Wandelkleding

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Of je nou fanatiek, beginnend of gevorderd loper bent, een wandeling begint thuis al met het uitkiezen van de juiste kleding. Wat je meeneemt is afhankelijk van de weersomstandigheden en het gebied waar de wandeling plaatsvindt. Wij vertellen je graag meer over hoe je je kunt voorbereiden op alle verschillende weersomstandigheden. Lees hier...

Producten 1-24 van 739

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 739

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Het 3-lagen systeem

Door meerdere lagen kleding te dragen kun je je voorbereiden op de verschillende weersomstandigheden. Zo kun je lagen aan- of uit trekken tijdens de wandeling zodat je het nooit heel warm of heel koud hoeft te hebben.

Wandelkleding is onder te verdelen in drie lagen. De eerste laag is de onderlaag, daarover komt de tussenlaag en als laatste komt de buitenlaag. Het is niet altijd nodig om al deze lagen te dragen. Op een warme zomerdag is alleen de tussenlaag bijvoorbeeld al genoeg, terwijl je in de winter kunt kiezen sommige lagen te verdubbelen. Hieronder leggen wij alles uit over het 3-lagen systeem.

De onderlaag

De eerste laag, oftewel de onderlaag, is een vochtregulerende laag en tevens ook de eerste verwarming. Deze laag wordt alleen gedragen bij koud of nat weer. Deze laag moet het zweet goed af kunnen voeren naar de tweede laag, zodat je warm en droog blijft. Katoen is voor deze laag niet geschikt, dit neemt het zweet wel op maar houdt het daarna vast. De kleding gaat dan juist zwaar en nat aanvoelen. Kleding van polyester of polypropyleen zijn wel geschikt als materiaal van deze laag. Deze neemt het zweet op en geeft het snel door aan de tweede laag. Het is belangrijk dat de eerste laag een strak zittend shirt is. De onderlaag wordt veel gedragen in de vorm van thermokleding. Op warme dagen kun je kiezen geen onderlaag te dragen.

De tussenlaag

De tweede laag, de tussenlaag, is bedoeld om de warmte op te slaan en het zweet verder af te voeren naar de volgende laag. De tussenlaag bestaat uit een iets wijder kledingstuk. Deze laag moet ieder wijder zitten, omdat er zo tussen de onderlaag en de tussenlaag een warme, isolerende luchtlaag kan ontstaan die warmte goed vasthoudt. Ook deze laag moet bestaan uit goed ademende kleding. Op warme dagen is het niet nodig om een onderlaag te dragen. Kies in dat geval voor een strakker shirt dat niet van katoen gemaakt is, waardoor transpiratievocht snel afgevoerd kan worden.

In de winter is een fleece vest een goede tussenlaag, hieronder wordt dan wel een onderlaag gedragen. Zorg ervoor dat de tussenlaag nooit strak zit, zodat er een isolerende luchtlaag kan ontstaan die de warmte vasthoudt.

De broek

De broek hoort ook bij de tussenlaag. Wij raden je af tijdens het wandelen een spijkerbroek te dragen. Dit zijn wel sterke broeken, maar deze zijn warm en voeren geen vocht af. Spijkerbroeken kunnen alleen gedragen worden bij koud, droog weer. Wanneer de broek nat wordt, wordt deze zwaar en als het waait gaat dit koud aanvoelen.

Broeken die wel geschikt zijn om in te wandelen zijn de broeken gemaakt van licht, sneldrogend materiaal. Sommige wandelbroeken zijn voorzien van afritsbare pijpen zodat je er ter plekke ook een korte broek van kunt maken. Zorg er wel voor dat de rits boven de knie valt zodat deze niet gaat irriteren tijdens de wandeling. Ook hebben wandelbroeken vaak veel zakken waar spullen in opgeborgen kunnen worden. Het is fijn hier gebruik van te maken als je weinig meeneemt en een korte wandeling maakt. Ga je een langere wandeling maken en/of neem je grote en zware bagage mee, dan is verstandiger om de spullen mee te nemen in een rugtas.

De buitenlaag

De derde en laatste laag is de buitenlaag. Deze laag moet bescherming bieden tegen wind, regen en sneeuw. Het is verstandig om deze laag altijd mee te nemen tijdens een wandeling. Het weer kan altijd omslaan en anders kan deze laag van pas komen wanneer je bijvoorbeeld pauze houdt. Als buitenlaag kun je gebruik maken van een regenjas, softshelljas of poncho, waarvan de laatste eigenlijk vooral geschikt is voor een zomerse bui. Let er wel op dat de buitenste laag wind en regen buiten moet houden, maar transpiratievocht moet kunnen afvoeren aan de buitenlucht.

Het hoofddeksel

In de zomer is het belangrijk een pet te dragen, deze zorgt ervoor dat je niet verbrand en geen zonnesteek oploopt. In de winter verliest het lichaam veel energie omdat het zichzelf warm moet houden. Veel van deze energie gaat verloren via het hoofd. Om energieverlies in de winter te beperken, raden wij je aan een pet of muts te dragen tijdens het wandelen.

Wandelsokken

Blaren zijn het grootste struikelblok voor wandelaars. Deze worden vaak veroorzaakt doordat de verkeerder sokken worden gebruikt. Zorg dat je de juiste maat sokken draagt met de juiste eigenschappen. Wandelsokken zijn voorzien van platte naden waardoor irritaties worden voorkomen en de vocht afvoerende eigenschappen houden de sokken droog. Was nieuwe sokken voordat je deze draagt tijdens een wandeling. Dit zorgt dat de sokken minder glad zijn waardoor je voeten minder schuiven in de wandelschoenen.

Ondertussen op het blog:
- Hoe draag je een Buff?
- Softshell versus fleece
- Waarom Craft thermokleding zo populair is?