Kies in 3 stappen de juiste voetbalschoenen

Wie wil schitteren op het veld, heeft natuurlijk wel de juiste voetbalschoenen nodig! Bij het kiezen van nieuwe voetbalschoenen moet je met bepaalde kenmerken rekening houden zoals de ondergrond, jouw speelstijl en het materiaal. Lees snel verder en kom álles te weten over het kiezen van de juiste voetbalschoenen.

Stap 1: De ondergrond waar je opspeelt

Om maar meteen met het belangrijkste te beginnen, kies altijd voetbalschoenen die geschikt zijn voor de juiste ondergrond. Doe je dit niet, liggen blessures op de loer. Het laatste wat je wilt is een blessure oplopen waardoor je misschien weken langs de zijlijn staat. Je hebt verschillende type voetbalschoenen die onder te verdelen zijn in vijf verschillende categorieën, die vaak ook te vinden zijn in de productomschrijvingen van de voetbalschoenen.

Voetbalschoenen voor op natuurgras

Voetbalschoenen voor op natuurgras

Deze voetbalschoenen worden het meest gedragen en worden afgekort als FG (firm ground) voetbalschoenen. De noppen zijn langwerpig waardoor je veel grip hebt. Wist je dat er de laatste jaren steeds meer FG-voetbalschoenen ook voor MG (multiground) geschikt zijn? Hierdoor kan je er zowel op natuurgras als op kunstgras mee voetballen.

Bekijk voetbalschoenen voor op natuurgras
Voetbalschoenen voor op kunstgras

Voetbalschoenen voor op kunstgras

Voetbalschoenen voor op kunstgras zijn te herkennen doordat ze AG (artificial ground) in de productnaam hebben staan. Het aantal noppen op de zool is aanzienlijk groter als bij de FG-voetbalschoenen en de noppen zijn ook een stuk kleiner, hierdoor staat er minder druk op je knieën en heb je meer grip.

Bekijk voetbalschoenen voor op kunstgras
Voetbalschoenen voor in de zaal

Voetbalschoenen voor in de zaal

IN-voetbalschoenen worden gedragen in de zaal en hebben logischerwijs geen noppen maar een gladde rubberen zool waar soms kleine rondjes opzitten, hierdoor kun je snelle bewegingen maken.

Bekijk zaalvoetbalschoenen
Voetbalschoenen voor op zacht/nat natuurgras

Voetbalschoenen voor op zacht/nat natuurgras

Voor voetballen op drassig velden kun je het beste SG (soft ground) voetbalschoenen aanschaffen. De schroefnoppen zijn lang en van metaal wat voor meer grip zorgt, waardoor je minder snel uitglijdt iets wat wel zo fijn is als je speelt op een natte ondergrond. Tip: Ben je keeper? Dan kun je ook het beste kiezen voor deze SG-voetbalschoenen!

Bekijk voetbalschoenen voor op drassig veld
Voetbalschoenen voor op turf

Voetbalschoenen voor op turf

Speel je op harde ondergronden zoals kunstgras, gravel of een bevroren veld? Dan zijn de TF-voetbalschoenen dé oplossing! Je kunt de schoenen herkennen omdat ze meer noppen hebben dan voetbalschoenen voor op natuurgras. Doordat je meer kleinere noppen hebt, heb je ook meer grip.

Bekijk voetbalschoenen voor op turf

Stap 2: De juiste pasvorm voor jouw voet

Nu je weet welke type voetbalschoen jij nodig hebt, komt de pasvorm om de hoek kijken. De perfecte pasvorm is afhankelijk van het materiaal, gewicht en jouw soort voet.

Verschillende materialen voetbalschoenen

Je hebt de keuze uit leer, kunststof of geweven materiaal. Vaak wordt gekozen voor leer omdat dit materiaal zich vormt naar jouw voet, voelt als een tweede huid en een lange levensduur heeft. Wel heeft leer meer onderhoud nodig. Kunststof voetbalschoenen maken ook hun opmars en zijn erg licht, makkelijk in onderhoud en vaak net wat goedkoper dan leren voetbalschoenen. Als je een echte trendsetter bent, zijn de geweven voetbalschoenen het proberen waard. De voetbalschoenen hebben een sok-achtige pasvorm, wat je enkels extra stabiliteit geeft. Het is even wennen in het begin, maar veel voetballers ervaren een beter balgevoel ermee!

Specifieke voetbalschoenen voor brede, smalle en normale voeten

Ieder z'n voet is anders en de grote merken zoals Nike, Puma en Adidas houden hier rekening mee bij de ontwikkeling van hun modellen. Bepaalde modellen zijn weggelegd voor smalle voeten en andersom, benieuwd welke modellen dit zijn? Als je smalle voeten hebt kun je het beste kiezen voor de Nike Mercurial, Puma Ultra en Adidas Ghosted voetbalschoenen. Geen smalle maar een brede voet? Dan is de Adidas Copa Sense, Adidas Copa Mundial, Puma King of de al jaren bekende Nike Tiempo perfect voor jouw voeten.

Stap 3: Wat voor soort speler ben jij in het veld?

Ben je de laatste man of juist de speler die ieder seizoen weer de meeste goals maakt? Jouw positie en speelstijl spelen ook mee bij het kiezen van de juiste voetbalschoenen. Als goaltjesdief is een lichte voetbalschoen die een strakke pasvorm heeft en van dun materiaal is gemaakt het meest ideaal. Als je juist een wat meer verdedigende rol hebt in het veld zijn grip en balcontrole het allerbelangrijkste, je wilt natuurlijk niet dat de tegenpartij door jouw blokkade heen komt!