Stevig in je schoenen staan... op de tennisbaan!

Tijdens het tennissen ren je van de ene hoek naar de ander en ook nog eens van voor naar achter, ténzij... je zo goed bent dat het juist de tegenstander is die constant van hot naar her wordt gestuurd. Enfin, de ervaring leert dat alle spelers op de baan veel in beweging zijn en af en toe een sprintje moeten trekken om de bal te kunnen halen en over het net te kunnen werken.

Tennisschoenen zijn, naast het racket, de belangrijkste basis van tennissers. Als je de juiste schoenen draagt heb je de juiste grip, mogelijkheden om te glijden en wordt je voet stabiel gehouden als je plotselinge bewegingen maakt. Tennisschoenen hebben over het algemeen een stevige hielkap welke zorgt dat je voeten niet teveel naar binnen of buiten kantelen als jij zijwaarts beweegt. Ook een stevige bovenkant dragen hieraan bij.

Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende ondergronden voor tennisbanen en dit vraagt om de juiste schoenen. Waar je op gravel- en kunstgrasbanen wel wat extra grip kunt gebruiken, moet je op hardcourt- en indoorbanen juist oppassen dat je voeten niet 'vast' komen te staan. Naast grip zijn er uiteraard nog een aantal andere factoren die meespelen bij het kiezen van de juiste tennisschoenen.

Gravel

Tennissen op gravelbanen is in niets te vergelijken met het spel op bijvoorbeeld een hardcourt- of indoorbaan. Het spel op gravel is trager en doordat je naar de bal toe kan glijden zijn ballen, die op hardcourt niet haalbaar zijn en soms sowieso onhaalbaar lijken, alsnog terug te slaan.

Leuk hoor, dat glijden. Het ziet er soms ook nog eens heel spectaculair uit.. maar je moet het niet overdrijven. Je wilt toch genoeg grip hebben om op tijd te kunnen herstellen zodat je ook de volgende bal, die door jouw tegenstander zo maar in de andere hoek van de baan geplaats kan worden, kan halen en terug kan slaan. Om dit waar te kunnen maken zijn schoenen die geschikt zijn om te dragen tijdens graveltennis voorzien van een zachtere zool en speciaal profiel, ook wel het visgraatprofiel genoemd. Dit profiel is zo ontwikkeld dat deze bij de juiste bewegingen grip biedt, of juist de mogelijkheid om te glijden. Daarnaast zijn de groeven in dit profiel zo verdeeld dat er geen gravel tussen blijft zitten. Als er gravel tussen de groeven komt te zitten is namelijk al het profiel verdwenen en ga je je op glad ijs bevinden als een soort bambi.. en dat kan niet de bedoeling zijn, toch?

Sla op stille momenten even met je racket tegen de onderkant van je schoen zodat ‘eigenwijs’ gravel eruit geklopt wordt en je optimale grip blijft houden. Wel voorzichtig! Want als je mis zit, sla je al snel tegen bijvoorbeeld je enkel en dat is geen pretje...

Op gravelbanen glij je vaak naar de bal. Gravel is scherp en daarom hebben gravelschoenen speciale duurzame zijkanten, zodat deze lang mee kunnen. De stevige bovenkant van de schoen zorgt dat je voet goed op de plaats blijft zitten tijdens het sprinten en glijden.

Smashcourt banen zijn, net als gravel, zeer geschikt om op te glijden. De baan is vrij traag waardoor je veel tijd hebt om te reageren. Schoenen die je kunt dragen op smashcourt tennisbanen zijn gravelschoenen en omnicourt schoenen.

Kunstgras

Als je alleen maar op kunstgras tennist, kies dan voor speciale kunstgrasschoenen. Kunstgras is een bijzonder gladde ondergrond die vaak bezaaid ligt met zand. De bal stuit op kunstgras tennisbanen niet hoog op, waardoor je het glijden ook nodig hebt om goed onder de bal te kunnen komen. Om toch voldoende grip te kunnen bieden zijn kunstgras tennisschoenen voorzien van een extra grote zool, met daarop kleine nopjes. Deze zorgen voor voldoende grip om af te kunnen zetten en te kunnen herstellen nadat je naar een bal bent gegleden. Kunstgras schoenen hebben een flexibele bovenkant, welke voorkomt dat de voeten knel komen te zitten tijdens de snelle en explosieve bewegingen.

Speel je ook wel eens op andere ondergronden? Kies dan voor een omni tennisschoen. Deze schoenen zijn gemaakt om te spelen op alle outdoor banen.

Hardcourt

Als je je lichaam graag heel houdt kun je glijden op een hardcourt baan beter überhaupt niet doen. Hardcourt banen zijn snelle banen waar de bal snel stuit en je snel moet kunnen reageren. Schoenen voor op deze baan zijn voorzien van zowel een visgraatzool als kleine noppen. De visgraatzool zorgt dat je niet helemaal 'vast' blijft staan in de baan. Daarnaast zorgen de kleine noppen dat je ook grip houdt als de baan glad wordt door bijvoorbeeld een regenbui.

Hardcourt is de ondergrond waarop de meeste blessures ontstaan, vooral aan de knieën, enkels en heupen. Het verbaast je vast niet dat ‘hard’court de hardste ondergrond is, waardoor je lichaam tijdens het spelen de grootste klappen te verduren krijgt. Zorg er daarom voor dat de schoenen die je draagt optimale schokdemping bieden zodat deze klappen goed opgevangen kunnen worden en je gewrichten zoveel mogelijk worden gespaard. De tussenzool moet overal op voorbereid zijn, op welke manier je ook afzet of juist landt.

Ook hardcourt vergt veel van de schoenen en daarom hebben deze schoenen een stevige, duurzame zool nodig. Door een stevige bovenkant blijft je voet goed op de plaats als jij over de baan beweegt.

Tapijt

In de winter krijg je te maken met lage temperaturen, wind en veel neerslag. Om dan toch lekker te kunnen tennissen is een indoor tennisbaan een goede optie. Indoorbanen zijn een soort hardcourt banen, maar dan met een laag tapijt erover. Ook op indoorbanen stuitert de bal snel op en moet je snel reageren om te bal onder controle te krijgen.

Voor indoorbanen zijn speciale schoenen ontworpen met een gladde zool. Het stugge tapijt zorgt dat uitglijden sowieso geen optie is en door het gladde profiel kun je toch vrij draaien en wenden. Zorg dat de schoenen goede schokdemping bieden.

Omnicourt schoenen

Als je veel op verschillende baansoorten speelt, bieden omnicourt schoenen de uitkomst. Deze schoenen zijn geschikt te dragen op alle outdoor ondergronden. De zool van deze schoenen is, net als die van de hardcourt schoenen, voorzien van een visgraatprofiel in combinatie met kleine nopjes. Hierdoor kun je glijden en afzetten op gravel, draaien en wenden op hardcourt banen en blijf je ook nog eens overeind op een gravelbaan.

Zorg dat je schoenen aan hebt die geschikt zijn om te spelen op de desbetreffende baan. Met de verkeerde schoenen kun je de baan beschadigen. Als je verkeerde schoenen draagt hoef je er dan ook niet gek van op te kijken als je van de baan gestuurd wordt.

Houd er als competitiespeler rekening mee dat de kans aanwezig is dat je op een andere ondergrond speelt dan je gewend bent. Naast dat dit vaak sowieso al in het voordeel is van de tegenstander, deze is gewend op deze ondergrond te spelen en te trainen, is het nóg meer nadelig als je ook nog eens constant wegglipt omdat jouw schoenen niet het juiste profiel hebben. Uitglijden is dan ook meer dan vervelend maar als je voet ‘vast’ blijft staan kun je ernstige blessures oplopen en dan ben je nog verder van huis...