Fietshelmen

Het dragen van een fietshelm is in Nederland (buiten de wielrensport) niet verplicht, maar het is zeker aan te raden er een te dragen als je de weg op gaat. Een fietshelm vangt de ergste klap op bij een valpartij of botsing, waardoor de kans op hoofd- en hersenletsel flink wordt verkleind. Lees hier...

Producten 1-24 van 128

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 128

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Veiligheid fietshelm

Een fietshelm vangt de ergste klap op bij een valpartij en vermindert het risico op hoofd- en hersenletsel. De helm moet wel op de juiste manier gedragen worden, anders biedt deze geen maximale bescherming.

Alle fietshelmen in de EU moeten voldoen aan de EN1078 norm. Deze norm stelt eisen aan de veiligheid van de fietshelmen. Deze norm geldt zowel voor kinderfietshelmen als voor fietshelmen voor volwassenen.

Fietshelmen zijn er in verschillende prijsklassen. Dit verschil zit hem niet in de veiligheid, immers alle fietshelmen moeten voldoen aan de strikte veiligheidseisen. Het verschil in prijs zit hem in comfort, uiterlijk, aerodynamica, gewicht en merk.

Gebruik fietshelm

De fietshelm biedt alleen bescherming als deze op de juiste manier gedragen wordt. Of een helm comfortabel zit ligt aan de pasvorm, het gewicht en de ventilatie van de fietshelm. Dit is waar je op moet letten:
 • De helm moet als een tweede huid op je hoofd zitten
 • De helm moet goed ventileren
 • Zet de helm horizontaal op je hoofd, ongeveer 2 cm boven je wenkbrauwen
 • Stel de maat van de helm en de lengte van de riempjes in. Schud met je hoofd. De helm moet in dezelfde positie blijven. De helm moet niet te los zitten maar ook zeker niet te strak
 • De riempjes moeten zo afgesteld worden dat ze de oren helemaal vrij laten
 • De stelriempjes moeten goed op de ingestelde stand blijven zitten
 • De slapen moeten goed bedekt zijn
 • De bandjes mogen niet te los zitten. Er mag ongeveer 1 vinger tussen passen
 • Als je een bril draagt, hou deze dan op tijdens het passen
 • De sluiting onder de kin moet je gemakkelijk met één hand kunnen openen en sluiten
 • Als je aan beide riempjes trekt, mag de sluiting niet open schieten


 • Juiste maat

  De fietshelm moet de juiste maat hebben, anders functioneert deze niet naar behoren. Meet met een centimeter ongeveer 2 centimeter boven je wenkbrauwen je hoofdomtrek. De afmeting is te vinden in de productomschrijvingen van de fietshelmen. Er zijn fietshelmen die voorzien zijn van een verstelsysteem, zodat je de fietshelm helemaal naar jouw hoofd kan aanpassen. Daarnaast is het van belang dat de fietshelm niet te zwaar is. Vooral bij jonge kinderen kan een te zware helm nekklachten veroorzaken.

  Vervanging

  Koop altijd een nieuwe helm na een val! Na een val is de helm beschadigd. Dit kan zichtbare beschadiging aan de buitenkant van de helm zijn, maar ook onzichtbare beschadiging binnenin de helm waardoor de helm niet meer betrouwbaar is. Daarnaast is een fietshelm tussen de 3 en 5 jaar aan vervanging toe. Doordat er slijtage van de helm optreedt, wordt de bescherming steeds minder. Zie je eerder slijtage plekken, vervang de fietshelm dan eerder.

  Het wordt sterk afgeraden om een tweedehands fietshelm te kopen, omdat je niets weet over de leeftijd van de helm en of deze gevallen is.

  Tips

  Maak je helm schoon met een vochtige doek. Dompel je fietshelm nooit onder water.
  Bewaar je fietshelm op een droge, koele plaats.

  Iedere fietshelm op onze website heeft een uitgebreide productomschrijving. Heb je toch nog vragen? Stel ze gerust aan onze klantenservice!