Volleybal

Volleybal is een populaire maar blessuregevoelige sport. De vele hoge sprongen en plotselinge bewegingen vragen veel van het lichaam. Om te voorkomen dat je vervelende blessures oploopt is het belangrijk dat je de juiste outfit en schoenen draagt. Wij vertellen je hier waar je op moet letten.

Producten 1-24 van 398

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 398

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Outfit

Als je gaat volleyballen is het belangrijk dat je de juiste kleding, schoenen en bescherming draagt. Zo vangen speciale schoenen de schokken van het bewegen en springen op en de juiste kleding zorgt ervoor dat transpiratievocht snel afgevoerd wordt en je droog en koel blijft aanvoelen. Bij bescherming kun je denken aan kniebeschermers en elleboogbeschermers. Zoals de namen al aangeven beschermen deze hulpmiddelen je knieën en ellebogen.

Volleybalschoenen

Eén van de belangrijkste onderdelen van de volleybaloutfit zijn de schoenen. Volleyballen vraagt veel van de gewrichten in de voeten. De vele plotselinge bewegingen en hoge sprongen vergen veel kracht en veroorzaken harde klappen. Om blessures te voorkomen is het daarom van groot belang dat je speciale volleybalschoenen met goede schokdemping draagt. Hoe meer je springt en hoe harder de grond is, des te meer wordt er gevraagd van de enkels, knieën en heupen. Een goede schoen vangt deze schokken op en ontlast daarmee de gewrichten waardoor de kans op blessures kleiner is.

Volleybalschoenen bieden steun en stabiliteit. De hielkap moet hoog genoeg zijn om de hele hiel te omvangen, zodat deze optimale ondersteuning kan bieden. De hielkap moet voldoende weerstand bieden, het moet lastig zijn om de hielkap in te drukken. De hiel mag niet schuiven in de schoen.

Houd rekening met je voetafwikkeling. Voetafwikkeling houdt in dat je voeten een vloeiende, rollende beweging maken. Elke afwijking daarin veroorzaakt extra belasting van de voeten, enkels, knieën of onderbenen. Speciale volleybalschoenen kunnen de afwijkingen en extra belasting compenseren.

Voor een goede voetafwikkeling is het belangrijk dat er een halve tot één centimeter ruimte zit tussen de toppen van je tenen en de schoenrand. Daarnaast zijn schoenen met een vetersluiting, gekruist geregen, makkelijker aan te passen aan je voeten ten opzichte van bijvoorbeeld een klittenbandsluiting. Tot slot is het belangrijk dat de schoenen voldoende grip bieden, zodat je niet uitglijdt.

Volleybalkleding

Volleybalkleding moet lekker zitten en bewegingsvrijheid bieden. Het is van belang dat de kleding soepel is en licht van gewicht. Daarnaast moet het wel tegen een stootje kunnen en daar is stevig materiaal voor nodig. Volleybalkleding wordt gemaakt van materiaal dat ademt en vocht goed afvoert. Als je volleybalt ben je intensief bezig en als je even stilstaat koel je snel af. Als de kleding nat is van het zweet koel je snel af en krijg je koude rillingen. Je wordt dan niet meer warm. Het is daarom belangrijk dat de kleding gemaakt is van materiaal dat snel droogt.

Kniebeschermers

Kniebeschermers beschermen de knieën tegen de stroeve zaalvloer. Tijdens een volleybalwedstrijd of –training maken volleyballers veel plotseling bewegingen en om te zorgen dat ballen niet op de grond komen wordt gedoken en gegleden. De vloer van een sportzaal is stroef en als je valt kan dit dus nare wonden en blessures veroorzaken. De kniebeschermers zorgen dat de klap wordt opgevangen en je over de vloer kunt glijden.

De kniebeschermers moeten op hun plaats blijven zitten, maar mogen niet knellen. Zorg dat je de kniebeschermers goed uitwast na gebruik en was ze regelmatig. Vuile kniebeschermers kunnen infecties veroorzaken aan wondjes op of rond je knie.

Ballen

Er zijn twee maten volleyballen. Maat 3 kan worden gebruikt door jeugdige volleyballers en maat 5 is geschikt voor volwassenen en gevorderden. Kijk in de productspecificaties welke maat de desbetreffende bal heeft.

Tips

Draag tijdens het passen sokken die je ook draagt tijdens het volleyballen. Pas de schoenen aan het einde van de dag, je voeten zijn dan wat dikker omdat ze vocht vasthouden. Ook tijdens het sporten zijn je voeten wat dikker. Pas je volleybalschoenen altijd staand en aan beide voeten.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust aan onze klantenservice!