Noren

Als de temperatuur weer richting het vriespunt gaat, rijst bij de meeste Nederlanders weer de vraag: zullen we weer op natuurijs kunnen schaatsen deze winter? Noren zijn geschikt voor het schaatsen van lange afstanden. Maar hoe kies je nu de schaats die bij jou past? Lees meer...

20 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

20 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Eigenschappen

Of het nou op natuurijs is of op kunstijs, je hebt schaatsen nodig! Voor kinderen zijn er de glij-ijzers, daarnaast zijn er de kunst- en ijshockeyschaatsen voor de behendige schaatsen die kunstjes wil doen en snelle bochtjes wil maken tijdens het hockeyen.
Ten slotte zijn er nog de noren. Deze schaatsen zijn geschikt voor het schaatsen van lange afstanden. Doordat noren lange ijzers hebben blijven deze lang in contact met het ijs. Dit zorgt dat je lange slagen en veel tempo kan maken, precies wat je nodig hebt tijdens het schaatsen van lange afstanden. Toch zijn er verschillende noren en om de keuze te maken voor de juiste noren kun je rekening houden met onderstaande punten.

De schoen

Waren er vroeger alleen maar schaatsen met een lederen schoen te koop, zie je tegenwoordig veel mensen op schaatsen met een (semi-)softboot! Ondanks dat de softboot hoger is dan de originele (lederen) noren, ervaar je met de softboots toch een hoge bewegingsvrijheid en kun je gewoon “laag zitten”. De hoge schoen heeft als voordeel dat deze veel ondersteuning biedt bij de enkels, waardoor de schaatsen zeer stabiel zitten.

De ijzers

Eigenlijk moeten de ijzers van je schaatsen altijd scherp zijn, met botte ijzers heb je minder grip en hierdoor kun je dus minder goed afzetten. Vaak kun je zelf het beste aanvoelen of de ijzers geslepen dienen te worden. Tevens is het ook verstandig om je schaatsen te laten slijpen als je van natuurijs weer naar kunstijs gaat.

Sommige schaatsijzers zijn afgewerkt met een poedercoating, het voordeel hiervan is dat het roestvorming tegengaat.

Kleding

Als je gaat schaatsen, kun je het beste dunne, naadloze sokken aantrekken die netjes om je voeten vallen. Afhankelijk van je eigen wensen kun je voor hoge of lage sokken kiezen.

Kleed je goed aan als je het ijs op gaat, maar zorg ervoor dat je je nog wel goed kunt bewegen! Tips over hoe je je het beste kunt kleden bij verschillende weersomstandigheden vind je hier.

Zorg dat je het niet koud krijgt door accessoires te dragen als een haarband/muts en handschoenen!

Tips

Als je schaatsen te groot zijn gaan je voeten schuiven en dan is de kans groot dat je last krijgt van blaren. Bij de aanschaf van softboots moet je de tenen nog wel kunnen bewegen, anders zitten ze te strak. Bij leren schaatsen mag de schoen wat strakker om de tenen zitten, deze loop je namelijk nog uit.

Om goed te voelen hoe de schaats zit, dien je de schaats niet alleen zittend, maar ook staand (in schaatshouding) te passen.

Heb je in je gewone schoenen steunzolen? Deze hoef je niet te gebruiken in je schaatsen, omdat je bij schaatsen je voet niet hoeft af te wikkelen zoals bij lopen en rennen.