Welke voetbal moet ik kopen?

Waar het bij veldvoetbal juist heel belangrijk is om een bal te hebben die voldoende stuitvermogen heeft, ligt dat bij zaalvoetbal natuurlijk iets anders... Maar ook voor bijvoorbeeld straatvoetbal heb je weer een heel ander soort bal nodig! Verschillende voetbalsoorten vragen dus om verschillende voetballen, maar welke bal past nou bij welk spel?

 

Veldvoetbal

Het meest gespeelde voetbal is het spelletje dat gespeeld wordt op een (kunst)grasveld. Bij veldvoetbal moet een grote afstand worden afgelegd om bij het doel van de tegenstander te komen. Daarnaast kun je tijdens veldvoetbal te maken krijgen met verschillende weersinvloeden, zoals bijvoorbeeld wind en regen. Het is dan ook belangrijk dat de bal zwaar genoeg is om vaart te kunnen maken en door de lucht te vliegen zonder dat deze extreem wordt gestuurd door de wind. Daarentegen moet de bal natuurlijk ook weer niet té zwaar zijn...

Op het veld wordt door senioren gespeeld met een bal die een omtrek heeft van 68 tot 70 centimeter. Het gewicht van de veldbal is 410 tot 450 gram. Dit formaat bal wordt aangeduid met maat 5.

 

Jeugdvoetbal

Het gebruik van een te zware bal kan belastend zijn voor de spieren en gewrichten, voor kinderen in de groei is dat natuurlijk een extra groot risico! Het is dan ook heel belangrijk dat de regels van de KNVB strikt worden opgevolgd.

De allerkleinsten hebben over het algemeen nog korte benen en dat is dan ook de reden dat zij met balmaat 4 spelen. Deze kleinere bal weegt 290 gram. Pupillen vanaf 10 jaar spelen met de maximale balmaat, namelijk maat 5. De bal waar pupillenteams tot 15 jaar mee spelen weegt ongeveer 320 tot 370 gram. De oudste jeugd, vanaf 15 jaar, speelt met ballen van 370 tot 450 gram.

 

Zaalvoetbal

Het spelletje in de zaal is niet te vergelijken met dat op het veld. Het zaalvoetbalveld is namelijk een stuk kleiner en er staan minder spelers in het veld. Bij zaalvoetbal wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘plofbal’. De bal wordt zo genoemd omdat deze zo gemaakt is dat de opstuit veel minder hoog is dan bij een veldvoetbal. Tussen de binnen- en buitenbal is een absorberende laag toegevoegd die de vering van de stuit opvangt. Daarnaast is de plofbal zwaarder dan een veldbal, waardoor het lastig is om van een grote afstand hard op doel te schieten. De omtrek van een zaalvoetbal is kleiner dan die van een veldbal, namelijk minimaal 62 en maximaal 64 centimeter, ook wel maat 4 genoemd.

 

Straatvoetbal

Voor het voetballen op straat is iedereen natuurlijk vrij om te kiezen met welke bal je wilt voetballen. Doorgaans wordt er ook op straat met een bal met maat 5 gespeeld, maar het materiaal van de buitenkant van de bal is een stuk steviger dan de buitenkant van bijvoorbeeld een veldvoetbal. Dit verstevigde materiaal zorgt ervoor dat de bal minder snel zal slijten op de harde ondergrond.