Wandelen versus hardlopen

Als je op zoek gaat naar een laagdrempelige sport kom je al gauw bij hardlopen of wandelen uit! En dan ontstaat natuurlijk de grote vraag: kan ik beter gaan hardlopen of gaan wandelen? We zullen gelijk maar het antwoord verklappen, er is helemaal geen goede of slechte keuze... Zowel wandelen als hardlopen heeft natuurlijk ieder hun eigen voor- en nadelen!

wandelenwandelen

Is wandelen gezond?

Wandelen is een fijne (en rustige) manier om aan je conditie te werken! Wandelen is minder belastend voor je lichaam dan hardlopen, waardoor de kans op blessures ook vele malen kleiner is. Vooral je enkels, knieën en heupen zullen je dankbaar zijn als je ervoor kiest om te gaan wandelen! Het is dan ook niet zo gek dat wandelen vooral populair is bij oudere mensen, maar ook steeds meer jongeren pakken de benenwagen! Tijdens het wandelen kun je rustig om je heen kijken en genieten van de prachtige omgeving, het zal je dan ook niet verbazen dat veel mensen helemaal zen terugkomen van hun dagelijkse wandeling!

Kun je afvallen door te wandelen?

Wil je graag een paar kilo kwijt? Ook dan kan wandelen de oplossing bieden! Na ongeveer twintig tot dertig minuten bewegen komt je vetverbranding namelijk op gang en de kans is groot dat je twintig minuten (of langer) wandelen makkelijker volhoudt dan twintig minuten hardlopen! Daarnaast kun je, in tegenstelling tot hardlopen, wel iedere dag gaan wandelen zonder dat je je lichaam overbelast. Omdat je lichaam tijdens een wandeling minder te verduren krijgt, is de hersteltijd een stuk korter en kun je morgen dus gewoon weer een paar kilometer wandelen!

wandelenwandelen

Waarom wandelen?

Een ander fijn punt van wandelen is dat je binnen no-time klaar bent om naar buiten te gaan: wandelschoenen aan en klaar is Kees! Je hoeft geen aparte sportkleding aan te trekken en als je niet gezweet hebt, is het eigenlijk niet eens nodig om naderhand onder de douche te stappen. Wandelen is dus supermakkelijk aan je dagelijkse schema toe te voegen! En je kunt heel gemakkelijk wat gezelschap meenemen, terwijl mensen bij het woord hardlopen misschien gelijk al hard wegrennen!

Kan je je er maar niet toe zetten om te gaan hardlopen? Dan weet je nu dus dat wandelen ook een hele goede training is! Je kunt er dus misschien beter voor kiezen om drie keer per week een uur te wandelen i.p.v. twee keer per week (met tegenzin) een half uurtje te gaan hardlopen!

hardlopenhardlopen

Is hardlopen gezond?

Hardlopen is een intensieve sport, waardoor je vaak zeer voldaan terugkomt van een paar kilometer rennen! Je hebt écht het gevoel dat je lekker in beweging bent geweest en aan je conditie en gezondheid gewerkt hebt! Hardlopen is weliswaar meer belastend voor het lichaam, maar dit zorgt wel voor een snellere spieropbouw dan bij het wandelen. Daarnaast is hardlopen natuurlijk goed voor het uithoudingsvermogen en zul je snel vooruitgang merken!

Wat trek ik aan tijdens het hardlopen?

Tijdens het hardlopen is het heel belangrijk dat je comfortabele en flexibele kleding draagt, zodat je veel bewegingsvrijheid hebt. Het aantrekken van sportkleding kan je al een boost geven, vaak krijg je dan gelijk zin om te gaan sporten! Hoewel je tijdens het wandelen misschien snel in de verleiding komt om op een bankje (of erger: een terrasje) te gaan zitten, is deze verleiding tijdens het hardlopen een stuk minder aanwezig. De kans is namelijk groot dat je tijdens het hardlopen lekker door wilt rennen om een nieuw persoonlijk record te lopen!

hardlopenhardlopen

Kun je afvallen met hardlopen?

Ook als je af wilt vallen, kun je er natuurlijk voor kiezen om te gaan hardlopen! Ten opzichte van wandelen verbrand je tijdens het hardlopen namelijk bijna het dubbele aantal calorieën in dezelfde tijd! Maar let op! Ga niet als een gek proberen om 15 kilometer per uur te rennen, je vetverbranding is namelijk optimaal als je hartslag licht verhoogd (en dus niet torenhoog!) is.

Krijg jij bergen energie van een lekker rondje hardlopen door het park? Dan moet je dit vooral blijven doen en past deze sport blijkbaar heel erg goed bij jou! Doordat je hardlopen leuk vindt, blijf je gemotiveerd om je hardloopschoenen aan te trekken en zul je snel merken dat je er steeds beter in wordt!

hardlopen wandelenhardlopen wandelen

Hardlopen of wandelen?

Heb jij nog geen keuze kunnen maken? Geen probleem! Hardlopen en wandelen kun je namelijk ook prima combineren! En of je nu gaat wandelen of gaat hardlopen, je bent sowieso goed bezig! Zowel tijdens het hardlopen als tijdens het wandelen komt er namelijk endorfine vrij, waardoor je je minder gestrest en gelukkiger voelt!