Wandelkleding
Slecht weer bestaat niet, maar het dragen van slechte kleding wel. Of je nu een fanatieke, beginnende of gevorderde wandelaar bent, een wandeling begint thuis al met het uitkiezen van de juiste wandelkleding. Wat je meeneemt is afhankelijk van de weersomstandigheden en het gebied waar de wandeling plaatsvindt. Wij vertellen je graag meer over hoe je je kunt voorbereiden op alle verschillende weersomstandigheden. Lees hier...Welke outdoor kleding heb ik nodig?
Op Plutosport.nl vind je zowel voor dames als voor heren een ruim aanbod aan wandelkleding van verschillende bekende outdoor merken. Ga je wandelen samen met kinderen, ook daar is over nagedacht! Je vindt namelijk ook voor meisjes en jongens vrolijke en comfortabele wandelkleding.
Tijdens het wandelen raden wij aan meerdere lagen wandelkleding te dragen, zodat je je kan voorbereiden op de verschillende weersomstandigheden. Door het dragen van verschillende lagen hoef je het nooit heel warm of heel koud te hebben. Wandelkleding is onder te verdelen in drie lagen. De eerste laag is de onderlaag, daaroverheen komt de tussenlaag en als laatste komt de buitenlaag. Het is niet altijd nodig om al deze lagen te dragen. Afhankelijk van de weersvoorspellingen kies je welke lagen je gaat aantrekken tijdens het wandelen. Op een warme zomerdag is alleen de tussenlaag bijvoorbeeld al genoeg, terwijl je in de winter kunt kiezen sommige lagen te verdubbelen. Hieronder leggen wij alles uit over het 3-lagen systeem en welke kledingstukken behoren tot welke laag.
Thermokleding tijdens het wandelen
De eerste laag, oftewel de onderlaag, is een vochtregulerende laag en tevens ook de eerste verwarming. Deze laag wordt alleen gedragen bij koud of nat weer. Deze laag moet het zweet goed af kunnen voeren naar de tweede laag, zodat je warm en droog blijft. Katoen is voor deze laag niet geschikt, dit neemt het zweet wel op maar houdt het daarna vast. De kleding gaat dan juist zwaar en nat aanvoelen. Wandelkleding gemaakt van polyester of polypropyleen is wel geschikt als materiaal van deze laag. Deze neemt het zweet op en geeft het snel door aan de tweede laag. Het is belangrijk dat de eerste laag een strakzittend shirt is, bijvoorbeeld in de vorm van thermokleding. Op warme dagen is het niet nodig om een onderlaag te dragen.
Outdoor shirt of outdoor polo
De tweede laag, de tussenlaag, is bedoeld om de warmte op te slaan en het zweet verder af te voeren naar de volgende laag. De tussenlaag bestaat uit een iets wijder kledingstuk. Deze laag moet wijder zitten, omdat er zo tussen de onderlaag en de tussenlaag een warme, isolerende luchtlaag kan ontstaan die warmte goed vasthoudt. Ook deze laag moet bestaan uit goed ademende kleding. Op warme dagen is het niet nodig om een onderlaag te dragen, kies dan bijvoorbeeld voor een wandelshirt of wandelpolo met korte mouwen. Let er wel op dat de shirts niet gemaakt zijn van katoen, dit zorgt er namelijk voor dat transpiratievocht minder snel afgevoerd kan worden.
Wil je wandelen in het najaar of beginnende lente en is de temperatuur nog net niet warm genoeg? Een goede tussenlaag kan ook een bodywarmer zijn, draag daaronder gewoon een shirt met lange mouwen. In de winter is een fleecevest een goede tussenlaag, hieronder wordt dan wel een onderlaag gedragen. Zorg ervoor dat de tussenlaag nooit strak zit, zodat er een isolerende luchtlaag kan ontstaan die de warmte vasthoudt.
De outdoor broek
De wandelbroek hoort ook bij de tussenlaag. Wij raden je af tijdens het wandelen een spijkerbroek te dragen. Dit zijn wel sterke broeken, maar deze zijn te warm en voeren geen vocht af. Spijkerbroeken kunnen alleen gedragen worden bij koud, droog weer. Wanneer de broek nat wordt, wordt deze zwaar en als het waait gaat dit koud aanvoelen en neemt misschien de kans dat je ziek wordt wel toe.
Wandelbroeken die geschikt zijn om in te wandelen zijn gemaakt van licht, sneldrogend materiaal. Sommige wandelbroeken zijn voorzien van afritsbare pijpen zodat je er ter plekke ook een korte broek van kunt maken, handig wanneer het buiten warmer is dan je dat je had verwacht. Zorg er wel voor dat de rits boven de knie valt zodat deze niet gaat irriteren tijdens de wandeling. Ook hebben wandelbroeken vaak veel zakken waar spullen in opgeborgen kunnen worden. Het is fijn hier gebruik van te maken als je weinig meeneemt en een korte wandeling maakt. Ga je een langere wandeling maken en/of neem je grote en zware bagage mee, dan is verstandiger om de spullen mee te nemen in een wandelrugzak.
Softshell jas of regenjas tijdens het wandelen
De derde en laatste laag is de buitenlaag, oftewel een outdoor jas. Deze laag moet bescherming bieden tegen wind, regen en sneeuw. Het is verstandig om deze laag altijd mee te nemen tijdens een wandeling. Het weer kan altijd omslaan en anders kan deze laag van pas komen wanneer je bijvoorbeeld pauze houdt. Als buitenlaag kun je gebruik maken van een regenjas, softshell jas of poncho, waarvan de laatste eigenlijk vooral geschikt is voor een zomerse bui. Let er wel op dat de buitenste laag wind en regen buiten moet houden, maar transpiratievocht moet kunnen afvoeren aan de buitenlucht.
Bescherm je hoofd tegen kou en zon
In de zomer is het belangrijk een outdoor pet te dragen, deze zorgt ervoor dat je niet verbrand en geen zonnesteek oploopt. In de winter verliest het lichaam veel energie omdat het zichzelf warm moet houden. Veel van deze energie gaat verloren via het hoofd. Om energieverlies in de winter te beperken, raden wij je aan een outdoor pet of muts te dragen tijdens het wandelen.
Outdoor sokken
Blaren zijn het grootste struikelblok voor wandelaars. Deze worden vaak veroorzaakt doordat de verkeerde sokken worden gebruikt. Zorg dat je de juiste maat sokken draagt met de juiste eigenschappen. Wandelsokken zijn voorzien van platte naden waardoor irritaties worden voorkomen en de vocht afvoerende eigenschappen houden de sokken droog.
Tip
Was nieuwe outdoor sokken voordat je deze draagt tijdens een wandeling. Dit zorgt dat de sokken minder glad zijn waardoor je voeten minder schuiven in de wandelschoenen.
Ondertussen op het blog:
- Hoe draag je een Buff?
- Softshell versus fleece
- Waarom Craft thermokleding zo populair is?