Wintersport checklist

In de Alpen is de eerste sneeuw alweer gevallen en de wintersportkriebels beginnen dan ook al aardig op te borrelen. Als de vakantie dichterbij komt is het tijd om de balans op te maken. Reis geboekt? Check! Slaapplaats geregeld? Check! Het gebied grondig bestudeerd? Aprés-ski muziek geoefend? Check, check, check! Maar welke dingen moeten zeker mee?

De juiste kleding

Op wintersport kun je te maken krijgen met verschillende soorten weersomstandigheden. Temperaturen kunnen sterk verschillen en het is geen uitzondering als je de dag na een sneeuwstorm in je shirtje kunt genieten van de zon. Als het kwik tot ver onder het vriespunt daalt, wil je niet staan rillen als een rietje en de vaak aanwezige gure, ijskoude wind mag zeker niet tot jouw lichaam reiken. Ow ja, en klotsende oksels op een zonnige dag zijn ook geen optie. Dit vraagt om een tactische outfit!

Neem in ieder geval mee:
Thermokleding - als je zó hard je best doet om warmte te produceren, kan dit maar beter worden vastgehouden.
Fleece/sweater/pulli – denk in laagjes! Dit extra isolatielaagje zorgt voor wat extra warmte. Deze kun je aan óf uit trekken als je het koud of juist heel warm hebt.
Skijas - geef wind en sneeuw geen kans om jou aan het rillen te brengen. De jas houdt wind en sneeuw buiten en hé, het oog wil natuurlijk ook wat!
Skibroek - voorkomt natte en koude billetjes.

Zeker als er wisselvallig weer is voorspeld, is het lastig te bepalen wat nou écht handig is om aan te trekken. Daar is een handig systeem op bedacht: het 3-lagensysteem. Lees hier wat dit systeem inhoudt.

Houd je hoofd koel

Laten we bovenaan beginnen. Als er iets vervelend is, dan zijn het wel koude oren. Je hebt het gevoel alsof ze elk moment van je hoofd af kunnen breken, om over de stekende pijn nog maar te zwijgen. Een paar jaar geleden zouden we je aangeraden hebben een mooie (of juist extra lelijke) muts uit te kiezen om rode oortjes te voorkomen, maar tegenwoordig zweert iedereen bij de helm! Wat nou niet cool? Je bent waarschijnlijk de enige zonder, geloof ons maar. Een muts is uiteraard wel geschikt voor de momenten dat je niet op de piste staat. Hoe je de juiste helm kiest? Dat kun je hier lezen.

Achter de wolken schijnt de zon, écht!

Je kent het wel, je mooie bruine kleurtje van de wintersport wordt overschaduwd door de grote witte rand rondom je ogen. De grote skibril heeft ervoor gezorgd dat precies dit stukje van je gezicht geen zon heeft gevangen. Jammer, maar die grote goggles zijn toch wel erg belangrijk. De goggles beschermen de ogen tegen de sterke, schadelijke UV-straling. De straling is in de bergen veel sterker dan wanneer je je op zeeniveau bevindt. Daarnaast reflecteert de witte sneeuw de straling waardoor deze extra wordt versterkt. Ook als het bewolkt is wordt je blootgesteld aan UV-straling dus draag in alle gevallen zonnebrand en een goede skibril!

De ene bril is de ander niet. Er zijn verschillende goggles voor verschillende weersomstandigheden. Door de juiste bril te dragen zorg je dat je diepte ziet en niet verrast wordt door plotselinge sneeuwhopen of juist gaten in de pistes. Als je naar beneden roetsjt vang je veel wind en kou. De skibril zorgt dat ogen ook hier tegen beschermd zijn waardoor voorkomen wordt dat de tranen over je wangen biggelen. Hoe kies ik de juiste goggle?

Warme tenen

Koude tenen? Bah! Voor je gevoel lijken ze bijna bevroren en is het alsof je je onderbenen steeds minder goed voelt. De controle over je voeten, en dus over je ski’s of snowboard, neemt af en alles begint beetje bij beetje pijn te doen. Zodra ze dan eindelijk weer op kunnen warmen, begint alles te tintelen en te prikken. Belangrijk dus om koude voeten te voorkomen! Neem daarom meerdere paren goede skisokken. Snowboots kunnen goed van pas komen als het tijd is om de skischoenen uit te trekken.