Mijn kind gaat op hockey: wat heb ik nodig?
Gaat jouw zoon of dochter voor het eerst hockeyen bij de lokale hockeyclub? Leuk! Of… help! Want wat komt er allemaal bij kijken? Geen zorgen, in dit artikel lees je alles wat je kind nodig heeft voor de start van het hockeyseizoen. Van een hockeystick tot scheenbeschermers en van hockeyschoenen tot een bitje; we helpen je graag op weg.
Waar bestaat een hockeyuitrusting uit?
Om je zoon of dochter met de juiste uitrusting naar de hockeyclub te brengen, hebben we alle benodigdheden op een rij gezet.Mocht je kind eerst een paar trainingen meedoen om te kijken of de sport bevalt, kun je het beste aan de club of een kennis vragen of zij voor die paar keer een stick kunnen uitlenen. Is je kind enthousiast? Dan is het tijd om zelf een hockeystick aan te schaffen!
Bij het kopen van een hockeystick let je op de volgende aspecten:
- Indoor of outdoor: je hebt in eerste instantie alleen een outdoor hockeystick nodig, ook wel een veldstick genoemd. Pas als je ’s winters in de zaal gaat hockeyen, is het tijd om een zaalstick te kopen. Het verschil tussen een veldstick en een zaalstick is dat een zaalstick veel dunner is, omdat er in de zaal met een lichtere bal wordt gespeeld.
- Lengtemaat: onder de juniorensticks wordt onderscheid gemaakt in de lengte van de hockeysticks. In de maattabel zie je welke sticklengte (18-36) bij welke lichaamslengte past.
- Materiaal: het is gebruikelijk om met een houten stick te beginnen. Als je kind uit deze stick is gegroeid, is een logische volgende stap de aanschaf van een kunststof stick, waarmee je meer gevoel en slagkracht hebt.
Hoe kies ik de juiste hockeyschoenen?
Omdat hockey op kunstgras gespeeld wordt, hebben hockeyschoenen speciale noppen onder de zool. Deze zorgen voor meer grip op het veld, waardoor je niet snel uitglijdt en goed wendbaar bent. Ondanks dat voetbalschoenen ook noppen hebben, zijn deze niet geschikt voor hockey. Zo hebben hockeyschoenen een speciale hoge neus, waardoor het minder pijn doet als je een hockeybal tegen je voet krijgt! Bij het kopen van hockeyschoenen let je op de volgende aspecten:
- Indoor of outdoor: je hebt in eerste instantie alleen outdoor hockeyschoenen nodig, ook wel veldschoenen genoemd. Deze zijn te herkennen aan de noppen. Pas als je ’s winters in de zaal gaat hockeyen, is het tijd om zaalschoenen te kopen.
- Pasvorm: als je hockeyschoenen past, is het handig om hockeysokken te dragen. Deze zijn dikker dan gewone sokken.
- Ondergrond: veldhockey wordt gespeeld op kunstgras, waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen een zandveld, waterveld en een semiveld. In de (beginnende) jeugdteams is het gebruikelijk om op zandvelden en semivelden te spelen. De meeste kinderhockeyschoenen zijn dan ook “allround”. Pas als je kind gevorderd is en vooral op watervelden speelt, kan het handig zijn om speciale waterveldschoenen te kopen.
Bescherming: hockeybitje en scheenbeschermers
Met de juiste hockeybeschermingben je beter beschermd tegen de harde hockeybal. Onmisbaar zijn een hockeybitje en scheenbeschermers. Sterker nog, zonder deze twee beschermende items mag je volgens de regels van de KNHB geen wedstrijden spelen!
- Hockeybitje: tijdens de trainingen en wedstrijden draag je altijd een hockeybitje**. Op de gebruiksaanwijzing staat hoe je het bitje thuis met kokend water kan vormen, zodat deze perfect om het gebit past.
- Scheenbeschermers: onder je hockeysokken draag je scheenbeschermers. Sommige scheenbeschermers hebben een enkelsokje, andere scheenbeschermers kun je los onder je sokken steken. De maten zijn gebaseerd op de lichaamslengte; in de maattabel zie je welke maat geschikt is voor jouw kind!
Waar bestaat een goede hockeyoutfit uit?
Met een hockeyshirt, een hockeybroekje of een hockeyrokje en hockeysokken is je kind klaar om op het hockeyveld te shinen. Tijdens de trainingen is iedereen vrij om verschillende merken en kleuren te dragen.
Voor de wedstrijden hanteert de club een specifiek hockeytenue met het logo van de club daarop. Vraag even na bij de hockeyclub waar je het clubtenue kunt aanschaffen. Vaak is dit bij de lokale sportwinkel verkrijgbaar.
Overige hockeyspullen
Tot slot kan een sticktas handig zijn als je kind op de fiets naar de club gaat. In deze hockeytas past niet alleen een hockeystick, maar er is ook ruimte voor scheenbeschermers, een bitje, een bidon en een banaan. Het kan leuk zijn om een (kleurrijke) hockeybal** te kopen, zodat je kind ook buiten de trainingsuren kan oefenen. Een eigen hockeybal is echter geen essential, want de club verzorgt de ballen voor de trainingen.
Je zoon/dochter is helemaal klaar voor het hockeyseizoen, enjoy!