Is yoga goed voor je?
Het woord yoga is afgeleid van ‘yuj’ dat in het Sanskriet ‘verbinding’ betekent. Het zal je dan ook niet verbazen dat yoga bedoeld is om tot een diepere staat van meditatie te komen om een verbinding tussen lichaam en geest te maken. Door een combinatie van ademhalingsoefeningen, concentratie-oefeningen en lichamelijke oefeningen kun je jezelf trainen om beter met stress om te gaan en rustiger te worden. Tijdens yoga ben je dus niet alleen op lichamelijk vlak goed bezig, maar ook emotioneel en mentaal zul je flexibeler worden. De oefeningen die je doet tijdens yoga geven je kracht en energie, en geven je tevens een gevoel van ontspanning. Yoga zorgt er namelijk voor dat je geest meer in balans komt en dat je minder emotionele druk ervaart.
Core work-out
Hoewel je het in eerste instantie misschien niet zou denken, heeft yoga ook een zeer positief effect op het lichaam! Yoga maakt de spieren sterker, de buik strakker en kan cellulitis verminderen, klinkt goed toch? Tevens kun je met yoga je lichaamshouding verbeteren, doordat je leert te ontspannen en je ademhaling beter onder controle kunt krijgen. Ook maakt yoga het lichaam leniger! Tijdens yoga verleng én versterk je de spieren, waardoor de kans op blessures bij sporten als voetbal, hardlopen en hockey aanzienlijk wordt verkleind.
Yoga voor beginners
Veel mensen hebben weleens van yoga gehoord, maar hebben geen idee dat er verschillende soorten yoga zijn. Als je in de sportschool een lesje yoga mee wilt doen, kun je vaak kiezen uit onder andere hatha yoga, bikram yoga en vinyasa yoga. Benieuwd geworden welke soorten yoga er zijn en welk type yoga bij jou past? We leggen je graag alles uit over de
verschillende yogavormen!
Is yoga een sport?
Yoga is zéker een sport! Het is dan ook niet zo vreemd dat je speciale yogakleding en yoga-accessoires nodig hebt om deze sport zo goed mogelijk uit te oefenen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan comfortabele kleding waarin je voldoende bewegingsvrijheid hebt. Tijdens yoga breng je je lichaam in verschillende houdingen, je wilt dan natuurlijk wel dat alles goed op z'n plek blijft zitten! Maar ook een goede yogamat mag natuurlijk niet ontbreken. Veel sportscholen hebben een voorraad yogamatjes die je zo kunt gebruiken, maar het is natuurlijk wel hygiënisch om je eigen yogamat te hebben! Daarnaast kun je dan een yogamat kiezen met de beste eigenschappen voor jou, waardoor je alle verschillende yogahoudingen goed en zelfverzekerd uit kunt voeren.
Waarom yoga?
Yoga heeft vele voordelen en veel yogi's hebben dan ook verschillende motivaties om deze sport uit te oefenen. Je kunt hierbij denken aan het leren om beter te ontspannen, vrijer te ademen of het evenwicht te verbeteren. Maar ook meer tijd voor jezelf, grotere bewustwording van je lichaam en meer spiritualiteit ontwikkelen zijn drijfveren om aan yoga te doen. Ook komt het voor dat huisartsen of fysiotherapeuten aanraden om regelmatig een yogales te volgen om bijvoorbeeld soepeler te worden of je lichaam beter te kunnen beheersen.
Verschil tussen pilates en yoga
Hoewel zowel pilates als yoga gericht is op bewustwording van het eigen lichaam, en houding en ademhaling de basis vormen van beide sporten, zijn er toch ook een aantal verschillen! Bij yoga bestaat een les vaak uit een vaste serie yoga-oefeningen die je om en om aanhoudt, maar bij pilates bestaat een les juist uit meerdere levendige bewegingen. Daarnaast is ook de insteek van de sport anders. Tijdens een lesje yoga ligt de focus vooral op de balans tussen lichaam en geest, terwijl de focus bij pilates juist ligt op het goed uitvoeren van de verschillende houdingen. Hoewel er dus een aantal verschillen zijn, zijn er natuurlijk ook overeenkomsten! Zo is yogakleding bijvoorbeeld ook heel geschikt om te dragen tijdens pilates, omdat ook bij pilates comfort en bewegingsvrijheid heel belangrijk zijn. En evenals voor yoga, heb je voor pilates ook een sportmatje nodig. Doe je pilates op een harde ondergrond? Dan heb je een matje nodig met een dikte van ongeveer 1cm. Maar als je pilates doet op een zachte ondergrond, zoals bijvoorbeeld tapijt, dan volstaat een matje van 0,4cm al!