Wat is het verschil tussen skeelers en skates?

De woorden skeelers en skates worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar wat is nou eigenlijk het grote verschil tussen deze twee?
En waarom is er zoveel verwarring ontstaan rondom het gebruik van deze woorden?

inline skatesinline skates

Wat zijn inline skates?

Inline skates zijn vooral bedoeld voor recreatieve tochten en fitness skaten. Tijdens een recreatieve tocht ligt de focus vooral op het genieten van het buiten zijn en minder op snelheid. Bij fitness skaten draait het natuurlijk helemaal om het doen van een goede work-out, wist je trouwens dat je tijdens het fitness skaten (bijna) alle spieren in je lichaam gebruikt?

Hoeveel wielen hebben skates?

De oorspronkelijke skates hebben vier wielen en een remblokje, maar daaraan kun je een skate allang niet meer herkennen! Er zijn namelijk ook skates met bijvoorbeeld drie wielen en géén remblokje. Skates met drie wielen hebben vaak grotere wielen en hiermee kun je heel gemakkelijk snelheid maken. Heb je skates met vier wielen? Dan moet je iets harder werken om vaart te maken t.o.v. skates met drie wielen!

Wat is de hardheid van skatewielen?

Qua hardheid van de wielen voor het recreatief of fitness skaten wordt meestal een waarde tussen 80A en 86A aangeraden. Met deze hardheid heb je voldoende grip, maar zijn de wielen ook voldoende hard om gemakkelijk te rollen! Daarnaast kun je met deze hardheid ook over oneffenheden rijden zonder dat je gelijk onderuitgaat, da's wel zo fijn toch?

inline skatesinline skates

Welke maat skates heb ik nodig?

Het is belangrijk dat skates niet te krap én niet te ruim zitten, je kunt dan last krijgen van bepaalde drukpunten op de voet of juist blaren krijgen door het schuiven in de schoen. En last van je voeten tijdens het skeeleren is natuurlijk wel het laatste dat je wilt! Over het algemeen kun je er dan ook voor kiezen om skates van ongeveer één maat groter dan je eigen schoenmaat te kopen. Tijdens het passen van de skates kun je in de skatehouding gaan staan door je knieën te buigen, je zult merken dat je hielen dan nog een stukje naar achter zullen schuiven. Komen je tenen niet tegen de voorkant en zitten de skates niet te los? Dan heb je de juiste maat te pakken!

Tip: Bij veel skates kun je een maattabel vinden, hierin kun je aan de hand van de lengte van je voet controleren welke maat skates bij jou past.

Waar kan ik veilig skaten?

Skates met drie en vier wielen zijn wendbaar en kunnen gemakkelijk over oneffenheden heen rijden. Hierdoor zijn ze dus zeer geschikt om op een gewoon voet- of fietspad te gebruiken en kun je dus ook in de stad lekker je gang gaan!

Tip: Tijdens zowel het skeeleren als het skaten gebruik je ongeveer alle spieren in je lichaam, houd er (vooral in het begin) rekening mee dat je de dag of de dagen erna een beetje spierpijn kunt voelen!

skeelersskeelers

Wat zijn skeelers?

Skeelers worden ook wel speed skates genoemd en kun je vergelijken met noren. Nu weet je gelijk waar skeelers voor bedoeld zijn, namelijk voor het maken van heel veel snelheid en het rijden van lange afstanden.

Hoeveel wielen hebben skeelers?

Vroeger hadden skeelers vijf wielen, omdat je met extra wielen harder kon afzetten en daardoor meer snelheid kon maken. In de loop der jaren werden de wielen groter, want met grotere wielen kun je nóg eenvoudiger snelheid maken. Waarom hard werken als het ook makkelijk kan!? Hierdoor was er geen ruimte meer voor vijf wielen aan het frame en hebben de meeste skeelers vier of drie wielen.

Welke skeelerwielen heb ik nodig?

Naast de hoeveelheid wielen is het ook belangrijk om te kijken naar de hardheid van de wielen. De hardheid van de wielen is heel bepalend voor hoeveel grip de skeelers bieden en daarnaast bepalen ze ook voor een groot gedeelte hoe hard je ermee kunt rijden! De hardheid van de wielen wordt uitgedrukt in een bepaalde A-waarde. De hardheid van de skeelerwielen ligt meestal tussen 84A en 90A, daarmee zijn de skeelerwielen een stukje harder dan de wielen van skates. De iets hardere wielen hebben een hoger rolvermogen en slijten iets minder snel!

Tip: Heb je zwakke enkels? Er zijn tegenwoordig ook skeelers verkrijgbaar met een (half)hoge schoen.

skeelersskeelers

Waar kan ik veilig skeeleren?

Met skeelers kun je het beste op een skeelerbaan of een netjes geasfalteerd fietspad skeeleren. Door het lange en stevige frame van de skeelers, ben je op skeelers een stuk minder wendbaar, de skeelers zijn dan ook vooral bedoeld om te gebruiken op lange, rechte stukken.

Is skeeleren goed voor je?

Tijdens het skeeleren gebruik je meer dan 640 spieren en kun je zo’n 600 calorieën per uur verbranden! Je been- en bilspieren worden continu gebruikt, maar om goed in balans te blijven, worden ook je rug- en buikspieren constant aangesproken. Door regelmatig te skeeleren bouw je spiermassa en uithoudingsvermogen op, je zult dan ook merken dat je steeds langere afstanden af kunt leggen.

Tip: Skeelers hebben geen remblokje, waardoor je eerst goed moet oefenen om te stoppen. Je kunt dan bijvoorbeeld net als bij schaatsen remmen door je benen afwisselend een beetje met de neus naar binnen neer te zetten.

skeelers versus skatesskeelers versus skates

De beste skeelers of de beste skates?

Het verschil tussen skeelers en skates is door de jaren heen enorm verkleind. Dit komt o.a. doordat het stunt skaten niet zo populair meer is en het fitness skaten een flinke opmars gemaakt heeft, hiervoor hebben de skates wat upgrades gehad en lijken ze nu qua functionaliteit meer op skeelers! Tijdens recreatieve tochten en het fitness skaten werk je aan je conditie, train je je hele lichaam en is snelheid van ondergeschikt belang, skates zijn hier helemaal geschikt voor! Door de hoge schoen bieden ze veel ondersteuning rond de enkels, door het kortere frame ervaar je meer wendbaarheid en indien er een remblokje aanwezig is, kun je ook nog eens heel gemakkelijk tot stilstand komen! Maar als je veel lange tochten wilt gaan rijden op vooral rechte wegen en hierbij hoge snelheden wilt bereiken, dan kun je beter kiezen voor skeelers! Skeelers hebben een zeer stevig frame, hebben vaak zeer slijtvaste wielen en door de (meestal) lage schoen, kun je de ideale skeelerhouding aannemen!