Tennisrackets

Producten 1-24 van 44

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 44

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Welke rackets zijn er?

Er zijn vier verschillende soorten rackets. Daarbij moet je voor jezelf bedenken welk type speler jij bent. Er zijn junior rackets, comfort rackets, allround rackets en competitie rackets. De rackets hebben verschillende voordelen voor spelers op verschillende niveaus.

Junior rackets

De tennisrackets voor kinderen zijn onderverdeeld in lengtes van het racket, het begint bij 17 inch en eindigt bij 26 inch. De verschillende lengtes passen bij de lichaamslengte van het kind. Hieronder staat in een tabel aangegeven welke maat bij welke lengte.

Lichaamslengte (centimeter) Tennisracketlengte (inch)
< 100 17-19
< 120 21
< 132 23
< 143 25
< 150 26

Wanneer het kind langer dan 1,5 meter is dan wordt het tijd om rond te kijken bij de tennisrackets voor volwassenen.

Comfort racket

Het eerste racket is het comfort racket, dit racket wordt veel gebruikt door jeugd, ouderen en mensen met lichamelijk klachten. Het is een licht racket met een groot blad, dat zorgt voor een grote sweetspot. De sweetspot is de ideale plek om de bal te raken, in het midden van het racket. Doordat het racket licht is, is deze gemakkelijk te manouvreren, dit racket wordt vaak gebruikt door spelers die vanaf de baseline spelen.

Allround racket

Het allround racket is een redelijk licht racket, gelijk aan, of iets zwaarder dan, het comfort racket. Maximaal 290 gram. Het blad is kleiner is 98 tot 105 inch. Deze is iets kleiner dan die van het comfortracket en dit zorgt voor veel power en controle over de bal. Dit racket is geschikt voor de gevorderde jeugd-, recreant- en de clubspeler.

Competitie racket

Het competie racket is een zwaar racket, boven de 290 gram, met een klein racketblad van 93 tot 100 inch. Dit zorgt voor veel controle over de bal, maar het racket heeft een kleinere sweetspot. Dit racket is dan ook geschikt voor de gevorderde spelers die veel power en controle willen. Het balanspunt is dicht bij de grip, waardoor deze makkelijk hanteerbaar is.

Balanspunt

Er zijn niet alleen verschillen in het soort racket, maar ook in de plaats van het balanspunt. Het balanspunt is het punt van de verdeling van het gewicht van het racket. Dit is een belangrijke factor voor de speeleigenschappen van het racket. Er zijn drie verschillende balanspunten; topweight, evenbalanced en handleweight. Des te dichter het balanspunt naar de bovenkant van het blad ligt, des te meer power je in de slag kunt geven. Hoe dichter het balanspunt naar de grip gaat, des te meer wendbaarheid het racket biedt.

Een topweight racket heeft het balanspunt dicht bij de bovenkant van het blad, wat zorgt voor veel balversnelling en power. Het balanspunt ligt hier tussen de 341 en 380 millimeter. Bij een evenbalanced racket ligt het balanspunt in het midden van het racket, dit biedt van alle eigenschappen een beetje. Het racket heeft een gemiddelde power en veel controle. Het balanspunt ligt tussen de 321 tot 340 millimeter. Het handleweigt racket heeft een balanspunt dicht bij de grip, dit geeft veel controle en wendbaarheid van het racket. Het balanspunt bij deze rackets ligt tussen de 290 to 320 millimeter.

Grip

Waar je bij het aanschaffen van een tennisracket goed op moet letten is de gripmaat, de dikte van het handvat. Bij een verkeerde gripmaat heb je minder controle over het racket en zal je onbewust in de grip gaan knijpen bij het slaan van elke bal, wat nare blessures veroorzaakt. Wanneer je al een tennisracket hebt kun je gemakkelijk controleren of deze de juiste gripmaat heeft. Wanneer je het racket in de normale forehand houding vastpakt, moet er tussen de duim en de vingertoppen een wijsvingerdikte van de andere hand passen.

Nog geen racket? Dan is er een manier om te meten welke gripmaat bij jouw hand past. Er moet gemeten worden van het topje van de middelvinger tot aan de tweede verticale handlijn.

Lengte (millimeter) Lengte (inch) Gripmaat
100-102 4 0
103-105 4 1/8 1
106-108 4 1/4 2
109-111 4 3/8 3
112-114 4 1/2 4
115-117 4 5/8 5

Tip

Bij het gebruik van een racket met de verkeerde gripmaat, ga je onbewust in de grip knijpen tijdens het slaan. Hierdoor komt er onnodig spanning op je arm waardoor de kans groot is op blessures. Kijk daarom goed naar de tabel bij het bepalen van je gripmaat.

Toch nog vragen over de tennisrackets? Stel ze gerust aan onze klantenservice.