Hoe was ik mijn skikleding?

Na een intensieve wintersportvakantie, is het altijd weer even schakelen bij thuiskomst. De was moet gedaan worden! Jouw skikleding wil je natuurlijk nog wat jaren gebruiken en daarom is het belangrijk om de kleding goed te reinigen. Wij geven je dé tips zodat je skikleding weer fris en fruitig ruikt.

 

Gaan de technische functies van mijn skikleding niet verloren door de was?Gaan de technische functies van mijn skikleding niet verloren door de was?

Gaan de technische functies van mijn skikleding niet verloren door de was?

Een veelvoorkomende vraag en misschien ook daardoor wel een reden waardoor mensen twijfelen of ze bepaalde skikleding wel moeten wassen. Het antwoord op deze vraag is simpel: de technische functies gaan op den duur verloren als je jouw skijas of skibroek niet wast. Door viezigheid kan de kleding namelijk minder goed ademen en raken de waterafstotende gaatjes in de laag verstopt, iets wat je juist nodig hebt tijdens het wintersporten. Laat de kleding ook vooral niet chemisch reinigen of stomen. De chemicaliën die gebruikt worden kunnen de waterafstotende functies beschadigen en het laatste wat je wilt is vochtige skikleding op de piste.

Wat niet vergeten mag worden na de wasbeurt is om de kleding opnieuw te herimpregneren, dit doe je door de skikleding opnieuw te wassen met een speciale waterdichte coating. Dit zorgt dat jouw skikleding weer waterdicht is en je niet bang hoeft te zijn dat sneeuw door de kleding heen komt. 

Lees altijd het wasvoorschrift!

Voordat je jouw skikleding in de wasmachine stopt raden wij aan goed te checken wat erop het waslabel staat aangegeven. Skikleding vergt net wat meer aandacht dan gekleurde of witte was. Zo kan jouw skijas op een koudere temperatuur gewassen moeten worden dan jouw thermokleding. In de meeste gevallen moet je vooral niet te veel wasmiddel gebruiken, kun je de wasverzachter beter laten staan en doe je jouw skikleding binnenste buiten in de trommel. Ons advies is om maximaal 2 kledingstukken per keer te wassen, om er zeker van te zijn dat het goed schoon wordt. Zorg dat je wasmachine schoon is voordat je skikleding gaat wassen. Dit doe je door de machine aan te zetten op de hoogste temperatuur zonder dat je er wat indoet!

Tip: Ga je jouw donsjas wassen? Zet je wasmachine dan op een wolwas of dons was programma, laat hem kort centrifugeren en doe in de wastrommel twee tennisballen. De tennisballen zorgen ervoor dat de dons goed blijft en geen klitten veroorzaakt! 

De was is klaar en nu?

Drogen, drogen en nog eens drogen! En dat op een natuurlijke manier, dus niet op de verwarming en ook niet op een plek waar de felle zon schijnt. Ga zeker ook niet de kleding wringen, hiermee beschadig je de technische functies wat ten koste gaat van de waterdichtheid. In sommige gevallen kan jouw skikleding wel in de droger, maar check dit altijd met het waslabel. Is alles goed droog? Dan kun je jouw kleding opbergen en de dagen aftellen totdat je weer op wintersport mag. Tip: Als je er zeker van wilt zijn dat alle zeepresten na de wasbeurt verdwenen zijn, kun je jouw skikleding extra naspoelen onder de douche.

Hoe was ik mijn skihandschoenen?

Het wassen van skihandschoenen werkt net even anders dan bij skikleding. Zijn je skihandschoenen van leer? Dan mogen ze absoluut niet in de wasmachine! Alle andere skihandschoenen kunnen wel in de wasmachine, was ze niet binnenstebuiten en laat ze na het wassen drogen met de vingers omhoog.