Hardloopkleding

In de zomer is het niet moeilijk te bepalen welke hardloopkleding je aantrekt. Maar hoe zit het als het wat kouder is, er veel wind staat of het regent? Deze weersomstandigheden zijn geen excuus om niet te gaan hardlopen. Lees meer...

Producten 1-24 van 1199

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 1199

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Welke hardloopkleding heb ik nodig?

Als je de juiste hardloopkleding aanschaft, kun je elk seizoen comfortabel en met plezier hardlopen. Belangrijk is dat hardloopkleding functioneel is. De kleding moet van materiaal gemaakt zijn dat de lichaamstemperatuur reguleert, het transpiratievocht snel afvoert en bescherming biedt tegen wind en regen. Bekende merken als Nike, Adidas, Asics en Brooks bieden hardloopkleding aan voor heren, dames, jongens en meisjes. Ieder onderdeel van hardloopkleding op Plutosport.nl bevat uitgebreide informatie en tips, wij helpen je graag!

De beste hardloopshirts

Goede (winter) hardloopkleding bestaat uit het drie lagen systeem. Allereerst is een ondershirt van belang. Deze zorgt voor een snelle afvoer van transpiratie en moet goed op het lichaam aansluiten. Een ondershirt is verkrijgbaar met korte en met lange mouwen. De functie van de tweede laag is dat het lichaam warm wordt gehouden en dat de transpiratie uit de eerste laag verder afgevoerd kan worden. Voor deze tweede laag is een hardloopshirt met korte of lange mouwen geschikt. De derde laag biedt bescherming tegen regen en wind. Een hardloopjack is bedoeld voor deze derde laag. Belangrijk is dat deze ademend, winddicht en waterafstotend is. Stijgen de temperaturen, laat dan een laag kleding thuis zodat je het niet te warm krijgt tijdens het hardlopen.

Sportondergoed

First things first... ook sportondergoed moet van ademend materiaal gemaakt zijn en het transpiratievocht snel afvoeren. Deze laag zit het dichtste tegen je lichaam aan en daarom is het van groot belang dat sportondergoed van het juiste materiaal gemaakt is en ondersteuning biedt. Er zijn sportonderbroeken voor heren en sportbeha’s voor dames. Een sportonderbroek rekt nog meer mee en is naadloos in vergelijking met een normale boxer, hierdoor zitten de boxers erg comfortabel. Kortom: twijfel niet en trek die sportonderbroek aan tijdens jouw training! Voor vrouwen is een sportbeha essentieel tijdens het hardlopen. Een sportbeha geeft meer ondersteuning en zorgt ervoor dat er niet te veel druk op je borsten komt te staan.

Ondershirt voor het hardlopen

Thermokleding zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft en dat transpiratie snel wordt afgevoerd. In de winter houdt deze kleding je warm terwijl de thermokleding die geschikt is te dragen in de zomer een verkoelende werking heeft. Thermokleding dat geschikt is voor de zomer moet goed aansluiten op het lichaam, terwijl thermokleding voor de winter juist losser om het lichaam moet zitten. Thermokleding is verkrijgbaar in de vorm van een shirt (lange- en korte mouwen of mouwloos) en een broek. Als je het snel koud hebt raden we aan om een ondershirt met lange mouwen te dragen, zo blijf je extra lang warm en droog. Begint de lente langzaamaan haar intrede te doen, dan kun je beter kiezen voor een ondershirt met korte mouwen. Ben je benieuwd naar welke thermokleding het beste bij jou past? Lees dan onze blog: Hoe kies ik de juiste thermokleding?

Compressiekleding

Compressiekleding is iets anders dan thermokleding. Compressiekleding biedt ondersteuning terwijl thermokleding is ontworpen om de lichaamstemperatuur te reguleren. Compressiekleding is dunne kleding die druk uitoefent op de spieren. De kleding zorgt voor een betere houding en gaat blessures tegen. Door deze kleding te dragen herstellen je spieren sneller. Compressiekleding zorgt ervoor dat je langer en efficiënter kan trainen. Compressiekleding is verkrijgbaar in de vorm van een shirt, broek en sokken.

De beste hardloopbroek

Wat betreft onderkleding is er de keuze uit een korte, een lange of een ¾ hardloopbroek. Er is keuze uit een strakke sportlegging, ook wel running tight genoemd, of een wijdere broek. Een sportlegging zit comfortabel en geeft je veel bewegingsvrijheid. Een wijdere hardloopbroek moet van een ademende, niet te zware stof gemaakt zijn. Als het niet te koud is kun je ook nog kiezen voor een hardloopshort. Koude knieën zijn gevoeliger voor blessures. Wanneer de temperatuur 10 graden Celsius of minder is wordt het dragen van een hardloopshort afgeraden. Het is ook mogelijk een thermobroek onder je hardloopbroek en -short te dragen, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Thermobroeken hardlopen

Koud weer op komst? Dan is het zeker aan te raden een extra laag te dragen tijdens het hardlopen! De thermobroek geeft je benen extra warmte en zorgt ervoor dat je benen droog blijven. De thermobroeken zijn gemaakt van ademend materiaal waardoor transpiratievocht ook gemakkelijk kan worden afgevoerd. Doordat de thermobroek strak om je lichaam zit dragen veel mensen er een hardloopshort overheen. Extra warm tijdens de koudere dagen!

Hardloopsokken

Het is belangrijk goede hardloopsokken te dragen om blessures en blaren te voorkomen. Er zijn verschillende soorten hardloopsokken. Belangrijk is dat de sokken naadloos zijn, ondersteuning bieden en transpiratievocht goed kunnen afvoeren. Naast de hardloopsokken zijn er ook compressiekousen. Deze bieden extra ondersteuning en zorgen ervoor dat de bloedcirculatie in de spieren wordt verbeterd, waardoor je spieren minder snel verzuren en je langer door kunt lopen. Het is van belang de juiste maat hardloopsokken te dragen, om blessures te voorkomen.

Welke hardloopkleding draag je bij welke temperatuur?

Door de verschillende temperaturen in ons land wil je wel altijd goed voorbereid zijn als je gaat hardlopen. Zoals al eerder benoemd kun je het beste met het drie lagen systeem werken, zodat je het niet te koud maar ook niet te warm krijgt. Hieronder vind je een overzicht met welke hardloopkleding je het beste kunt dragen bij de verschillende temperaturen:

  • Kouder dan 0 °C: Zorg voor winter hardloopkleding! Draag een ondershirt, hardloopshirt met lange mouwen, hardloopjack, lange hardloopbroek en eventueel hardloophandschoenen, hardloopmuts of nekwarmer.
  • Tussen de 0 °C en 5 °C: Draag nog steeds het drie lagen systeem zoals hierboven beschreven. Mocht je het snel warm hebben kun je ervoor kiezen om een ondershirt met korte mouwen te dragen.
  • Tussen de 5 °C en 15 °C: Als de temperatuur lager is dan 15 graden is een lange of ¾ hardloopbroek aan te raden, je spieren blijven hierdoor langer warm. Draag daarnaast een ondershirt met korte of lange mouwen en hardloopshirt met lange mouwen eroverheen.
  • Warmer dan 15 °C: Draag een (mouwloos) hardloopshirt of één met korte mouwen, hardloopshort of korte broek en als het een zonnige dag is mag een hardlooppet of hardloopbril niet ontbreken.

Wil je meer weten over het dragen van de juiste hardloopkleding in de winter? Lees de blog: Hardlopen in de winter? Zo doe je dat!

Tip

Maak je hardloopoutfit compleet met een paar hardloopschoenen, reflecterende accessoires en een hardloopbril!

Ondertussen op het blog:
- Hoe belangrijk zijn hardloopsokken?
- Saucony versus Brooks
- Hoe bereid je je voor op een marathon?