Wat trek ik aan tijdens het hardlopen?
In de zomer is het misschien makkelijker om te bepalen welke hardloopkleding je aantrekt. Maar hoe zit het als het wat kouder is, er veel wind staat of het regent? Deze weersomstandigheden zijn geen excuus om niet te gaan hardlopen. Kortom: welke hardloopkleding heb je nodig tijdens de verschillende weersomstandigheden?
Waar moet goede hardloopkleding aan voldoen?
Het allerbelangrijkste bij het kiezen van de juiste hardloopkleding is dat het functioneel moet zijn. De kleding moet van materiaal gemaakt zijn dat de lichaamstemperatuur reguleert, het transpiratievocht snel afvoert en bescherming biedt tegen wind en regen. Materialen die je veel ziet terugkomen zijn polyester en nylon, beide zijn vochtafvoerend waardoor ze sneller drogen en hebben vaak stretch wat de hardloopkleding comfortabel maakt.
Als je de juiste hardloopkleding aanschaft, kun je elk seizoen comfortabel en met plezier hardlopen. Goede (winter)hardloopkleding bestaat uit het drielagensysteem. Dit lagensysteem bestaat uit aangesloten thermokleding, een isolerende tussenlaag zoals een hardloopshirt en een buitenlaag zoals een ademend, winddicht en waterafstotend hardloopjack. Stijgen de temperaturen? Laat dan een laag kleding thuis zodat je het niet te warm krijgt tijdens het hardlopen.
First things first... sportondergoed!
Sportondergoed moet van ademend materiaal gemaakt zijn en het transpiratievocht snel afvoeren. Deze laag zit het dichtste tegen je lichaam aan en daarom is het van groot belang dat sportondergoed van het juiste materiaal gemaakt is en ondersteuning biedt. Er zijn sportonderbroeken voor heren en speciale sportbeha’s voor dames. Een sportonderbroek rekt nog meer mee en is naadloos in vergelijking met een normale boxer, hierdoor zitten de boxers erg comfortabel. Voor vrouwen is een sportbeha essentieel tijdens het hardlopen. Een sportbeha geeft meer ondersteuning en zorgt ervoor dat er niet te veel druk op je borsten komt te staan.
Ondershirt voor het hardlopen
Thermokleding zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft en dat transpiratie snel wordt afgevoerd. In de winter houdt deze kleding je warm terwijl de thermokleding die geschikt is te dragen in de zomer een verkoelende werking heeft. Thermokleding dat geschikt is voor de zomer moet goed aansluiten op het lichaam, terwijl thermokleding voor de winter juist losser om het lichaam moet zitten. Thermokleding is verkrijgbaar in de vorm van een shirt (lange- en korte mouwen of mouwloos) en een broek. Als je het snel koud hebt raden we aan om een ondershirt met lange mouwen te dragen, zo blijf je extra lang warm en droog. Begint de lente langzaamaan haar intrede te doen, dan kun je beter kiezen voor een ondershirt met korte mouwen.
Compressiekleding vs thermokleding
Wist je dat compressiekleding anders is dan thermokleding? Compressiekleding biedt ondersteuning terwijl thermokleding is ontworpen om de lichaamstemperatuur te reguleren. Compressiekleding is dunne kleding die druk uitoefent op de spieren. De kleding zorgt voor een betere houding en gaat blessures tegen. Door deze kleding te dragen herstellen je spieren sneller.
Wat is de beste hardloopbroek voor mij?
Wat betreft onderkleding is er de keuze uit een korte, een lange of een ¾ hardloopbroek. Er is keuze uit een strakke sportlegging, ook wel running tight genoemd, of een wijdere broek. Een sportlegging zit comfortabel en geeft je veel bewegingsvrijheid. Een wijdere hardloopbroek moet van een ademende, niet te zware stof gemaakt zijn. Als het niet te koud is kun je ook nog kiezen voor een hardloopshort. Koude knieën zijn gevoeliger voor blessures. Wanneer de temperatuur 15 graden°C of lager is wordt het dragen van een hardloopshort afgeraden. Het is ook mogelijk een thermobroek onder je hardloopbroek en -short te dragen, afhankelijk van de weersomstandigheden.
Koud weer op komst? Trek een thermobroek aan!
De thermobroek geeft je benen extra warmte en zorgt ervoor dat je benen droog blijven. De thermobroeken zijn gemaakt van ademend materiaal waardoor transpiratievocht ook gemakkelijk kan worden afgevoerd. Doordat de thermobroek strak om je lichaam zit dragen veel mensen er een hardloopshort overheen. Extra warm tijdens de koudere dagen!
Vergeet de hardloopsokken niet!
Begin je net met hardlopen? Ga dan zeker niet op je alledaagse sokken hardlopen maar kies voor speciale hardloopsokken! Door goede hardloopsokken te dragen voorkom je blessures en blaren. Er zijn verschillende soorten hardloopsokken. Belangrijk is dat de sokken naadloos zijn, ondersteuning bieden en transpiratievocht goed kunnen afvoeren. Naast de hardloopsokken zijn er ook compressiekousen.
Welke hardloopkleding draag je bij welke temperatuur?
Zoals al eerder benoemd kun je het beste met het drielagensysteem werken, zodat je het niet te koud maar ook niet te warm krijgt. Welke hardloopkleding je het beste kunt dragen bij welke temperatuur vind je hieronder:
- Kouder dan 0 °C: Zorg voor winter hardloopkleding! Draag een ondershirt, hardloopshirt met lange mouwen, hardloopjack, lange hardloopbroek en eventueel hardloophandschoenen, hardloopmuts of nekwarmer.
- Tussen de 0 °C en 5 °C: Draag nog steeds het drielagensysteem zoals hierboven beschreven. Mocht je het snel warm hebben kun je ervoor kiezen om een ondershirt met korte mouwen te dragen.
- Tussen de 5 °C en 15 °C: Als de temperatuur lager is dan 15 graden is een lange of ¾ hardloopbroek aan te raden, je spieren blijven hierdoor langer warm. Draag daarnaast een ondershirt met korte of lange mouwen en hardloopshirt met lange mouwen eroverheen.
- Warmer dan 15 °C: Draag een (mouwloos) hardloopshirt of één met korte mouwen, hardloopshort of korte broek en als het een zonnige dag is mag een hardlooppet of hardloopbril niet ontbreken.