De voordelen en nadelen van voetballen op kunstgras
Rondom het voetbalveld zijn de meningen nogal verdeeld: de één is groot voorstander van een voetbalveld van natuurgras, terwijl de andere voetballer juist zweert bij een potje voetbal op kunstgras! Maar wat zijn nou eigenlijk de grootste verschillen tussen deze twee ondergronden, wat zijn de nadelen van kunstgras en wanneer heb je juist meer profijt van kunstgras?


De voordelen van voetballen op kunstgras
Komt het met bakken uit de lucht? Ziet het veld wit van de sneeuw? Of is het flink aan het vriezen? Geen probleem! Op een voetbalveld van kunstgras kun je vrijwel áltijd spelen. Vanuit competitieperspectief bieden kunstgrasvelden dus grote voordelen, er hoeven natuurlijk minder wedstrijden afgelast te worden en daardoor kun je competitievertraging voorkomen.
Op natuurgras wil je nog wel eens de bekende 'polletjes' tegenkomen, maar die smoes is met kunstgras verleden tijd! Een kunstgrasveld ligt er namelijk altijd heel strak bij, op de vlakke ondergrond zijn geen kuiltjes en hobbeltjes te bekennen. Dit heeft natuurlijk ook voor het spel grote gevolgen. Doordat de bal veel sneller rolt en er geen hinder is van oneffenheden, kan op kunstgras veel verzorgder en sneller voetbal gespeeld worden dan op natuurgras.
Een ander voordeel is dat je voetbaltenue niet meer zo vies wordt! Het enige dat je hoeft te doen is je voetbalshirt, voetbalbroekje en voetbalsokken even goed uitkloppen en daarna kan het zonder extra voorbehandeling gewoon de wasmachine in.


De nadelen van voetballen op kunstgras
Zijn er dan helemaal geen nadelen? Nou jawel... Kunstgrasvelden zijn er in verschillende soorten en maten, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: als je een sliding maakt of onderuit gehaald wordt, heeft dit vaak een grote schaafwond tot gevolg. Het stugge kunstgras in combinatie met de scherpe zand- of rubberen korrels zorgt ervoor dat je huid snel kan beschadigen! Daarnaast kan het harde kunstgrasveld er ook voor zorgen dat de gewrichten meer te verduren krijgen en je dus sneller te maken hebt met blessures door gewrichtspijn.
Ook voor de minder vaardige voetballers is kunstgras niet altijd een uitkomst. Hard werken en alles geven wordt namelijk niet automatisch meer beloond met de winst! Ook de kans dat een balletje met een beetje geluk precies de goede kant op stuit of nog beter, helemaal onhoudbaar wordt voor de keeper, is aanzienlijk kleiner op een kunstgrasveld dan op een voetbalveld van natuurgras!
Tip: Ben je op zoek naar voetbalschoenen die je zowel op natuurgras als op kunstgras kunt dragen? De FG voetbalschoen is een echte allrounder waarmee je op beide voetbalvelden goed uit de voeten kunt!