Skates met drie of vier wielen?

Om optimaal te kunnen genieten van een rondje skaten, is het wel belangrijk om skates te hebben die goed bij jou passen! Ben je toe aan nieuwe inline-skates, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij leggen je graag het verschil uit tussen skates met drie wielen en skates met vier wielen!

 

skatesskates

Waarom skates met drie wielen?

Inline-skates met drie wielen worden ook wel triskates genoemd en zijn momenteel helemaal hip! Maar waarom zijn deze triskates ineens zo populair? En zitten er ook nadelen aan skates met drie wielen?

De voordelen van skates met drie wielen

Triskates hebben vaak grotere wielen dan skates met vier wielen, deze grote wielen zorgen ervoor dat je extra veel en extra makkelijk snelheid kunt maken! Ook zijn triskates licht van gewicht! Ze hebben namelijk een wiel, twee lagers, een spacer én een as minder, waardoor je dus minder gewicht mee hoeft te sjouwen. Daarnaast geven de grote wielen minder trillingen door, waardoor je minder last zult hebben van bijvoorbeeld een slecht wegdek en je benen minder snel moe zullen worden. Triskates hebben vaak een kort frame en zijn hierdoor zeer wendbaar, vooral als je door de drukke binnenstad wilt manoeuvreren zijn deze skates dus ideaal!

De nadelen van skates met drie wielen

Dat je lekker veel snelheid kunt maken met de triskates is voor veel mensen natuurlijk een groot voordeel, maar sommige mensen zullen dit wat minder waarderen... Voor je met de triskates op pad gaat, is het dus wel handig als je goed kunt remmen!

skatesskates

Waarom skates met vier wielen?

Deze klassieker ken je natuurlijk wel! Dat deze inline-skates na al die jaren nog steeds in deze vorm te koop zijn, zegt natuurlijk genoeg over het comfort en de kwaliteit ervan. Maar waarom zou je voor skates met vier wielen kiezen? Of waarom juist niet?

De voordelen van skates met vier wielen

Op skates met vier wielen moet je meer kracht zetten om snelheid te maken, hierdoor zul je meer vet verbranden én sneller spierweefsel aanmaken dan tijdens een rondje op triskates. Wil je in shape komen of blijven? Dan zijn de skates met vier wielen dus uitermate geschikt. Daarnaast hebben deze skates een langer frame dan de triskates en zijn hierdoor heel stabiel. Als je vaak lange, rechte stukken gaat skaten, kun je dus het beste kiezen voor skates met vier wielen! Ook zijn skates met vier wielen zeer geschikt voor beginnende skaters, je gaat er namelijk minder snel (te) hard op en daarnaast sta je stabieler op je benen door de kleine wielen. Veel skates met vier wielen hebben een remblokje waarmee je heel eenvoudig tot stilstand komen, maar lang niet alle skates hebben dit! Dus ga jij zelfverzekerder op pad met skates met een remblokje? Let hier dan op bij de aanschaf van je nieuwe skates!

De nadelen van skates met vier wielen

Heb jij die extra stabiliteit niet nodig en ga je niet skaten om in shape te komen? Dan is het natuurlijk een nadeel dat je harder moet werken om snelheid te maken... Daarnaast zul je oneffenheden op het wegdek meer voelen op de skates met vier wielen en ben je ook minder wendbaar dan op de triskates.

skatesskates

Welke maat skates heb ik nodig?

Als je de juiste skates gevonden hebt, is de volgende stap natuurlijk het uitzoeken van de juiste maat! Maar hoe weet je nu eigenlijk of de skates goed zitten?

Tip 1: Trek beide skates aan en maak de sluiting volledig vast, alleen dan kun je voelen of de skates goed zitten!

Tip 2: Draag tijdens het passen de sokken die je ook aan gaat trekken als je gaat skaten, zo kun je precies voelen hoe de skates daadwerkelijk zullen zitten als je op pad gaat!

Tip 3: De skates mogen niet te strak, maar ook zeker niet te los zitten. Als je rechtop staat, mogen je tenen bijna(!) de voorkant van de schoen aanraken. Maar als je in de skatehouding gaat zitten (met gebogen knieën), mogen je tenen níet de voorkant aanraken!

Tip 4: Draag je in het dagelijks leven zooltjes? Check dan goed of er genoeg ruimte is om deze ook in je skates te dragen!

Tip 5: Het is belangrijk om je nieuwe skates goed in te “lopen”. Het is aan te raden om in het begin steeds korte stukjes (30 – 45 minuten) te skaten op je nieuwe skates, zo kunnen je voeten er langzaam aan wennen en voorkom je blaren en andere ongemakken.