 5 groepen onder te verdelen.
Intensiteit Intensiteit van HFmax Trainingseffecten
5 Maximaal 90-100% Voor fitte atleten, zeer zware training, verbeterd anaërobe capaciteit.
4 Hard 80-90% Voor mensen met goede conditie, verhoogt prestatiecapaciteit.
3 Gemiddeld 70-80% Voor alle sporters, gemiddeld zware training, verbeterd het uithoudingsvermogen.
2 Licht 60-70% Voor iedereen die wilt afvallen en een betere basisconditie wilt.
1 Zeer licht 50-60% Voor beginners, voor een betere gezondheid.