Compressiekousen

Sommige hardlopers dragen compressiekousen tijdens het hardlopen, andere hardlopers kiezen er juist voor om compressiekousen aan te trekken als ze terugkomen van het hardlopen en dan zijn er ook nog hardlopers die nooit compressiekousen dragen. Maar wat zijn compressiekousen precies en wat doen ze? Lees meer...
Sorteer op sort-descending
Stanno-Compression-Sock
16,95 -23% 21,95 Adviesprijs
Sorteer op sort-descending

Wat zijn compressiekousen?

Compressiekousen zijn hoge hardloopsokken die druk uitoefenen op de onderbenen. De compressiekousen hebben vaak platte naden of zijn naadloos, waardoor ze niet zullen irriteren aan de voeten en benen. Daarnaast beschikken ze natuurlijk veelal over dezelfde eigenschappen als gewone sportsokken, zo voeren ze transpiratievocht af naar buiten en zijn ze anatomisch gevormd naar de linker- of rechtervoet.

Wat doen compressiekousen?

Compressiekousen zitten strak om de voet en de onderbenen, waardoor de kousen opwaartse druk uitoefenen. De compressiekousen zijn het strakst rond de enkel en richting de knie neemt deze druk geleidelijk af, waardoor de bloedcirculatie gestimuleerd wordt en het bloed weer sneller terugkomt bij het hart. Op deze manier komt er ook weer sneller zuurstofrijk bloed terug in de spieren en daardoor kunnen afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Daarnaast zorgen de nauwsluitende compressiekousen ervoor dat spiertrillingen gereduceerd worden, waardoor de spieren minder belast worden en er minder snel verzuring optreedt. Ook na het hardlopen kan het effectief zijn om compressiekousen te dragen! De compressiekousen stimuleren het herstel van het lichaam en veel hardlopers ervaren dan ook minder spierpijn de volgende dagen, hierdoor kun je weer sneller starten met een nieuwe hardlooptraining (of hardloopwedstrijd).

Tip

Loop je liever op je eigen hardloopsokken, maar wil je toch de voordelen van compressiekousen ervaren? Dan kun je kiezen voor een paar compressietubes, deze compressietubes omvatten alleen het onderbeen, maar niet de voet.