Veilig op wintersport

Bescherming wordt steeds belangrijker! Dat kun je bijvoorbeeld al zien aan het feit dat (bijna) iedereen een skihelm draagt op de piste, dat was een aantal jaren geleden nog wel anders! Maar wat kun je nu eigenlijk nog meer doen om ervoor te zorgen dat je niet met de gipsvlucht naar huis hoeft? 

 

Waarom skihandschoenen onmisbaar zijn?

Het lijkt misschien een beetje voor de hand liggend en dat is het ook, maar handschoen doen meer dan alleen je vingers warm houden. Handschoenen zorgen er ook nog eens voor dat je handen goed beschermd zijn bij een ongeval! Bevroren sneeuw en ski’s kunnen namelijk erg scherp zijn, op de blote huid kan dit lelijke verwondingen veroorzaken, maar met handschoenen aan is er niks aan het handje! Naast de normale handschoenen, zijn er ook handschoenen met polsbescherming. Veel ongevallen bij snowboarders veroorzaken letsel aan de pols of de onderarm, een beetje extra bescherming in dit gebied kan dus geen kwaad!

Rugbescherming voor snowboarders en skiërs

Misschien heb je er nog nooit van gehoord en lijkt het overdreven, maar een rugbeschermer kan je rug flink ontzien bij een val! Rugbeschermers kunnen zich (door de lichaamswarmte) naar je lichaam vormen, waardoor je bijna niet eens merkt dat je ‘m om hebt. Er zijn twee soorten rugbeschermers, namelijk rugbeschermers die je als een soort rugzak draagt en rugbeschermers die je als een vest draagt. Door de verstelbare schouderbanden en de gordel om je buik blijft de rugzak-rugbeschermer goed op z’n plek zitten, het rugbeschermvest zit om je hele bovenlijf en kan daardoor ook geen kant op.

Crashpants

Tijdens het wintersporten is de kans groot dat je minimaal één keer onderuit gaat en pijnlijke beurse plekken oploopt. Daarom is het verstandig om protectiekleding te dragen. De beschermingsshort, oftewel de crashpants, biedt bescherming aan het stuitje en de bovenbenen. En voor de snowboarders kan zo’n crashpants natuurlijk ook extra warmte bieden bij de billen! Ben je gevallen? Zorg er dan voor dat je óf aan de zijkant van de piste komt te liggen óf snel weer opstaat, zo is de kans dat iemand anders over je heen skiet het kleinst!

Is een skihelm verplicht?

Hoewel het niet overal verplicht is, is de helm inmiddels een onmisbaar onderdeel van je wintersportoutfit geworden! De afgelopen jaren heeft deze vorm van bescherming flink aan populariteit gewonnen. Dat de helm zwaar en onhandig zou zijn is allang verleden tijd, tegenwoordig is de helm licht van gewicht, ademend én hip! Daarnaast houdt een helm je hoofd lekker warm, zelfs tijdens de zwaarste sneeuwstormen op de koudste winterdagen! De helm beschermt één van de belangrijkste delen van het lichaam, namelijk de hersenen. Dus als je een beetje verstand hebt, bescherm je je hoofd met een helm!

Skibril

Je zou het misschien op het eerste gezicht niet zeggen, toch biedt een skibril wel degelijk bescherming! Op de piste kan de zon wel tien keer sterker zijn dan in Nederland, je skibril filtert deze (zeer sterke) UV-straling en zorgt ervoor dat je geen last krijgt van sneeuwblindheid! Daarnaast kun je met een skibril beter oneffenheden in de sneeuw zien, waardoor je dus minder kans hebt om onderuit te gaan! Een echte win-winsituatie!