Welke tennisschoenen op welke ondergrond?

Tennisschoenen zijn, naast het racket, de belangrijkste basis van de tennisuitrusting. Goede tennisschoenen zorgen ervoor dat de kans op een blessure aanzienlijk verkleind wordt! Tennisschoenen hebben over het algemeen een stevige hielkap die ervoor zorgt dat je voeten niet teveel naar binnen of naar buiten kantelen als jij zijwaarts beweegt. Ook een stevige bovenkant draagt hieraan bij. Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende ondergronden voor tennisbanen en dit vraagt om de juiste schoenen. Waar je op gravel- en kunstgrasbanen wel wat extra grip kunt gebruiken, moet je op hardcourt- en indoorbanen juist oppassen dat je voeten niet 'vast' komen te staan. Naast grip zijn er uiteraard nog een aantal andere factoren die meespelen bij het kiezen van de juiste tennisschoenen.

tennisschoenentennisschoenen

Welke tennisschoenen op gravel?

Tennissen op gravel is in niets te vergelijken met het spel op bijvoorbeeld een hardcourt- of indoorbaan. Het spel op gravel is trager en doordat je naar de bal toe kan glijden zijn ballen, die op hardcourt niet haalbaar zijn, alsnog goed terug te slaan. Maar ondanks dat gravel zich uitstekend leent om op te glijden, wil je natuurlijk ook genoeg grip hebben om op tijd weer een andere richting op te kunnen rennen. Gravelschoenen zijn dan ook voorzien van een zachtere zool en een speciaal visgraatprofiel. Dit profiel is zo ontwikkeld dat de schoenen bij de verschillende bewegingen voldoende grip bieden, of natuurlijk juist de mogelijkheid om te glijden. Daarnaast zijn de groeven in dit profiel zo verdeeld dat er geen gravel tussen blijft zitten. Als er veel gravel tussen de groeven komt te zitten, is dit een teken dat het profiel te ver afgesleten is en je tennisschoenen aan vervanging toe zijn.Gravelschoenen zijn vaak voorzien van een een duurzame zijkant die ervoor zorgt dat je schoenen niet binnen no-time kapot gaan door het scherpe gravel. Daarnaast zorgt de stevige bovenkant van de gravelschoenen ervoor dat je voeten goed op hun plaats blijven zitten tijdens een potje tennis!

Tip: Zitten er een paar eigenwijze gravelkorrels in de zool? Dan kun je deze vaak eenvoudig eruit kloppen met je racket, zodat je optimale grip blijft behouden! 

tennisschoenentennisschoenen

Welke tennisschoenen op kunstgras?

Als je alleen maar op kunstgras tennist, kun je het beste kiezen voor speciale kunstgrasschoenen. Kunstgras is een bijzonder gladde ondergrond die vaak bezaaid ligt met zand. Om toch voldoende grip te kunnen bieden zijn kunstgras tennisschoenen voorzien van een extra grote zool, met daarop kleine nopjes. Deze zorgen voor voldoende grip om af te kunnen zetten en te kunnen herstellen nadat je naar een bal bent gegleden. Kunstgras schoenen hebben een flexibele bovenkant die voorkomt dat de voeten knel komen te zitten tijdens de snelle en explosieve bewegingen. De bal stuit op kunstgras tennisbanen niet zo hoog op, waardoor je het glijden ook nodig hebt om goed onder de bal te kunnen komen. 

tennisschoenentennisschoenen

Welke tennisschoenen op hardcourt?

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft een hardcourtbaan een harde ondergrond. Je lichaam zal dan ook de grootste klappen te verduren krijgen op een hardcourtbaan en het is natuurlijk niet zo vreemd dat veel blessures aan enkels, knieën en heupen op een hardcourtbaan ontstaan. Hardcourt tennisschoenen bieden dan ook optimale schokdemping, waardoor klappen goed opgevangen kunnen worden en je gewrichten zoveel mogelijk worden gespaard. Hardcourtbanen zijn tevens snelle banen waar de bal snel stuit en je dus ook snel moet kunnen reageren. Schoenen voor op deze baan zijn voorzien van zowel een visgraatzool als kleine noppen. De visgraatzool zorgt ervoor dat je niet helemaal 'vast' blijft staan in de baan en de kleine noppen zorgen er daarnaast voor dat je ook voldoende grip hebt als de baan glad is geworden door bijvoorbeeld een regenbui. Ook hardcourt vergt veel van de tennisschoenen en daarom hebben deze een zeer sterke zool, en een een stevige bovenkant die de voeten goed op de plaats houdt als jij over de baan beweegt.

tennisschoenentennisschoenen

Welke tennisschoenen op een indoor tennisbaan?

In de winter krijg je te maken met lage temperaturen, wind en veel neerslag. Om dan toch lekker te kunnen tennissen is een indoor tennisbaan een goede optie! Indoorbanen zijn een soort hardcourt banen, maar dan met een laag tapijt erover. Ook op indoorbanen stuitert de bal snel op en moet je snel kunnen reageren om te bal onder controle te krijgen. Tennisschoenen met een gladde zool zijn zeer geschikt om te dragen tijdens een potje tennis op een indoorbaanl. Het stugge tapijt zorgt ervoor dat uitglijden sowieso geen optie is en door het gladde profiel kun je toch heel eenvoudig draaien en snel verschillende richtingen op bewegen. Daarnaast is het bij indoor tennisschoenen natuurlijk ook heel belangrijk dat ze voldoende schokdemping bieden, zodat je gewrichten zoveel mogelijk ontlast worden.

tennisschoenentennisschoenen

Omnicourt tennisschoenen

Speel je op veel verschillende soorten tennisbanen? Dan kunnen omnicourt tennisschoenen een uitkomst bieden!  Deze schoenen zijn namelijk geschikt om te dragen op zowel kunstgras als kunstgras als hardcourt! De zool van de omnicourt tennisschoenen is, net als die van de hardcourt tennisschoenen, voorzien van een combinatie van een visgraatprofiel en kleine noppen. De omnicourt tennisschoenen zijn hierdoor heel geschikt om te kunnen glijden en afzetten op gravel, draaien en wenden op hardcourt en daarnaast blijf je ook nog eens overeind op kunstgras.