IJshockey- en kunstschaatsen

Hockeyschaatsen en kunstschaatsen zijn nét even anders dan “gewone” schaatsen. Je ziet in één oogopslag al veel verschillen, maar waarin verschillen al deze schaatsen nu precies? Lees meer...

Producten 1-24 van 40

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 40

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Hockey- en kunstschaatsen vs Noren

Het grootste verschil tussen hockey- en kunstschaatsen ten opzichte van noren is het glij-ijzer. Bij noren is deze lang en recht, terwijl die van de hockey- en kunstschaatsen een stuk korter is en een ronde punt heeft aan de voorkant. Lange ijzers, zoals die onder noren, zorgen dat je lange slagen kunt maken en daardoor veel snelheid. Deze zijn dan ook geschikt om te dragen als je voor een lange tocht het ijs op gaat. Met de hockey- en kunstschaatsen is snelheid maken en behouden een stuk lastiger. Daarentegen ben je met deze schaatsen wel een stuk flexibeler en kun je door het korte ijzer kleine, snelle bochten maken, rondjes draaien en bijvoorbeeld makkelijk achteruit schaatsen.

IJshockeyschaatsen

Bij ijshockey moet je je snel en soepel over het ijs kunnen bewegen, de schaatsen zijn dan ook een heel belangrijk onderdeel van de uitrusting. De schaatsschoen is vaak gemaakt van hard materiaal, hierdoor kan de schoen harde klappen opvangen. De harde neus van de schaatsschoen is bedoeld om de voeten te beschermen tegen de puck.

Kunstschaatsen

Ook bij kunstschaatsen is het van essentieel belang om je soepel te kunnen bewegen over het ijs! De ijzers van de kunstschaatsen kenmerken zich door de zaagtanden aan de voorkant, deze dienen als ondersteuning bij het maken van pirouettes en sprongen. De schoenen van de kunstschaatsen zijn vaak hoog, zodat deze voldoende stabiliteit aan de enkels bieden. Vrouwen kiezen over het algemeen voor witte kunstschaatsen en mannen voor zwarte kunstschaatsen.

Tip

Koop zowel ijshockeyschaatsen als kunstschaatsen in je normale schoenmaat om te voorkomen dat je gaat glijden in je schoen. Schaatsen in de verkeerde maat zorgen voor blaren!