Padel rackets

Hoewel padel wel iets wegheeft van squashen en tennissen, heb je er toch een apart racket voor nodig: het padel racket! Het padel racket is verkrijgbaar in drie verschillende vormen, namelijk met een rond blad, een druppelvormig blad en een diamantvormig blad. Maar welk padel racket past bij jou? En waar moet je precies op letten als je een padel racket gaat kopen? Lees meer...

Producten 1-24 van 29

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 29

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Wat is een padel racket?

Bij padel gebruikt je een kleiner racket dan bij squash en tennis, tevens is het racket ook iets dikker. Het padel racket heeft een stevige buitenkant die meestal bestaat uit grafiet, glasvezel of carbon, dit zorgt ervoor dat het racket stevig is en voldoende weerstand biedt. De binnenkant van het padel racket wordt gemaakt van (schokdempend) rubber dat ervoor zorgt dat je de bal comfortabel en goed kunt raken. Vooral het gebied waar het padel racket de bal raakt is heel belangrijk, dit wordt ook wel de sweet spot genoemd. Bij de verschillende soorten rackets zit deze sweet spot op een andere plaats en ieder merk gebruikt zijn eigen technieken en materialen om het padel racket zo effectief en efficiënt mogelijk te maken.

Welk padel racket heb ik nodig?

Als je een padel racket gaat kopen is het verstandig om als eerste te bedenken welke vorm het blad van het padel racket moet hebben.

Rond blad
Een padel racket met een rond blad wordt vooral gebruikt door beginnende spelers. Het ronde blad heeft een groter oppervlak en een grotere sweet spot dan het druppelvormige en diamantvormige blad en daardoor kun je met het padel racket met het ronde blad dus meer ballen raakslaan! Bij een padel racket voor beginners zit het meeste gewicht vaak in het laag in het racket, waardoor je voldoende controle kunt houden over het racket en gemakkelijker technieken aan kunt leren.

Druppelvorming blad
Een padel racket met een druppelvormig blad biedt een goede combinatie tussen kracht en controle en is vooral geschikt voor mensen die de techniek van padel al goed onder de knie hebben. Het druppelvormige padel racket wordt dan ook vaak gekozen als opvolger van het padel racket met een rond blad. Bij het druppelvormige padel racket bevindt de sweet spot zich meer richting de bovenkant van het racket en door het aerodynamische ontwerp heeft het racket een vlotte zwaai.

Diamantvorming blad
Ben jij al een gevorderde padelspeler? Dan kun je gerust kiezen voor een padel racket met een diamantvormig blad. De sweet spot van dit racket bevindt zich hoger op het racket en is tevens iets kleiner dan bij de eerdergenoemde rackets, hierdoor kunnen gevorderde spelers de bal flink hard raken met dit racket! Bij een padel racket voor gevorderden ligt het gewicht vaak hoger in het racket, waardoor het met dit racket wel lastiger is om goede controle te houden over de bal. Wel kun je hierdoor meer kracht meegeven aan de bal, mede daardoor wordt het diamantvormige racket alleen gebruikt door de echte padelspecialisten.

Hoe kies je een padel racket?

Naast de vorm van het blad spelen er natuurlijk nog een aantal belangrijke factoren mee om te bepalen welk padel racket je gaat kopen! Het gewicht is één van die belangrijke factoren en iedere gewichtsklasse heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Een licht padel racket kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig en soepel bewegen, maar je kunt er minder hard mee slaan dan met een zwaar padel racket. Een zwaar padel racket zorgt er daarentegen juist weer voor dat je meer weerstand ervaart dan met een licht padel racket. Daarnaast heb je ook nog de keuze tussen een zacht of een hard padel racket. Een zacht padel racket heeft als groot voordeel dat je er veel controle mee over de bal kunt houden, maar je moet met een zacht racket wel meer kracht zetten om een harde bal te slaan. Een hard padel racket zorgt er daarentegen juist voor dat je de bal flink wat power mee kunt geven, maar biedt wel minder controle.

Hoe lang gaat een padel racket mee?

Hoewel je met een tennisracket vaak járen vooruit kunt, heeft een padel racket juist een kortere levensduur. Dat een padel racket korter meegaat dan een tennisracket heeft o.a. te maken met hoe vaak je met het padel racket de glazen wanden of stalen hekwerken raakt, hoe intensief je het padel racket gebruikt, onder welke weersomstandigheden je het padel racket gebruikt en natuurlijk hoe je met het padel racket omgaat. Als we ervan uitgaan dat je het padel racket ongeveer 2 tot 3 uur per week gebruikt onder normale omstandigheden, zul je het padel racket waarschijnlijk pas na 1 tot 1,5 jaar moeten vervangen.

Wanneer moet ik mijn padel racket vervangen?

Zodra er een barst in het blad van het padel racket zit, zul je merken dat het padellen een stuk minder lekker zal gaan! De kans is daarnaast ook groot dat de barst of barsten alleen maar groter worden en je dus steeds minder balcontrole zult hebben. Tijdens het padellen kan het natuurlijk gebeuren dat je de glazen wanden of stalen hekwerken langs de kant van het veld flink raakt, daardoor zal er niet zo snel een barst in het blad komen, maar wel in het frame! Zit er een barst in het frame van je padel racket? Ook dan zal de functionaliteit helaas snel achteruit gaan en is het padel racket toch echt aan vervanging toe.

Hoe kan ik mijn padel racket onderhouden?

Een padel racket is gevoelig voor zowel hoge als lage temperaturen en daarnaast heeft ook UV-straling effect op de conditie van het padel racket! Om zo lang mogelijk plezier te hebben van het racket is het aan te raden om het racket na het padellen droog te maken en op te bergen in een speciale rackethoes of -tas. Ga je met de auto naar je padeltraining of -wedstrijd? Denk er dan aan om na afloop je padel racket direct mee te nemen uit de auto en in huis op kamertemperatuur (uit de zon op een droge plek) weg te leggen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog een aantal manieren om de levensduur van het padel racket te verlengen: bedek het frame van het padel racket met speciale beschermingstape en vermijd contact met de grond of de glazen wanden/stalen hekwerken van het padelveld.

Tip

De grip van een padel racket is bij ieder racket nagenoeg hetzelfde. Is de grip te klein voor jouw hand? Dan kun je deze eenvoudig wat breder (laten) maken door er griptape over te plakken.

Ondertussen op het blog:
- Wat is het verschil tussen tennis en padel?
- Welke materialen heb je nodig voor padel?
- Waarom padel zo populair is?
- Padel voor beginners: dit zijn dé tips!