Wandeltassen

Ben jij een sportieve wandelaar en ben je op zoek naar een goede tas om al je benodigdheden in mee te kunnen nemen? Ga je backpacken, of wil je gewoon een dagwandeling door het bos of door de bergen maken? Dan hebben wij de geschikte tas voor jou. Lees meer...

Producten 1-24 van 90

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 90

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Welke tas, wanneer?

Naast dat er tassen zijn in veel verschillende kleuren en merken, is er ook veel verschil in de inhoud van de tassen. De grootte die jij nodig hebt ligt aan het soort wandeling dat je gaat maken. Is dit een dagwandeling, of duurt deze tocht meerdere dagen? Loop je alleen met goed weer, of ga je ook de regen niet uit de weg? Wij helpen je graag bij het maken van jouw keuze.

Dagwandeling

Wanneer je een korte wandeling maakt kan een heuptas al voldoende zijn. Er zijn speciale heuptassen waarin je een bidon en iets te eten mee kunt nemen. Ook een telefoon en wat pasjes passen hier gemakkelijk in.

Wordt de wandeling wat langer, dan is het verstandig om een kleine rugtas mee te nemen tot ongeveer een inhoud van 20 liter. Hier kan iets meer eten en drinken in worden meegenomen. Ook kun je zo een (regen)jas meenemen, zodat je het niet koud krijgt. Wordt het een serieuze wandeling van meerdere uren dan is het verstandig meer mee te nemen. Hiervoor is een tas van ongeveer 30 liter geschikt. Hier kun je naast eten, drinken en een jas ook nog wat verzorgingsmiddelen in meenemen. Neem bij een lange wandeling voor de zekerheid ook extra sokken mee. Door af en toe van sokken te wisselen kun je blaren voorkomen en een paar extra sokken passen gemakkelijk in je tas.

Meerdaagse wandelingen

Ga je een meerdaagse wandeling doen of naar een meerdaags festival? Kies dan voor een backpack van 30 tot 55 liter. Dit is voldoende om spullen voor een paar dagen mee te nemen. Aangezien je de tas, zeker in het geval van een meerdaagse wandeling, zelf constant moet tillen, is het van belang dat je niet al te veel meeneemt. Uiteraard kun je ook kiezen voor een grotere tas, maar de kans is groot dat je dan onbewust veel meer meeneemt terwijl dat helemaal niet nodig is.

Reizen met backpack

Ga je voor een maand of zelfs voor langere tijd backpacken, dan heb je een grote tas nodig. De grootte van jouw backpack hangt af van de bestemming. Als je naar koude gebieden gaat heb je een grote tas nodig, want de kleding voor in deze gebieden is dikker en zwaarder waardoor je al snel meer ruimte nodig hebt. Tijdens een reis waarbij je kleding meeneemt voor in koudere gebieden, heb je genoeg aan een tas met een inhoud tussen de 60 en 100 liter.

Reizen naar warme gebieden vraagt om minder en vooral lichtere kleding. Een korte broek neemt nou eenmaal minder ruimte in beslag dan een skibroek. Voor reizen naar warme gebieden heb je voldoende aan een tas met een inhoud tussen de 55 en 80 liter.

Iedereen is verschillend en daarom is de keuze van een backpack erg afhankelijk van wat voor persoon jij bent. Lange mensen kunnen gemakkelijker met een grote backpack lopen dan korte. De kleding van korte mensen nemen dan weer minder ruimte in, waardoor zij sneller genoeg hebben aan een kleinere backpack. Er zijn ook tassen speciaal gemaakt voor dames. Deze sluiten bij dames nauw aan op de rug waardoor de belasting van de rug wordt verminderd.

Wij raden je dan ook aan om de tas te testen voordat je deze daadwerkelijk meeneemt op reis. Vul de tas door middel van wat kleding en eventueel een paar schoenen om een realistisch idee te krijgen van een volle backpack. Stel de banden van de tas goed af en loop er een stuk mee. Zo kun je bepalen of de pasvorm voor jou de juiste is en kom je op reis niet voor verassingen te staan.

Eigenschappen van de tas

Er zijn veel verschillende extra’s die een tas kan hebben. Wanneer er verdere afstanden met meer gewicht gelopen wordt, is het prettig een tas te hebben met een heupband, deze zorgt ervoor dat het gewicht niet alleen op de schouders rust, maar dat het meeste gewicht op de heupen hangt.

Sommige tassen hebben een ingebouwde regenhoes om de spullen droog te houden tijdens een regenbui. Heeft de tas deze niet, dan kan een regenhoes ook als losse hoes worden aangeschaft. Tijdens een lange wandeling is het belangrijk dat je genoeg drinkt. Daarom zijn er tassen die voorzien zijn van een waterzak met een slangetje, zodat tijdens het lopen gedronken kan worden zonder dat de tas van de rug gehaald moet worden.

Tassen zijn er met twee verschillende rugpanden. Er zijn tassen met een massieve rugpand of met een rugpand met meshframe. Het meshframe is een strak gespannen gaas tussen de rug en de tas, waardoor de tas niet direct op de rug zit. Dit zorgt voor een goede ventilatie en zorgt ervoor dat je niet snel gaat zweten. Bij de massieve rugpand zit de tas wel direct tegen de rug. Hier vindt minder goede ventilatie plaats van bij een meshframe, maar wanneer je lang moet lopen met een zware tas raden wij je aan voor deze te kiezen. Tassen met een massieve rugpand dragen stabieler en doordat de tas direct tegen de rug zit, wordt het gewicht verdeeld.

Tips

Hoe stel ik de tas af?

Om zo comfortabel mogelijk met een zware tas te kunnen lopen, is het handig de tas goed af te stellen. Dit kun je het beste doen door de tas eerst in te pakken. Doe daarna alle banden losser dan normaal. Doe de tas om en trek de heupband zo strak mogelijk. Dit kan even raar of oncomfortabel aanvoelen, maar deze gaat vanzelf goed zitten. Trek de schouders zo hoog mogelijk op en trek dan de schouderbanden aan, laat de schouders weer in normale positie zakken en dan zitten de schouderbanden goed. Het kan lijken of deze heel los zitten maar dit is de bedoeling. De armen moeten goed kunnen bewegen en goed doorbloed blijven. Het is de bedoeling dat het gewicht op de heupen hangt en niet op de schouders, zo kun je het veel langer volhouden en heb je het minst las van de tas. Bij veel tassen zitten op de heup- en schouderbanden nog kleine stabilisatiebanden. Wanneer je deze aantrekt, komt de tas dichter op de rug te zitten. Bij een zware tas is het aan te raden deze zo dicht mogelijk op de rug te dragen.

Hoe pak ik de tas het beste in?

Naast het juist afstellen van de tas is ook het inpakken van de tas bepalend om comfortabel te kunnen wandelen. Bij het inpakken is het belangrijk om het gewicht goed te verdelen, om de tas zo stabiel mogelijk te kunnen dragen. Doe geen harde en puntige spullen aan de achterkant van de tas, zorg dat dit plat is zodat er niets in de rug steekt. Hang niet te veel spullen aan de buitenkant van de tas. Dit vermindert de stabiliteit en deze spullen kunnen nat worden wanneer het gaat regenen.

Doe onder in de tas lichte spullen die niet kapot kunnen, zoals een slaapzak of kleding. Daar bovenop, tegen de rug, komen de zwaardere dingen zoals voedsel of metalen voorwerpen. Naast de zware spullen komen de wat minder zware spullen zoals een jas of trui om de spullen goed vast te zetten waardoor deze niet kunnen schuiven. In de bovenklep/topflap kun je kleine, belangrijke spullen opbergen zoals geld en een paspoort. Bij deze klep kun je gemakkelijk komen en hoef je niet de hele te legen als je bij deze spullen nodig hebt.

De tas schoon houden

Volledig waterdichte tassen bestaan niet. Tassen kunnen wel een waterdichte coating hebben. Om deze zo lang mogelijk goed te houden is het verstandig de tas niet met chemische schoonmaakmiddelen schoon te maken. Water met vloeibare zeep is voldoende. Laat het vuil op de tas eerst uitharden, zodat je het er daarna gemakkelijk af kunt borstelen.

Toch nog vragen over de wandeltassen? Stel ze gerust aan onze klantenservice.