Kunstgras versus écht gras

De verandering die binnen het voetbal voor veel discussies zorgt, is de aanleg van de vele kunstgrasvelden. Daar waar een grasmat zijn beste tijd heeft gehad, moet deze vaak wijken voor de rubberen korrels die veel minder onderhoud vragen en waar meer op gespeeld kan worden. Dit klinkt als muziek in de oren zou je denken, maar niet iedereen denkt er zo over...

Door weer en wind (en zon...)

Leuk... die velden waar altijd op gespeeld kan worden. Maar met altijd wordt ook echt (vrijwel) áltijd bedoeld. Eerder kon je na een flinke nacht en ochtend met plensbuien prima weer onder de wol kruipen. Nu word je gewoon op het veld verwacht en weet je al van tevoren dat je je helemaal zeiknat gaat laten regenen.

Windkracht 8, harde hagel of het is vijf graden onder nul... Zelfs als er sneeuw ligt wordt dit aan de kant geschoven en wordt er gewoon gespeeld. Maar maakt dit het spelletje nou echt leuker?

Vanuit competitieperspectief bieden de kunstgrasvelden juist grote voordelen. Tegenwoordig hebben de meeste clubs kunstgrasvelden waardoor veel meer wedstrijden gespeeld worden, ook als het slecht weer is (geweest).
Hierdoor hoeven er veel minder wedstrijden te worden ingehaald wat competitievertraging voorkomt. Daarnaast hebben spelers de gebruikelijke week rust tussen de wedstrijden, inhaalwedstrijden vinden namelijk vaak doordeweeks plaats. Dit vermindert de kans op blessures in de vorm van overbelasting.

Als je op een warme (hete!) dag richting het kunstgrasveld loopt, zie je van een afstandje de warmtedampen al van het veld komen. Behalve dat het op zulke dagen extreem heet is om op kunstgras te voetballen, werken je schoenen tijdens zo’n wedstrijd als een soort broeikas. Voor eelt en blaren hét moment om als paddenstoelen uit je voeten te schieten. Een afspraak maken bij de pedicure is na zulke wedstrijden dan ook geen overbodige luxe...

'Tikkie-takkie' versus 'vechtvoetbal'

Eigenlijk is de opkomst van kunstgrasvelden vooral voor de klunzen uit het team een groot nadeel, want wie moeten zij nu de schuld geven als ze weer eens finaal over de bal heen maaien? Het bekende 'polletje' is geen geschikte smoes meer want op de vlakke kunstgrasmat is geen kuiltje of hobbeltje te bekennen.

Dit heeft ook voor het veldspel flinke gevolgen. Doordat de bal veel sneller rolt en er geen hinder is van oneffenheden in het veld, kan op kunstgras veel verzorgder en sneller 'tikkie-takkie' voetbal gespeeld worden dan op gras. Terwijl op het echte grasveld meer plaats is voor het mooie 'vechtvoetbal' met hier en daar een harde sliding of goeie glijer, en dan heb ik het nog niet eens over de soms plotselinge wendingen door de afwijkingen in het veld.

Kunstgras versus natuurlijk gras, tikkie-takkie versus vechtvoetbal.. Er zijn veel voetballiefhebbers die liever mooie, snelle combinaties en technische hoogstandjes zien. Maar het merendeel kiest toch nog steeds voor het typische 'boerenvoetbal' waar hard werken en alles geven, met hier en daar een beetje geluk, de boventoon heeft.

Binnen competities komt het woord 'competitievervalsing' meer dan eens voorbij, als het gaat om de verschillen in velden. Teams die altijd op kunstgras trainen en spelen zijn altijd in het voordeel als zij thuis spelen (of uit op kunstgras). Andersom geldt uiteraard hetzelfde en dit hangt dan ook af van de verdeling van veldsoorten binnen een competitie.

Pijntjes

Waar je bij veldschoenen juist langere noppen nodig hebt die zorgen dat je niet uitglijdt, hebben kunstgrasschoenen juist kleine nopjes. Doordat kunstgras stroever is dan echt gras is het extra belangrijk dat je de juiste schoenen draagt. Door de stroefheid blijft je voet sneller 'staan' als je wil draaien of af wil zetten en dit kan voor nare knie- en enkelblessures zorgen.

Kunstgrasvelden zijn er in verschillende soorten en maten maar ze hebben allemaal 1 ding gemeen. Als je een sliding maakt, onderuit wordt gehaald of simpelweg over je eigen voeten struikelt, heeft dit altijd hetzelfde tot gevolg: schaafwonden! Het neppe gras, in combinatie met de rubberen- of zandkorrels, zijn erg scherp en voor je het weet lig je open. En juist als je denkt dat het met de pijn en het prikken wel meevalt? Wacht dan maar tot je onder de douche staat...

Voetbaltechnisch zijn er dus flinke discussies en ook is niet iedereen even enthousiast over het voetballen met alle extreme weersomstandigheden.. Maar kom op.. de chemische rubberen geur van de kunstgrasvelden gaat het toch nooit winnen van de geur van het vers gemaaide gras van een écht voetbalveld?