Wielrentips!

Wil jij gaan beginnen met wielrennen? Dat klinkt natuurlijk heel simpel: je stapt op de fiets en gaan! Toch heb je meer nodig dan alleen een fiets... Wij geven je tips die niemand je van tevoren vertelt, maar die eigenlijk wel heel erg handig zijn!

Met de billen bloot!

Comfort staat op nummer één! Om maar gelijk met de beste (en misschien wel meest schokkende) tip te beginnen: onder een fietsbroek draag je geen onderbroek. Ja, je leest het goed... Een fietsbroek is gemaakt van materiaal dat vocht afvoert en een gewone onderbroek is vaak gemaakt van katoen, dat juist vocht opneemt. Met een onderbroek aan houd je dus vochtige billen en dat zal resulteren in een schrale bips, een echte no-go dus! Daarnaast geldt: hoe minder naden, hoe minder kans je zult hebben op irritatie!

Een goede fietsbroek zorgt er niet alleen voor dat transpiratievocht afgevoerd wordt, maar voorkomt ook dat je zadelpijn krijgt! Een goede fietsbroek beschikt namelijk ook over een goede zeem. Aan het begin is het misschien een beetje wennen, maar je billen zullen ons dankbaar zijn voor deze tip! Hoe dik de zeem precies moet zijn is per persoon verschillend en helemaal afhankelijk van jouw eigen voorkeuren en rijstijl. Wel zit er een groot verschil tussen fietsbroeken voor vrouwen en fietsbroeken voor heren, zorg er dus altijd voor dat je jouw eigen fietsbroek hebt en niet die van je vriend of vriendin leent! De kans is namelijk groot dat je het wielrennen dan heel snel zat bent!

Gebruik je kop, helm op!

Misschien was het één van de eerste dingen die je aangeschaft hebt, maar misschien dacht je dat je het zonder ook wel zou redden? Een goede fietshelm is een essentieel onderdeel van jouw wieleroutfit! Hoewel je misschien (voor je gevoel) nog geen megahoge snelheden bereikt, is het toch van groot belang om een fietshelm te dragen. Je weet immers nooit hoe je medeweggebruikers zich gedragen en ook dieren kunnen nog wel eens gevaarlijk uit de hoek komen! Dus gebruik je kop, helm op! Wist je trouwens dat helmen een houdbaarheidsdatum hebben? Deze datum kun je vaak terugvinden in de binnenkant van de helm. Staat er alleen een productiedatum in de helm? Dan kun je hier 3 tot 5 jaar bij optellen om de houdbaarheidsdatum te berekenen. Na die vijf jaar is het dus écht tijd voor een nieuwe!

Hoewel het in de winter heerlijk kan zijn om een muts onder je helm te dragen om je hoofd warm te houden, is het in de zomer juist lekker om een bandana onder je helm te dragen! De bandana zorgt ervoor dat zweet afgevoerd wordt, waardoor je helm niet aan je hoofd gaat plakken en er geen zweet in je ogen zal lopen!

Niets zo veranderlijk als het weer...

Twijfel je tussen een korte en een lange broek? En doe je nu wel je shirt met lange mouwen aan of kies je voor een shirt met korte mouwen? Arm- en beenstukken zorgen ervoor dat jij nooit meer hoeft te twijfelen! Is het ‘s ochtends nog een beetje koud, maar wordt er wel beter weer voorspeld? Doe dan een korte broek en beenstukken aan en draag een shirt met korte mouwen en armstukken! Zo kun je heel gemakkelijk je outfit aanpassen als het weer verandert!

Stay dry & comfy!

Deze zou je misschien snel vergeten, maar toch is een ondershirt een echte musthave! En met ondershirt bedoelen we natuurlijk een dun shirtje dat transpiratievocht afvoert en voldoende ademend is om het lichaam op de juiste temperatuur te houden. Het dragen van een katoenen shirt onder je wielrenshirt is dus absoluut not done.

Ready, click & go!

Klikpedalen eng? Welnee! Je moet er alleen wel even mee oefenen voordat je er echt de grote weg mee op kan. Het handigst is om met je fiets naast een muur of schutting te gaan staan en een paar keer in en uit de pedalen te klikken. Gaat dit goed? Dan kun je voorzichtig stukjes gaan fietsen op rustige paden of wegen om nog even te oefenen. Heb je het onder de knie? Dan kun je natuurlijk gewoon lekker je normale wielerrondes gaan fietsen! Je zult merken dat je met klikpedalen een stuk sneller gaat dan zonder, omdat je met klikpedalen zowel de duwende kracht als de trekkende kracht benut! Daarnaast staan je voeten vast en kunnen ze dus geen zijwaartse bewegingen maken, op die manier bespaar je dus energie.

Van top tot teen!

Als jij zo’n bikkel bent die zelfs als het echt heel heel heel erg koud is op de fiets stapt, dan mogen overschoenen niet ontbreken in jouw fietsgarderobe! Overschoenen worden vaak gemaakt van wind- en waterdicht materiaal, waardoor ze jouw voeten lekker warm houden!

Niks aan de hand?!

Zie jij het nut niet van fietshandschoenen? Ga dan maar eens een ronde fietsen zonder, dan zul je waarschijnlijk wel begrijpen waarom deze tip ook opgenomen is in deze blog! Fietshandschoenen beschermen de palm van de hand en zorgen ervoor dat de druk op de zenuwen gereduceerd wordt, zo wordt de kans op blessures en pijntjes aan de handen verkleind. Is het te koud voor fietshandschoentjes zonder vingertoppen? Dan kun je natuurlijk ook de warmere wintervariant dragen!

Barweinig lucht?

Naast een veilige en comfortabele fietsoutfit is het ook noodzakelijk dat je fietsbanden (en natuurlijk ook de rest van je fiets) in orde is. Voor je op je fiets stapt, is het dus altijd goed om even de bandenspanning te controleren! De banden moeten zo hard zijn dat je ze bijna niet in kunt knijpen! Een hoge bandenspanning zorgt ervoor dat je band minder raakvlak heeft met de grond, waardoor je minder weerstand ervaart en dus hogere snelheden kunt bereiken! Meestal kun je ervan uitgaan dat je de fietsbanden op kunt pompen tot 10% van je lichaamsgewicht in bar. Weeg je 70kg? Dan kun je je banden dus oppompen tot 7 bar. Maar let op! Banden hebben vaak ook een maximumdruk, deze staat meestal beschreven op de zijkant van de band. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je onder de maximumdruk blijft!

Virtuele support!

Benieuwd naar je voortgang als wielrenner, maar nog geen zin/tijd/geld om een peperduur fietscomputertje aan te schaffen? Je smartphone is je beste vriend! Er zijn namelijk tal van apps te vinden die je kunt gebruiken om te zien welke route je hebt afgelegd, hoeveel kilometer deze route in totaal was, hoe lang je erover gedaan hebt en hoe hoog je snelheid lag. Bij veel van deze apps kunnen vrienden je volgen en aanmoedigen, die mentale support geeft natuurlijk een enorme boost en zorgt er waarschijnlijk voor dat je de volgende keer nóg verder en sneller gaat!

Vind je het wielrennen echt leuk en word je er al wat beter in? Beloon jezelf dan met een nieuwe outfit! In onze wielrencollectie vind je de handigste en leukste wielrenitems!

En natuurlijk heel veel fietsplezier toegewenst!