Zwemvesten en reddingsvesten

Een zwemvest is een hulpmiddel om te blijven drijven, veel mensen dragen het zwemvest als ze gaan varen of watersporten. Hoewel het zwemvest niet gemaakt is om levens te redden, helpt het vest je wel om te blijven drijven. Een reddingsvest is, zoals de naam al doet vermoeden, wel gemaakt om levens te redden. Het reddingsvest zorgt er namelijk voor dat het hoofd boven water blijft. Lees hier...

Producten 1-24 van 33

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 33

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Zwemvest

Als je een dagje gaat varen of suppen is het verstandig om een zwemvest aan te trekken! Mocht je onverhoopt toch in het water vallen, is het zwemvest een handig hulpmiddel om te blijven drijven. Veel kinderen dragen een zwemvest ook als ze gaan leren zwemmen. Met een zwemvest hebben ze namelijk meer bewegingsvrijheid dan met bandjes, maar blijven ze toch drijven! Het zwemvest heeft dus wel drijvend vermogen, maar is er niet op gemaakt om het hoofd boven water te houden.

Automatisch opblaasbaar zwemvest

Er zijn twee soorten reddingsvesten: het vaststof zwemvest en het automatisch opblaasbare zwemvest. Het vaststof zwemvest is het meestgebruikte zwemvest, deze is gevuld met schuim dat ervoor zorgt dat je blijft drijven. Het automatisch opblaasbare zwemvest is leeg zolang het droog blijft, maar zodra het in aanraking komt met water blaast het zichzelf op.

Reddingsvest

Een reddingsvest is gemaakt om verdrinking te voorkomen! De grote kraag van het reddingsvest zorgt ervoor dat iemand die te water raakt op zijn of haar rug wordt gedraaid, zodat de mond en de neus boven water blijven. Voor deze functie is het dan ook heel belangrijk om de juiste maat reddingsvest te dragen! Veel reddingsvesten zijn voorzien van een kruisband of beenbandjes, waardoor het reddingsvest niet uit kan schieten bij een val in het water.

Drijfvermogen

Er zijn verschillende categorieën drijfvermogen, deze verschillende soorten worden uitgedrukt in Newton. Hoe hoger het getal is, hoe meer drijfvermogen het reddingsvest heeft.

  • 50 Newton: Drijfhulpmiddel, GEEN reddingsvest!
  • 100 Newton: Geschikt voor rustig water, biedt beperkte veiligheid.
  • 150 Newton: Geschikt voor zowel rustig als golvend water, ook veilig bij bewusteloosheid indien er geen zware, waterdichte kleding gedragen wordt.
  • 275 Newton: Geschikt voor open zee met zware weersomstandigheden, in nagenoeg alle gevallen veilig bij bewusteloosheid.

Is een zwemvest of reddingsvest verplicht?

De waterpolitie stelt verplicht dat iedere opvarende een zwemvest aan boord van zijn of haar boot heeft. Mocht er een noodsituatie zijn, kun je gebruik maken van je zwemvest. Bij het uitoefenen van een watersport is het niet verplicht, maar een zwemvest kan wel goed van pas komen.

Tips

Ga je met een baby het water op? Zorg er dan voor dat deze een speciale zwemluier draagt. Gewone luiers houden namelijk vocht en lucht vast, waardoor de billen boven water komen te liggen i.p.v. het hoofdje.

Laat na gebruik het zwemvest of reddingsvest goed drogen, zo voorkom je dat er schimmel in het vest komt!

Ondertussen op het blog:
- Suppen: inspannend én ontspannend!
- Supboard kopen? Dit moet je weten!
- Kano of kajak?