Badmintonrackets

Badminton is één van de oudste sporten ter wereld. Om te kunnen badmintonnen heb je uiteraard een badmintonracket nodig. Hoe weet je nu welk racket je moet kiezen? Er zijn een aantal factoren waar je op moet letten. Lees meer...

22 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

22 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Welk badmintonracket past bij mij?

Voor welk badmintonracket je kiest is afhankelijk van wat voor soort speler je bent. Het verschil per racket zit hem in de bladvorm van het racket, het gewicht, het balanspunt en het materiaal dat de flexibiliteit bepaalt. Wij geven je hier graag meer informatie over.

Bladvorm

Er zijn twee soorten bladvormen: het ovale blad en het isometrische blad. Een racket met een ovaal blad is sterker dan een racket met een isometrisch blad. Een racket met een isometrisch blad heeft een iets afgestompte bovenkant en heeft daardoor een grotere sweetspot. De sweetspot is de plaats op het blad waar je de shuttle het best kunt raken om optimale controle te behouden. Met een grotere sweetspot hoef je de shuttle minder precies te raken om toch een goede slag te hebben. Daarentegen kun je met een racket met een isometrisch blad minder krachtig slaan.

Gewicht

Er zijn lichte en zwaardere rackets. Een licht racket is wendbaarder en is daardoor makkelijker om mee te spelen. Een nadeel van een licht racket is dat je er minder hard en krachtig mee kunt slaan.

Er zijn 4 gewichtsklassen te onderscheiden:
 • 1U: meer dan 95 gram
 • 2U: 90-94 gram
 • 3U: 85-89 gram
 • 4U: 80-84 gram

 • De lichtere rackets worden over het algemeen gemaakt van grafiet, ook wel carbon of graphite genoemd. De zwaardere rackets worden gemaakt van aluminium of staal.

  Balans

  Er zijn drie categorieën als het gaat om balans:
 • Head Heavy: het gewicht zit vooral in de top van het racket, het blad. Het racket is daardoor minder wendbaar, maar je kunt er wel krachtige slagen mee maken. Dit type racket is vooral geschikt voor de aanvallende speler.
 • Even Balance: het gewicht is in dit racket gelijkmatig verdeeld en daardoor zowel voor de verdedigende- als aanvallende speler geschikt.
 • Head Light: het meeste gewicht zit bij het handvat. Dit racket is zeer wendbaar en daardoor goed voor verdediging en snelle acties. Je hebt bij dit type racket veel polskracht nodig om hard te kunnen slaan. Dit type racket is voornamelijk geschikt voor de verdedigende speler.

 • Flexibiliteit

  De flexibiliteit, ook wel soepelheid of buigzaamheid genoemd, van een racket bepaalt de hanteerbaarheid van het racket. Er is een onderscheid tussen flexibel, medium flex, stijf en extra stijf. Hoe stijver je racket, hoe minder deze terugveert terwijl je slaat waardoor je veel controle hebt over je slag. Dit houdt ook in dat, hoe stijver het racket, je meer kracht nodig hebt om de shuttle diep te kunnen slaan. Wij raden beginners, dames en kinderen aan te kiezen voor een wat flexibeler racket. Zij hebben over het algemeen wat minder kracht en doordat deze racket meer meeveren is er minder kracht nodig om de shuttle toch ver over het net te krijgen.

  Lengte en T-stuk

  Er zijn rackets die worden aangeduid met de term ‘long’. Deze rackets zijn 10 mm langer dan gewone rackets. Deze rackets hebben een groter bereik en meer power dan gewone rackets, maar zijn wel minder wendbaar.

  Er zijn badmintonrackets met een geïntegreerd T-stuk of met een extern T-stuk. Het T-stuk is een verbindingsstuk binnen in het racket, waardoor deze extra stevig is. Rackets met een ingebouwd T-stuk gaan dan ook langer mee dan wanneer een racket deze niet heeft. Daarnaast kun je er krachtiger mee slaan en heb je meer controle. Rackets die gebruikt worden op clubniveau en tijdens wedstrijden dienen voorzien te zijn van een geïntegreerd T-stuk.

  Heb je vragen? Stel ze gerust aan onze klantenservice!