Winterdip? Zo kom je ervan af!

Kost het jou tijdens de wintermaanden ook steeds meer moeite om je bed uit te komen? Of voel je je misschien iets minder blij en energiek? Dat is helemaal niet zo gek, veel mensen ervaren dit tijdens de herfst- en winterperiode! Maar hoe kom je nou eigenlijk van die winterdip af?

Wat is een winterdip?

Je hebt vast wel eens van een winterdip gehoord, maar wat is het nu precies en welke symptomen horen erbij? Doordat het in de herfst en winter langer donker is, word je minder blootgesteld aan daglicht en kun je minder vitamine D oppikken. Hierdoor kan je wat minder lekker in je vel zitten, dit kun je bijvoorbeeld herkennen aan de volgende symptomen:

- Je wilt het liefste alleen maar slapen;
- Het kost je (meer) moeite om uit bed te komen;
- Je hebt meer trek in eten (en dat bovenop die toch al zo lekkere decembermaand);
- Je bent slechtgehumeurd en extra gevoelig.

Herken je jezelf in bovenstaande punten? Dan is de kans groot dat je last hebt van een winterdip. Helemaal niet erg natuurlijk, maar wel fijn als je de winterdip ook weer zo snel mogelijk achter je kunt laten...

Hoe kom ik van mijn winterdip af?

Nu je weet dat je last hebt van een winterdip, wil je hier natuurlijk een oplossing voor vinden. Er gaat namelijk niets boven lekker in je vel zitten en te omarmen dat we in een land leven dat vier verschillende seizoenen kent. Geef vooral toe aan je winterdip, jezelf bewust zijn van de winterdip is namelijk de eerste stap naar verbetering! Maar wat kan je nog meer doen?

Blijf bewegen

Door te sporten maakt je lichaam endorfine aan, dit hormoon zorgt voor een positief humeur! Pak de fiets naar je werk, loop in je pauze een rondje of doe een work-out na je werk. Het is extra mooi meegenomen als je buiten beweegt, zo pak je ook nog lekker wat daglicht mee!

Buiten zijn

Omdat het in deze periode vaak koud is, blijven we graag binnen. Dat is nu net niet wat je moet je doen. Kleed je warm aan en haal bij voorkeur in de ochtend eens lekker een frisse neus. Door de blauwe ochtendlucht wordt de aanmaak van melatonine afgeremd en voel je je minder slaperig. Het hormoon melatonine speelt een grote rol bij het reguleren van je biologische klok. Jouw biologische klok op orde hebben is echt belangrijk tijdens een winterdip!

Structuur in je leven

Houd je aan een vast ritme, zo voorkom je ook dat je biologische klok van slag raakt. Ga bijvoorbeeld doordeweeks op een vast tijdstip naar bed én uit bed. Wedden dat dit helpt bij het verslaan van jouw winterdip?

Ontspannen

Naast sporten is het ook belangrijk om je dagelijkse portie ontspanning te pakken. Leg je telefoon eens weg, zet een lekkere kop thee en pak er een leuk tijdschrift of boek bij. Probeer echt te genieten van deze kleine momentjes. Sommige mensen hebben er baat bij om op te schrijven waar ze die dag dankbaar voor waren. Probeer het eens, misschien werkt het ook voor jou!

Eet gezond

Dit klinkt waarschijnlijk heel vanzelfsprekend, maar toch is dit ook een hele belangrijke! Vooral in de feestelijke decembermaand is het verleidelijk om lekker veel suikers te eten. Dit zorgt er wel voor dat je wat meer energie krijgt voor een korte tijd, maar te veel suikers helpen zeker niet om je winterdip te verminderen. Neem daarom dagelijks een extra appeltje of snackworteltje om de juiste vitaminen binnen te krijgen.

Hopelijk helpen deze tips en voel je je snel weer blij en energiek. Blijf vooral positief, ook als je het gevoel hebt dat alles tegenzit. Onthoud dat je niet de enige bent en door deze tips dagelijks te herhalen, komt het zéker goed met jouw winterdip!