Header USP's
Retourneren  Gratis retourneren Bedrukking  Bedrukkingsservice Levering  Voor 22.00 uur besteld, morgen in huis* Korting  Altijd topmerken met korting Tips&Trends  Tips&Trends

Slaapzakken

Voor een slaap slaapzak die je meeneemt naar een logeerpartijtje heb je waarschijnlijk andere eisen dan wanneer je op zoek bent naar een slaapzak die je warm moet houden tijdens een koude nacht in de buitenlucht. Slaapzakken zijn er dan ook in veel verschillende soorten en maten. Maar hoe kies je nou de juiste slaapzak? Lees meer...

1-24 van 53

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

1-24 van 53

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Slaapzak kiezen

Denk er om te beginnen goed over na waar je de slaapzak precies wilt gaan gebruiken. Is het voor een logeerpartijtje waarbij je in een warm huis een fijne deken zoekt, ga je een aantal dagen hiken waarbij je boven op een berg in een tentje slaapt, of ga je een weekje naar de camping in eigen land? Een slaapzak kies je aan de hand van een aantal factoren en een van die factoren is de temperaturen waar jij mee te maken gaat krijgen.

Dekenmodel of mummy?

De standaard slaapzak, ook wel het deken- of envelopmodel genoemd, is op schouderhoogte net zo breed als bij de voeten. Het voordeel van dit model is dat je vrij veel ruimte hebt in de slaapzak waardoor je ruimte hebt om te bewegen en geen opgekropt gevoel krijgt. Een slaapzak welke op schouderhoogte breder is dan bij de voeten wordt ook wel een mummyslaapzak genoemd. Doordat deze slaapzakken op alle plekken vlak langs het lichaam loopt, gaat er minder warmte verloren. Daarnaast heeft de mummyslaapzak een capuchon, waardoor je ook via de opening weinig warmte verliest. Een mummyslaapzak is over het algemeen ook wat lichter dan een dekenslaapzak. Ga je in een koude periode in de buitenlucht kamperen? Kies dan voor een mummyslaapzak!

Materiaal

In een slaapzak wordt warmte gecreëerd door jouw eigen lichaam. Belangrijk is dat de slaapzak gevuld is met een materiaal dat deze warmte weet vast te houden. Dit kan synthetisch Hollowfibre zijn of dons. Synthetische slaapzakken zijn over het algemeen goedkoper en gaan iets minder lang mee dan donzen slaapzakken. Synthetische slaapzakken isoleren in vochtige omstandigheden nog steeds goed en zijn gemakkelijk te wassen. Donzen slaapzakken zijn iets prijziger maar isoleren in elke situatie erg goed. Daarnaast zijn deze lichter dan synthetische varianten.

Als de vulling is bepaald is het tijd om te bepalen van welk materiaal de 'tijk', de zak waar de vulling in zit, is gemaakt. Met dit gedeelte van de zak komt jouw lichaam direct in aanraking, dus het is belangrijk dat dit fijn aanvoelt. Hierbij heb je de keuze uit katoen, synthetisch en polyester. Katoen voelt zeer prettig aan maar wordt wel snel zwaar en droogt langzaam. Synthetisch materiaal is licht, vuil afstotend en droogt snel. Dit materiaal voelt daarentegen wel minder prettig aan en het ademt niet. Polyester licht een beetje in het midden. Het ademt redelijk, is licht en droogt snel.

Lengte

Ook qua lengtes verschillen de slaapzakken, maar hoe kies je nou de lengte die bij jou past? Dat is eigenlijk heel simpel. Bij de klassieke envelop modellen kies je voor een slaapzak die 20 centimeter langer is dan jij. ben je 1,80 meter? Dan heb je een slaapzak nodig van 2 meter lang. Bij mummymodellen tel je 25 centimeter bij op bij jouw eigen lengte. Bij de lengte van de slaapzak wordt de capuchon niet meegerekend.

Temperaturen

In de productteksten ga je een aantal termen vinden die met de temperatuur te maken hebben. Deze termen geven een beeld van de temperaturen waarin de slaapzak al dan niet warm genoeg is. Dit is wat deze termen betekenen:

Limiettemperatuur: dit is de temperatuur waarbij een man met een gemiddeld postuur het niet koud heeft als hij in de slaapzak ligt.
Comfort temperatuur: deze temperatuur is gebaseerd op een vrouw met een gemiddeld postuur. Bij de genoemde temperatuur houdt de slaapzak de vrouw warm genoeg om een comfortabele nacht te kunnen hebben.
Bovenlimiet: dit is de maximum temperatuur waarbij het fijn is om in de slaapzak te liggen. Als de temperatuur hoger is dan deze genoemde temperatuur, is het fijn om de slaapzak bijvoorbeeld open te ritsen.
Extreme temperatuur: dit is een extreem lage temperatuur. Bij deze temperatuur loopt een vrouw met een gemiddeld postuur risico op onderkoelingsverschijnselen, maar door de slaapzak kan zij toch 6 uur overleven.

Let op! Bovenstaande temperaturen zijn richtlijnen. Een 'gemiddeld' postuur is subjectief en daarnaast hangt het af van jouw conditie, de ondergrond en bijvoorbeeld wat je hebt gegeten en gedronken.

Tips

Ga jij met een backpack op pad en moet je de slaapzak dus de hele dag bij je dragen? Kies dan voor een lichte variant!