Direct €2,50 korting? Meld je nu aan voor ons spaarprogramma!

Hoe behandel je een sportblessure?

Een ongeluk zit in een klein hoekje en zeker tijdens het sporten kan er nog wel eens wat misgaan. Een verkeerde beweging, een ongelukkig duel met je tegenstander of een sprong waarbij je verkeerd terechtkomt, je ontkomt er soms niet aan. Vrijwel elke sporter heeft wel eens te maken gehad met een sportblessure en dan hebben we het nog niet eens over de blessures die gewoon in het dagelijks leven opgelopen worden.

Hoe ontstaan sportblessures?

Zoals de naam al een beetje doet vermoeden, ontstaat een sportblessure natuurlijk tijdens het beoefenen van een sport! Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een slijmbeursontsteking in de elleboog, een verstuikte enkel of een polsbreuk. Als een sportblessure plotseling ontstaat, noem je dit een acute sportblessure. Een acute sportblessure kan bijvoorbeeld een botsing of een val als oorzaak hebben, de acute blessures ontstaan dan ook meestal tijdens contactsporten. Maar een sportblessure kan ook geleidelijk ontstaan, dit wordt vaak een chronische sportblessure of een overbelastingsblessure genoemd. Vaak ontstaat zo'n sportblessure door het langdurig verkeerd uitoefenen van een bepaalde beweging of het gebruik van verkeerd materiaal. Ook je fitheid, lichaamsbouw of bewegingspatroon kan natuurlijk één van de oorzaken zijn van een sportblessure.

Hoe voorkom je een sportblessure?

Een sportblessure kan niet altijd voorkomen worden, acute blessures zijn bijvoorbeeld (bijna altijd) onoverkomelijk. Maar bij andere sportblessures geldt toch wel dat je met een goede voorbereiding al een grote stap in de goede richting zet! 

Kies het juiste materiaal

Een groot deel van de sportblessures kan voorkomen worden door voldoende aandacht te besteden aan je materiaal:

  • Gebruik goed schoeisel dat geschikt is voor het veld of de baan waar je op sport;
  • Draag beschermende kleding indien dat gewenst of verplicht is bij jouw sport, denk bijvoorbeeld aan scheenbeschermers bij voetbal en een bitje bij hockey;
  • Gebruik materiaal dat afgestemd is op jouw maten, zorg er bijvoorbeeld voor dat je een tennisracket hebt met de juiste gripmaat of draag skates die niet te groot of te klein zijn.

Kies de juiste preventieve hulpmiddelen

Ook preventieve hulpmiddelen kunnen de kans op een sportblessure aanzienlijk verkleinen:

  • Een brace is een hulpmiddel dat extra stabiliteit en/of compressie kan bieden rondom gewrichten;
  • Door een lichaamsdeel in te tapen kun je bijvoorbeeld een vochtophoping of ontsteking verminderen, maar met de tape kun je ook de lichaamshouding verbeteren;
  • Een paar inlegzolen in je schoenen kan nét dat beetje extra steun en demping geven, waardoor je blessures kunt voorkomen.

Wanneer ga je naar een sportarts?

In veel blessuregevallen kan een brace ondersteuning bieden. Bij de volgende klachten raden wij je toch aan om even een bezoekje te brengen aan een arts of fysio:

  • Gewichtsverlies;
  • Nachtelijke pijn (pijn in ruststand);
  • Toenemende pijn;
  • Pijn is nog niet afgenomen na 2 à 3 weken;
  • Koorts;
  • Krachtverlies;
  • Uitvalverschijnselen.

De twee meest essentiële factoren bij een blessure zijn vocht en stabiliteit. Ben je op zoek naar een brace? Dan kun je op basis van deze factoren bepalen welke brace jij nodig hebt. Als je nog veel last hebt van vocht rond het gewricht, heb je een brace nodig die druk biedt. Is het gewricht niet (meer) dik, maar heb je veel last van instabiliteit, kies dan voor een brace die extra stabiliteit biedt.

Lees meer tips, trends & adviezen voor blessures

Enkelblessure?
Blessure support

Enkelblessure?

Het is iedereen wel eens gebeurd.. na het verkeerd (of überhaupt niet) inschatten van dat vervelende afstapje of het missen van die losliggende tegel verlies je je balans en klapt je enkel dubbel. Het komt geregeld voor dat er enkels flink dubbel klappen en dit kan voor pijnlijke taferelen zorgen.

arrow-right Lees meer
Elleboogblessure?
Blessure support

Elleboogblessure?

Tennis, golf, basketbal, handbal... veel sporten waarbij het ellebooggewricht constant aan het werk wordt gezet. Maar ook in het dagelijks leven ontkom je er niet aan. Des te belangrijker dat deze in alle richtingen soepel kan blijven bewegen en dat blessures voorkomen worden.

arrow-right Lees meer
Polsblessure?
Blessure support

Polsblessure?

Typen, autorijden of stofzuigen.. bij al deze handelingen is de pols betrokken. Een blessure aan dit gewricht zorgt dan ook voor flinke beperkingen in het dagelijks leven, zoals een kopje koffie drinken of je haar wassen. Die polsblessure kan flink pijnlijk zijn.

arrow-right Lees meer
Knieblessure?
Blessure support

Knieblessure?

Bij veel (contact)sporten loop je de kans op een knieblessure. Maar wat doe je als je last hebt van je knie? Moet je stil gaan zitten of juist in beweging blijven? Hoe ga je met een knieblessure om? Wat is wel en niet verstandig?

arrow-right Lees meer