Wat trek je aan tijdens het voetballen?
Je begrijpt natuurlijk dat je niet in je judopak op het voetbalveld moet verschijnen, maar wat trek je wel aan? Waar je op wedstrijddagen het veld trotseert in het tenue van de club moet je tijdens trainingen wel jezelf voorzien van een geschikte outfit, die past bij het weer. Wij helpen je graag!
Waar moet goede voetbalkleding aan voldoen?
Laten we bij het begin beginnen, aangezien voetbal een intensieve sport is moet je een tenue dragen die je voldoende bewegingsvrijheid geeft! Polyester geeft je deze vrijheid en eigenlijk is dit ook de enige stof die je wilt dragen tijdens het voetballen. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam droog blijft, transpiratievocht snel wordt afgevoerd en het kan tegen een stootje als je een sliding maakt óf aan je shirtje wordt getrokken. Bij merken zoals Puma, Nike en Adidas worden aan het polyester technologieën toegevoegd waardoor de voetbalkeding nog beter ventileert en vochtafvoer nog sneller gaat. De Nike Dri-Fit technologie of Puma Cell zijn hier voorbeelden van!
Warming-up time!
Doe voordat je training of wedstrijd begint altijd een warming-up, dit voorkomt nare blessures omdat je anders met koude spieren het veld ingaat. In de herfst en wintermaanden is het verstandig om tijdens de warming-up een trainingspak te dragen. Een trainingspak bestaat afhankelijk van jouw voorkeur uit een trainingsvest of trainingssweater en trainingsbroek. Doordat je dit draagt kunnen je spieren rustig opwarmen! En is je wedstrijd afgelopen? Hoe warm je het ook hebt, trek dat trainingspak weer aan om het leed dat blessure heet te voorkomen.
Nat weer op komst? Scoor een windbreaker!
Met dit Hollandse weer is de kans groot dat je een keer moet trainen in de regen of met harde wind. Een windbreaker beschermt jou tegen hiertegen. Als je kiest voor een windbreaker is het goed om te kijken of je (thermo)shirt, trainingsjack en/of sweater er ook goed onder passen.
Thermo's voor de koude dagen
Op het veld heb je altijd een shirt met korte mouwen aan mits de temperatuur dit toelaat! Op gure dagen kun je het beste onder je voetbalshirt een shirt met lange mouwen of zelfs een thermoshirt met lange mouwen dragen. Bij temperaturen lager dan 10 graden raden wij je zeker aan om een thermoshirt te dragen, hierdoor wordt transpiratievocht afgevoerd en blijft je lichaam op temperatuur.
Tip: je kunt ook kiezen voor een compressieshirt, naast dat deze shirts je lichaam warm houden ondersteunen ze ook je bloedsomloop waardoor spieren minder snel verzuren!
Maak de mooiste slidings zonder kleerscheuren
Als voetballer ontkom je er niet aan om een sliding in te zetten! Je wilt zonder al te veel schaafwonden uit de wedstrijd komen, kies daarom voor een slidingsbroekje die je onder je normale voetbalshort draagt. Het slidingbroekje blijft strak om je bovenbeen zitten waardoor het gras geen kans heeft om langs je benen te schuren. Ook dragen veel voetballers een slidingbroek voor extra warmte tijdens de koude dagen. Wist je dat jouw slidingbroekje nooit langer mag zijn dan je voetbalshort als de kleuren niet hetzelfde zijn?
Geen voetbal zonder de voetbalsokken en scheenbeschermers
Zonder de juiste voetbalsokken en scheenbeschermers mag jij het veld niet betreden en dit moet je ook helemaal niet willen. Voetbalsokken zorgen namelijk voor extra versteviging omdat er rond de enkels en tenen verdikte stukken zitten. Ook zijn de sokken ergonomisch gevormd waardoor je een speciale linker- en rechtersok hebt. En de sokken zorgen ervoor dat je scheenbeschermers niet verschuiven. Omdat voetbal een fysieke sport is, is er lichaamscontact. Scheenbeschermers verkleinen de kans op blessures aan je onderbenen en zijn vaak gemaakt van harde kunststof.
Ben je keeper, welke outfit is dan geschikt?
Keeperskleding is anders dan normale voetbalkleding, omdat je als keeper de meest gekke duiken en sprongen maakt moet de kleding hier tegenkunnen. Bij zowel de keepersshirts als de keepersbroeken is extra versteviging op de ellebogen en heupen in de vorm van paddings toegevoegd. En dan heb je nog de keepershandschoenen: misschien wel het meest belangrijke accessoire van jouw keepersoutfit! Keepershandschoenen zijn er met óf zonder fingersave. Kies je voor fingersave, dan heb je een soort plankje achter de vingers zitten zodat je vingers niet naar achter klappen.