Fietspedalen en schoenplaatjes

Fietspedalen zijn natuurlijk een onmisbaar onderdeel van de fiets! Maar welk soort pedalen zoek je? Wil je pedalen met een kliksysteem? En ga je dan voor de racefiets pedalen of voor de mountainbike pedalen? En als je zo’n fietspedaal met kliksysteem hebt, heb je natuurlijk ook schoenplaatjes nodig! Lees meer...
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Racefiets pedalen vs. mountainbike pedalen

Er zijn twee soorten klikpedalen, namelijk de racefiets pedalen en de mountainbike pedalen. Maar wat is nu precies het verschil? Tijdens het mountainbiken kan het natuurlijk voorkomen dat je een stukje moet lopen, daarom kun je op mountainbikeschoenen (die dus geschikt zijn voor de mountainbike pedalen) een stuk makkelijker lopen! Racefietsers hoeven daarentegen een stuk minder vaak te wandelen en hun schoenen (die geschikt zijn voor de racefiets pedalen) zijn dan ook een stukje simpeler. In de mountainbikeschoenen is het schoenplaatje namelijk netjes weggewerkt, waardoor je hier geen last van ervaart tijdens het lopen. De schoenplaatjes van een racefietsschoen zijn een stuk minder goed weggewerkt, waardoor de voorkant van de voet een stukje hoger ligt dan de achterkant van de voet. Daarnaast is er nog een verschil tussen de twee verschillende pedalen. De mountainbike pedalen zijn aan twee kanten geschikt om in te klikken, terwijl je bij de racefiets pedalen slechts aan één kant erin kunt klikken met je schoen. De racefiets pedalen zijn wel zo gemaakt dat de goede kant altijd aan de bovenkant zit, waardoor je hier eigenlijk geen problemen mee kunt ervaren. Nu vraag je je misschien af wat dan het voordeel is van racefiets pedalen? Deze hebben een groter oppervlak, waardoor de voeten beter ondersteund worden!

Schoenplaatjes

Afhankelijk van de pedalen en schoenen die je koopt, kun je ook de juiste schoenplaatjes uitkiezen. Ook hierin heb je aparte racefiets schoenplaatjes (driepuntsverbinding) en mountainbike schoenplaatjes (tweepuntsverbinding). Daarnaast is er verschil in hoeveel speling je hebt, Shimano heeft hiervoor de volgende verdeling gemaakt:
  • Rode schoenplaatjes hebben geen speling en zijn bedoeld voor de gevorderde fietsers. Doordat er geen speling op de verbinding zit wordt de opwaartse kracht maximaal benut, maar kun je je ook minder gemakkelijk losmaken van de pedalen.
  • Blauwe schoenplaatjes zijn een combinatie van de rode en de gele schoenplaatjes. Bij de blauwe schoenplaatjes zit de voorkant van de schoen wel stevig vast, maar heeft de achterkant van de voet nog wel wat speling.
  • Gele schoenplaatjes hebben de meeste speling, maar hierbij gaat dus ook de meeste energie verloren. Daarentegen worden de knieën minimaal belast met de gele schoenplaatjes, wellicht zijn deze daarom favoriet bij de meeste fietsers.

  • Tip

    Wordt dit je eerste ritje met klikpedalen? Oefen dan eerst eens stilstaand naast een muurtje of een lantaarnpaal. Je klikt uit de pedalen door je hiel naar de buitenkant te draaien, probeer dit eens een aantal keer voordat je aan het echte werk begint.