Stoom jezelf klaar, als wandelaar

Sportieve voornemens.. je hebt eindelijk voor jezelf besloten dat het tijd is om meer in beweging te komen. Ben jij iemand die te vinden is op de apparaten in de sportschool, sluit jij je aan bij de hardlopers in het park of wil je eerst tot jezelf komen door te starten met yoga? Een andere manier om meer in beweging te komen (en je hoofd leeg te maken) is door te gaan wandelen. Wandelen suf? Echt niet!

Waarom wandelen?

Wandelen is de meest laagdrempelige sport van allemaal. Je kunt het doen wanneer jij wilt, je hoeft er geen duur abonnement voor te nemen en het is weinig belastend voor het lichaam, waardoor (bijna) iedereen het kan doen. Daarnaast maakt je lichaam tijdens een wandeling het gelukshormoon endorfine aan, wat zorgt voor een rustgevend en vrolijk gevoel.

Tijdens een wandeling ben je even weg van alles wat een scherm heeft en kun je je hoofd leegmaken, wat zorgt voor rust. Een wandeling in je eentje zorgt dat je helemaal tot jezelf kunt komen. Wandel je met een wandelmaatje, dan is dit dé manier om eens echt met elkaar te praten zonder steeds gestoord te worden door allerlei prikkels om jullie heen. Die lekkere cappuccino smaakt trouwens ook een stuk lekkerder als je daarvoor lekker in beweging bent geweest!

Van goede voornemens naar goede gewoontes

Leuk die goede voornemens! Als je de kater van oud & nieuw er eindelijk uit hebt geslapen, trek je je wandelschoenen aan en stap je de deur uit voor een lange tocht, je wilt tenslotte zo snel mogelijk van die kerstkilo's af.... Pas op! De gouden tip voor succesvol wandelen: stel realistische doelen en ga niet te hard van stapel. Het is tenslotte niet de bedoeling dat je er al klaar mee bent voordat je überhaupt begonnen bent, toch?

Hoe zorg je er nou voor dat je ze ook daadwerkelijk volhoudt? Punt één is, zoals hierboven al deels benoemd, het opstellen van realistische en meetbare doelen. Doelen moeten haalbaar zijn en er moet een moment zijn wanneer jij kunt bepalen of een doel wel of niet bereikt is. Voorbeelden van doelen zijn: over 2 maanden wil ik 30 kilometer kunnen lopen, over 4 weken wil ik 12 kilometer in 2 uur kunnen lopen of dit jaar wil ik de Nijmeegse Vierdaagse uitlopen. Door te weten waar je het voor doet en te zien dat je vorderingen maakt, blijf je gemotiveerd om door te blijven lopen.

Om gemotiveerd blijven kun je ook op zoek gaan naar een wandelmaatje! Zo is wandelen niet alleen heel gezond, maar ook nog eens heel gezellig. Prik samen een vast moment in de week zodat je dit in je vaste ritme gaat opnemen. Uitstellen (en dus vaak afstellen...) is daardoor verleden tijd! Er zijn ontzettend veel mooie plekjes in Nederland waar veel mensen het bestaan niet vanaf weten. Zoek samen een paar mooie routes, zodat je steeds ergens anders kunt gaan wandelen. Terwijl je lekker in beweging bent, zie je steeds meer van het mooie Nederlandse landschap.

Kan wandelen je helpen af te vallen?

Eerlijk is eerlijk, met alleen wandelen kom je er niet. Als jij elke dag een bak friet met een klodder mayo wegwerkt, kun je wandelen tot je een ons weegt (om maar even in de 'afvaltermen' te blijven). Als je een gezond eetpatroon hebt, en daarnaast mag je bést af en toe een lekkere vette hap nemen, kun je zeker afvallen door regelmatig te wandelen. Het is zelfs zo dat je door 5 kilometer te wandelen net zoveel calorieën kan verbranden als wanneer je 5 kilometer gaat hardlopen. Om dit te kunnen bereiken moet je wel flink doorstappen, zodat je je lichaam flink aan het werk zet en dus meer gaat verbranden.

Vier je successen!

Je hebt na hard werken eindelijk (een deel van) je doelen hebt bereikt, tijd om dit te vieren! Nee... ga nou niet meteen voor een wijntje en een portie bitterballen. Als je zo hard je best hebt gedaan om een aantal kilo's kwijt te raken, zijn er geschiktere manieren om jezelf te belonen. Maak een mooie strandwandeling, ga lekker een dagje naar de sauna en neem een ontspannende massage, of koop eindelijk die mooie nieuwe broek waar je al zo lang op loert. En wat nog het mooiste is? Waarschijnlijk voel je je met je nieuwe body ook nog eens veel lekkerder in je nieuwe outfit.