Wandel je gezond met deze tips

Wandelen kun je het gehele jaar doen zolang je maar over de juiste kleding en wandelschoenen beschikt. Een goede voorbereiding is het halve werk zullen we maar zeggen! Ben je van plan om lekker te gaan wandelen maar mis je wat handige tips? Lees snel verder, want wij zetten wat handige tips voor je op een rijtje.

WandelschoenenWandelschoenen

Wat maakt wandelen gezond?

Wandelen is zowel lichamelijk als mentaal goed voor je! Door dagelijks een wandeling te maken in de natuur maakt je lichaam het gelukshormoon serotonine aan, dit zorgt ervoor dat je je blij en ontspannen voelt. Je hoeft geen uren te wandelen als je wandelen niet leuk vindt, met een half uur per dag kom je al heel ver. Met een half uur wandelen per dag houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en het helpt je spijsvertering. Is het een zonnige dag buiten? Ga dan juist naar buiten, zonlicht helpt je beter slapen en als de zon krachtig genoeg is maakt je lichaam ook nog eens vitamine D aan.

WandelschoenenWandelschoenen

Een goede voorbereiding, is het halve werk

Ben je inmiddels een échte wandelaar geworden en van plan om meer lange wandelingen te gaan maken? Bereid je dan goed voor en houd rekening met de volgende dingen:

Comfortabele wandelschoenen

Wees altijd lief voor je voeten, zeker als je van plan bent om een lange wandeling te gaan maken. Loop daarom niet op je sneakers of laarzen die je normaliter aantrekt als je een kleine wandeling maakt. Goede wandelschoenen zijn stevig en bieden voldoende demping, vooral erg fijn mocht je op een pad terechtkomen dat wat heuvelachtig of bebost is. Welke schoenen het beste bij jou passen, is per persoon verschillend en moet je ondervinden door verschillende soorten wandelschoenen te passen. Benieuwd naar al onze tips & tricks op het gebied van wandelschoenen, lees dan vooral de blog: Welke wandelschoenen moet ik kiezen?

Tip: wanneer je van plan bent om veel op onverharde paden te wandelen adviseren wij hoge wandelschoenen. Je verzwikt er namelijk minder makkelijk je enkels mee!  

WandelschoenenWandelschoenen

Goede wandelsokken

Je wandelschoenen lopen pas echt lekker als je er de juiste wandelsokken bij draagt. Maar wat zijn nu precies goede wandelsokken? Een wandelsok wordt ook wel een hikingsok genoemd. Het grootste verschil met normale sokken is dat wandelsokken platte naden hebben, dat drukpunten en uiteindelijk blaren voorkomt. Kies als beginnende wandelaar voor katoenen wandelsokken, je voeten transpireren hierin het minst.  
Wist je dat er bij wandelsokken een speciale linker- en rechtervoet is? De verdikkingen op de sok zitten dan namelijk op de juiste plaats waardoor de sokken goed aansluiten.  

WandelkledingWandelkleding

Comfortabele wandelkleding

Wanneer je een lange wandeling gaat maken, kun je te maken krijgen met allerlei verschillende weeromstandigheden. Niets zo vervelend als niet voorbereid zijn op een warm zonnetje of gigantische regenbui. Veel wandelaars trekken daarom vaak verschillende lagen aan, zo kun je een laag uit of aan trekken als er bepaald weer op komst is. Een goede pet of muts is ook geen overbodige luxe! Wanneer je in kou weer een wandeling maakt, houd een muts je hoofd lekker warm. Is het een hete zonnige dag? Draag dan een pet, niemand zit namelijk te wachten op een verbrand hoofd of een zonnesteek!  

WandelschoenenWandelschoenen

Een correcte wandelroute

Maak van tevoren een plan met welke route je wilt gaan bewandelen. Als je pas net begint met wandelen moet je kiezen voor een gemakkelijke route die niet te ver is. Zo houd je plezier in het wandelen en kun je de lat telkens iets hoger voor jezelf leggen. Ben je iemand die met regelmaat wandelt? Dan zijn er genoeg leuke wandelroutes te vinden in heel Nederland. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Pieterpad?  
Hopelijk heb je na het lezen van deze blog voldoende tips verzameld en ben je klaargestoomd voor een mooie wandeling!