Is wandelen gezond?

Je hebt eindelijk voor jezelf besloten dat het tijd is om meer in beweging te komen. Ben jij iemand die te vinden is op de apparaten in de sportschool, sluit jij je aan bij de hardlopers in het park of wil je eerst tot jezelf komen door te starten met yoga? Een andere manier om meer in beweging te komen (en je hoofd leeg te maken) is door te gaan wandelen!

wandelschoenenwandelschoenen

Waarom wandelen?

Wandelen is de meest laagdrempelige sport die je maar kunt bedenken. Je kunt het doen wanneer jij wilt, je hoeft er geen duur abonnement voor af te sluiten en het is weinig belastend voor het lichaam, waardoor (bijna) iedereen het kan doen. Daarnaast maakt je lichaam tijdens een wandeling het gelukshormoon endorfine aan, wat zorgt voor een rustgevend en vrolijk gevoel.

Tijdens een wandeling ben je even weg van alles wat een scherm heeft en kun je je hoofd leegmaken, wat zorgt voor rust. Een wandeling in je eentje zorgt dat je helemaal tot jezelf kunt komen. Wandel je met een wandelmaatje, dan is dit dé manier om eens echt met elkaar te praten zonder steeds gestoord te worden door allerlei prikkels om jullie heen. Die lekkere cappuccino smaakt trouwens ook een stuk lekkerder als je daarvoor lekker in beweging bent geweest!

wandelenwandelen

Hoe blijf ik gemotiveerd om te wandelen?

  • Stel jezelf realistische en meetbare doelen. Doelen moeten haalbaar zijn en er moet een moment zijn waarop jij kunt bepalen of een doel wel of niet bereikt is. Een voorbeeld van een doel kan bijvoorbeeld zijn om over 4 weken 12 kilometer te kunnen wandelen binnen 2 uur, of om dit jaar de Nijmeegse Vierdaagse uit te lopen. Door te weten waar je het voor doet en te zien dat je vorderingen maakt, blijf je gemotiveerd om door te blijven lopen.
  • Om gemotiveerd blijven kun je ook op zoek gaan naar een wandelmaatje! Zo is wandelen niet alleen heel gezond, maar ook nog eens heel gezellig. Prik samen een vast moment in de week zodat je dit in je vaste ritme gaat opnemen. Uitstellen (en dus vaak afstellen...) is daardoor verleden tijd! Zoek samen een paar mooie routes, zodat je steeds ergens anders kunt gaan wandelen. Terwijl je lekker in beweging bent, zie je steeds meer van het mooie Nederlandse landschap.
wandelschoenenwandelschoenen

Hoeveel wandelen om af te vallen?

Eerlijk is eerlijk, met alleen wandelen kom je er niet. Als jij elke dag een bak friet met een klodder mayo wegwerkt, kun je wandelen tot je een ons weegt (om maar even in de 'afvaltermen' te blijven). Als je een gezond eetpatroon hebt, en daarnaast mag je bést af en toe een lekkere vette hap nemen, kun je zeker afvallen door regelmatig te wandelen. Het is zelfs zo dat je door 5 kilometer te wandelen net zoveel calorieën kan verbranden als wanneer je 5 kilometer gaat hardlopen. Om dit te kunnen bereiken moet je wel flink doorstappen, zodat je je lichaam flink aan het werk zet en dus meer gaat verbranden.

wandelenwandelen

Hoe kun je jezelf belonen na het sporten?

Als je na hard werken eindelijk je doel bereikt hebt, is het nautuurlijk verleidelijk om dit te vieren met een lekker hapje en drankje! Maar er zijn nog veel meer manieren waarop je jezelf kunt belonen, denk bijvoorbeeld eens aan een dagje sauna, een ontspannende massage of koop eindelijk eens die nieuwe (wandel)schoenen waar je al zo lang van droomt! Maar de echte beloning is natuurlijk je doorzettingsvermogen en je "nieuwe" lichaam, waar je zo hard je best voor gedaan hebt.