Voetbalschoenen

Om optimaal te kunnen presteren op het voetbalveld is het belangrijk om de juiste voetbalschoenen te dragen. Maar hoe kies je de juiste voetbalschoenen? Er zijn een aantal verschillende factoren waar je rekening mee moet houden, denk bijvoorbeeld eens aan de ondergrond waarop je speelt, het materiaal van de voetbalschoen en natuurlijk de maat van jouw voet!

Lees meer...

Producten 1-24 van 169

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 169

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Hoe kies je de juiste voetbalschoen?

Laat je niet alleen leiden door de mooie en felle kleuren van de voetbalschoenen, maar kijk ook goed naar wat voor jou de geschikte voetbalschoenen zijn. De belangrijkste aspecten waar rekening mee gehouden moet worden zijn het materiaal van de voetbalschoen en natuurlijk de ondergrond waarop de schoenen gebruikt gaan worden.

Leren of synthetische voetbalschoen?

Het materiaal van de voetbalschoen speelt een grote rol als je nieuwe voetbalschoenen gaat kopen. Wil je voetbalschoenen van leer? Deze voelen aan als een tweede huid, maar hebben vaak wel wat onderhoud nodig. Wil je juist de snelste op het veld zijn? Dan kun je beter kiezen voor een lichte, synthetische schoen.

Iedere voetbalschoen heeft een eigen productomschrijving waarin exact beschreven staat over welke eigenschappen de voetbalschoen beschikt en welke specificaties de schoen heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld veel schoenen die op de bovenkant voorzien zijn van rubberen strips, waardoor je meer grip en balcontrole hebt. Ook zijn er verschillende modellen met een asymmetrische vetersluiting, wat ervoor zorgt dat het raakoppervlak vergroot wordt en je minder kans hebt om de bal verkeerd te raken.

Welke voetbalschoenen voor welke ondergrond?

Als je nieuwe voetbalschoenen gaat kopen, is het verstandig om van tevoren te bedenken op welke ondergrond de voetbalschoenen gebruikt gaan worden. Speel je op natuurgras? Dan is het handig om te kiezen voor een voetbalschoen met een vaste nop of een schroefnop. Maar speel je voornamelijk op kunstgras? Dan kun je natuurlijk beter kiezen voor een speciale kunstgrasschoenen! Wanneer je met een kunstgrasschoen op natuurgras speelt, zul je merken dat je sneller uitglijdt. Anderzijds heb je, als je met een natuurgrasschoen op kunstgras speelt, meer kans dat de voet blokkeert in het stugge kunstgras. Het dragen van de verkeerde voetbalschoenen kan dus een lelijke blessure veroorzaken.

De verschillende type voetbalschoenen zijn te verdelen in vijf verschillende categorieën, deze categorieën kun je vaak terugvinden in de productnamen van de voetbalschoenen. De vijf categorieën zijn FG, SG, TF, AG en IN.

Natuurgras voetbalschoenen
FG staat voor firm ground. De FG voetbalschoenen hebben vaak een langwerpige of korte nop, die zorgt voor veel grip op natuurgras. Of je een langwerpige of korte nop wilt, is een persoonlijke keuze. De noppen zitten vast aan de zool en kunnen niet worden vervangen. Het wordt sterk afgeraden om firm ground voetbalschoenen op kunstgras te gebruiken, de schoenen slijten namelijk een stuk sneller op kunstgras en daardoor komt de fabrieksgarantie te vervallen.

Zacht/nat natuurgras voetbalschoenen
SG staat voor soft ground. De SG voetbalschoen is geschikt voor het voetballen op zachte en/of natte velden. Deze voetbalschoenen hebben lange, metalen schroefnoppen, die voor veel grip zorgen en daardoor wordt de kans op uitglijden aanzienlijk verkleind. Deze schoen wordt veel gebruikt door keepers.

Turf voetbalschoenen
TF staat voor turf. Onder TF voetbalschoenen zitten veel korte noppen. De korte noppen zorgen voor een goede grip op een harde ondergrond, zoals bijvoorbeeld kunstgrasvelden, gravelvelden of zelfs bevroren velden.

Kunstgras voetbalschoenen
AG staat voor artificial ground. De AG voetbalschoenen zijn geschikt om mee op kunstgras te spelen. Door de korte noppen is de kans klein dat je vast komt te zitten in het kunstgras en daardoor een lelijke blessure oploopt. De noppen zijn hard en slijtvast, waardoor je lang plezier kunt hebben van deze voetbalschoenen.

Zaalvoetbalschoenen
IN staat voor indoor. Indoor voetbalschoenen zijn geschikt voor het gebruik in de zaal. Door het speciale patroon van de zool bieden deze voetbalschoenen veel grip en dit zorgt natuurlijk voor veel bewegingsvrijheid op de houten of kunststof vloer.

Multiground voetbalschoenen
MG staat voor multiground. MG voetbalschoenen hebben een combinatie van AG noppen en FG noppen, hierdoor kun je er zowel op kunstgras als op natuurgras mee voetballen. Met de MG voetbalschoenen sla je nooit de plank mis, je hebt namelijk altijd de juiste schoenen bij je!

Hoe onderhoud ik mijn voetbalschoenen?

Om te zorgen dat de voetbalschoenen zo lang mogelijk netjes blijven, is het van belang dat je deze goed onderhoudt. Allereerst is het belangrijk om je voetbalschoenen na een training of wedstrijd goed te laten luchten, laat ze dus niet de hele week in je tas zitten! Daarnaast is het bijvoorbeeld aan te raden om de voetbalschoenen na ieder gebruik goed schoon te maken met een borsteltje en een beetje water. Let op! Gebruik hierbij geen schoonmaakmiddel, dit kan namelijk de stiksels van de voetbalschoenen aantasten. Bij leren voetbalschoenen is het belangrijk om ze eens per week in te vetten met ledervet. Dit houdt het leer soepel en voorkomt dat het materiaal gaat scheuren. Laat de voetbalschoenen vervolgens op een natuurlijke wijze drogen en vermijd hierbij contact met de verwarming of direct zonlicht. Zijn je voetbalschoenen erg nat geworden? Dan kun je een paar krantenproppen in de schoenen stoppen om het droogproces te versnellen. Als je dit niet doet, is de kans groot dat de voetbalschoenen gaan stinken en er uiteindelijk schimmel in zal komen te staan.

Welke maat voetbalschoen heb ik nodig?

Net als bij alle andere schoenen is het ook bij voetbalschoenen heel belangrijk om de juiste maat te kiezen. Wanneer je te veel ruimte in de voetbalschoenen hebt, zorgt dat voor speling en dat kan leiden tot blaren of zelfs enkelblessures. Wist je dat iedere voetbalschoen voorzien is van een maattabel? Hierin staat precies beschreven welke voetlengte past bij welke maat! Bij het eerste gebruik van de voetbalschoenen kun je ze een beetje nat maken met warm maken met warm water, dit zorgt er namelijk voor dat de voetbalschoenen zich naar de voeten gaan vormen. Heb jij je oog laten vallen op de populaire voetbalschoenen met een hoge boord? Dan is de kans groot dat je aan het begin nog even moet wennen als je de strakke voetbalschoenen aantrekt, maar als je ze eenmaal aan hebt zitten ze supercomfortabel!

Ondertussen op het blog:
- Wat heb je nodig als je kind op voetbal gaat?
- Welke voetbal moet ik kopen?
- Cruyff Teamwear versus Nike Teamwear