You care? Choose fair!

Gaat de Elfstedentocht er ooit weer van komen? En hoeveel hittegolven gaan er dit jaar voorbij komen? Onze planeet heeft het zwaar te verduren en de balans in deze wereld lijkt stukje voor stukje te verdwijnen. Wij zijn hier als mens grotendeels zelf verantwoordelijk voor. Maar wat zijn de gevolgen? En wat kunnen wij wél doen om de wereld een beetje beter te maken?

Wat kunnen wij doen?

Kies bewust

Kies bewust!

Kies bewust!

Check in de labels of omschrijvingen of het kledingstuk een keurmerk heeft.

Om deze te verdienen moet het kledingstuk aan bepaalde eisen voldoen op het gebied van productie, materiaal of arbeid.

Retourneren

Retourneren?

Je kan niet meer terug!

Retourneren, het is zo makkelijk en vaak ook gratis. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat dit voor veel extra ritjes (en dus uitstoot!) zorgt?

Natuurlijk is het fijn om de retourmogelijkheid te hebben als iets niet naar je zin is. Maar gebruik jij deze service ook iets te vaak? Gewoon omdat het zo makkelijk is?

Tip: vrijwel alle artikelen op Plutosport.nl zijn voorzien van een uitgebreide maattabel. Check daar je maat en voorkom die extra rit!

Kleding wassen

Kleding wassen

Ik was het niet!

Hoor jij bij die 20% die een spijkerbroek na 2x dragen (uit gewoonte!) al in de wasmand gooit?
Zonde! Een wasbeurt kost gemiddeld 55 liter water én wassen zorgt voor meer dan de helft van de slijtage aan jouw kleding.

Dus...

Hang je kleding op en was deze alleen bij vlekken of vieze geurtjes. Bespaar water en geniet zo lang mogelijk van de mooiste pronkstukken uit jouw garderobe.

Plastic afval

Plastic

Van plastic zak naar maatpak

Vaker en vaker krijgen afval en slecht afbreekbare materialen een tweede leven. Ze worden zelfs in kleding verwerkt!

Een jas gemaakt van PET-flessen, een shirt van visnetten of schoenzolen met een basis van versleten autobanden. Een schonere oceaan én een toffe outfit. Wat wil je nog meer?

Kies jouw kleding bewust!

Wist je dat?

Plastic soep

9 MILJARD KILO PLASTIC BELANDT JAARLIJKS IN DE OCEAAN

• In maart 2019 spoelde in Sardinië een dode, zwangere walvis aan met 22 kilo(!) plastic in haar maag. En er volgen er meer...

• Schildpadden eten kwallen en vaak zien zij plastic aan voor voedsel. Eén op de twee schildpadden krijgt plastic binnen.

Opwarming van de aarde

DE CO2-DEKEN WORDT DIKKER EN DAARDOOR WARMT DE AARDE OP! WAT ZIJN DE GEVOLGEN?

• De zeespiegel stijgt extra snel door smeltende gletsjers en ijskappen, wat voor flinke overstromingen kan zorgen. Hittegolven, extreme neerslag. We gaan hier steeds meer mee te maken krijgen...

• Bepaalde diersoorten sterven uit, meer bosbranden en woestijnen, hongersnood op droge plekken in de wereld.

Wie maakt jouw kleding?

SLECHTE ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN, ONDERBETALING EN SOMS ZELFS KINDERARBEID

Heb jij er ooit bij stilgestaan wat er met jouw nieuwe t-shirt gebeurd is voordat deze in de winkel werd gehangen?

Petflessen

HET AFBREKEN VAN PET FLESSEN DUURT 450 JAAR

In 2016 gebruiken wij in Nederland 1,4 miljard plastic flessen, waarvan 650 miljoen grote- en 750 miljoen kleine.

Hoe ziet dat eruit? Leg deze achter elkaar en je krijgt de lengte van:
- Ruim 36,5 duizend voetbalvelden;
- Meer dan 12 duizend Eiffeltorens op elkaar;
- De weg van Amsterdam naar Valencia én terug!

Katoendoel?

DE STANDAARD PRODUCTIE VAN KLEDING IS BIJZONDER SCHADELIJK VOOR HET MILIEU

De impact van de productie van 1 spijkerbroek?
- Er wordt ruim 7.000 liter water gebruikt. Daar kun je een half jaar lang elke dag mee douchen!
- Er komt 32 kg CO2 vrij. Dat komt ook vrij bij 150km autorijden.
- Er worden kunstmest, pesticiden en chemicaliën gebruikt. Schadelijk voor het milieu, de arbeiders én dit komt zelfs deels in ons grondwater terecht.

Bekijk de merken

Buff

Buff – Passion for nature

De revolutionaire REPREVE® technologie stelt Buff in staat plastic flessen een tweede leven te geven en deze om te zetten naar 100% gerecyclede microvezels. Dé basis van de bekende Buff nekwarmers!

Buff
Hydrapak

HydraPak – Hydration Made Better

HydraPak vindt het belangrijk dat het water dat je drinkt geen giftige stoffen bevat en maakt daarom alle drinksystemen van het duurzame materiaal thermoplastische polyurethaan. TPU is 100% BPA- en PVC-vrij en voldoet aan de strengste normen voor de voedselveiligheid ter wereld!

Hydrapak
Didriksons

Didriksons – Reduce, Reuse, Recycle

Tijdloze designs, kleding die lang meegaat, het aanbieden van reparatiesets en het aanmoedigen van het doorgeven van de producten. En dat ook nog eens gemaakt van duurzame materialen. Reduce, Reuse, Recycle!

Didriksons
Jack Wolfskin

Jack Wolfskin

Zonder ook maar iets in kwaliteit in te leveren is het Jack Wolfskin gelukt warmte isolatie te fabriceren en snijresten te gebruiken voor het perfecte water- en vuilafstotende membraan, dit alles van gerecyclede materialen!

Jack Wolfskin
O'Neill

O'Neill - Ontstaan om van de natuur te kunnen genieten

De O'Neill Blue lijn bestaat uit producten gemaakt van 30%-99% duurzame materialen, inclusief gerecyclede materialen uit land-, zee- en kustomgevingen.

O'Neill
Save the Duck

Save the Duck – Respecting the planet, in style

Doet er alles aan om wreedheid tegen dieren tegen te gaan. Save the Duck gebruikt onbewerkte en gerecyclede materialen. Alles met zorg voor het milieu en de waarde hiervan op lange termijn in het achterhoofd.

Save the Duck
Helly Hansen

Helly Hansen

Voor Helly Hansen staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Ze zijn een voorstander van een verantwoordelijk gebruik en genot van de oceanen, de bergen en de natuur. Zo zijn 90% van de Helly Hansens stoffen Bluesign® gecertificeerd en gebruiken ze voor de waterdichtheid een PFC-vrije bewerking.

Helly Hansen
Tommy Hilfiger

Tommy Hilfiger

Wist je al dat Tommy Hilfiger duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan? Onder de noemer 'Tommy For Life' maken zij bijvoorbeeld gedragen en beschadigde kleding weer zo goed als nieuw, waardoor het een tweede leven kan krijgen! Daarnaast gebruiken zij alleen nog maar materialen die deel uitmaken van een duurzame cyclus.

Tommy Hilfiger
North Sails

North Sails

Het zal je niet verbazen dat North Sails koers zet richting schonere oceanen en een betere toekomst voor de komende generaties! North Sails heeft grote ambities en heeft vijf Sustainable Development Goals uitgekozen die zij actief willen steunen.

North Sails